bugün

FiLMLERDEKi BAŞ ROL OYUNCULARININ (ESAS OĞLAN ESAS KIZ) GiRDiKLERi ONCA ARBEDEYE SAVAŞA KAZAYA YAĞMEN BiR TÜRLÜ ÖLMEMELERi VEYA ÖLDÜKLERi ANDA FiLMiN BiTMESi HADiSESiDiR.
BU DURUMU EN iYi ANLATAN SÖZ ÖBEĞiNi AÇIK HAVA TiYATROSUNDA BiR AMCANIN AĞZINDAN SÖYLE DUYMUŞUMDUR.
TABi CÜNEY ARKIN AMCAM BiR VURUŞTA 10 KiŞiYi ÖLDÜRÜYOR FELAN MODUNDA BiZiM AMCA ŞÖYLE DER: SEN BAŞROL OLMASA iDiN GÖRMÜŞTÜN ŞiMDiYE ANANIN DÜĞÜNÜNÜ AMA iŞTE....
filmin heyecanının kaçmaması açısından önemlidir. eğer başrolde bulunan oyuncular filme erkenden veda ederse, diğer rollerin anlamında azalma meydana gelir. bu yüzdendir ki esas karakterler filmde kendine geniş bir süre bulmalıdır.
benim bildiğim bu konuda birkaç istisna var. örneğin süperman filminde marlon brando başrol olduğu halde, filmde 10-15 dakika görülmüş ve sonrasında mefta olmuştu. marlon brando yu başrol sanarak almıştık filmi ve o ölünce '' abi noluyo ya, hani baba başroldü, öldü lan adam '' nidalarına bir arkadaş ''olum gerizekalımısınız siz adam başrol ve bu filmde bilim kurgu, biraz sonra ruh şeklinde geri döner'' diye bizi azarlamıştı. tabi adamın ruhu falan ortalarda fazla gözükmeyince ben o arkadaşa '' marlon babayı bilmem ama senin ruh gibi ortalarda dolaşman yakındır'' demiştim ve arkadaş çareyi ortamdan kaçmakla bulmuştu.

netice itibari ile istisnalar kaideyi bozmaz ve başrol oyuncusu ölmez ve siz de bunu bildiğiniz için '' olm isterse atom bombası atılsın, bu adam ölmeyecek, adam başrol lan'' diyip müneccimlik yapabilirsiniz.
titanik filminde esas kadının kurtulduktan sonra esas oğlan nasıl ölür oda kurtulmalıydı beklentisi yaratan bir hollywood tabusu.
her film için geçerli olmayan bir olaydır. (bkz: martin scorsese)
kedi familyasından geldiği hissini uyandırır.
filmin hayran kitlesi genellikle başrol oyuncusuyla ilgilidir. filmin tadı tuzu kaçmasın düşüncesiyle senaristler asla buna yeltenmezler.
ölüme yakın bir sahne olursa arkadaşlar arasında bu diyalog sıkça geçer:
-lan ölecek herif?
-ölür mü lan? ölse, film biter.
Türk filmlerinde sıkça karşılaşılan olaydır.
yabancı sinema sektöründeyse zaman zaman değişen kuraldır.
(bkz: cüneyt arkın)
(bkz: battal gazi)
(bkz: kara murat)
(bkz: bizans fatihi)
(bkz: davos fatihi)