bugün
- kızlar acilen konuşmamız gerek19
- uyuyan kızın ayaklarını koklamak4
- aykolik'in her gün mastürbasyon yapması26
- mastürbasyon yapmayı unutmayın6
- herkese garip size normal gelen şeyler17
- şükredilecek şeyler6
- sözlük erkeklerinin göğüsleri10
- iç gıcıklayıcı bir şey söyle7
- tarih tekerrür eder mi6
- aykolik 31 çekmeyi nerden öğrendi sorunsalı11
- dejavu yaşamak3
- bir kızı meyveli sodaya alıştırmak4
- haftanın gammazları listesi25
- kaslı serseri mi göbekli iş adamı mı6
- en son ne yediniz2
- yiyip yiyip kilo almamak4
- zeki insanlar5
- sözlükte elit zevkleri olan insan olmaması24
- ahmet mümtaz taylan3
- osimhen lukaku vlahovic salah4
- ben sözlüğü ciddiye almıyorum karizması11
- ülkemde başı açık kadın görmek istemiyorum4
- hangi sözlük kızının sağ koltuğuna oturursunuz9
- anın görüntüsü21
- farklı bakış açıları3
- seyir terasının parmaklıklarına yaslanmak5
- bin milyon2
- beyaz ekmek3
- sözlük erkeklerinin sütyen bedenleri3
- yüksekten düşen karınca3
- süleymancılar6
- meme arasının terlemesi4
- damarsız tüysüz manisa yaprağı6
- memesinin altına mendil koyan sözlük erkeği3
- beyin ameliyatından çıkmak7
- chp başa gelirse demirtaş serbest kalır4
- sözlük kadınları üzerine süper tespitler4
- mehdinin bir anda gelecek olması11
- balıkesir de orman yangını3
- ispartalı kızların gül kokması8
- iha yaptı siha yaptı7
- almanya da pazar günleri dükkanlar açık olsun6
- gammaz olup kimseyi gammazlamamak8
- sağ koltukta bacağını elleten erkek7
- dusan vlahovic8
- mekke anlaşması23
- 2045 yılında ucan arabalar olacak mı sorunsalı8
- gilded lily ve aykolik birlikteliği2
- 13 ağustos 2026 kolombiya depremi11
- 12 ağustos 2026 psg aston villa maçı3
fernando pessoa'nın daha önce yayımlanmamış yazılarının yer aldığı aylak adam yayınlarından çıkan kitabı. Tanıtım bülteninden bir alıntı:
Ben şiirsel yetileri olan bir filozof değil, felsefeyle hayat bulan bir şairdim der Pessoa. Felsefi Denemeler Pessoanın çoğu henüz hiç bilinmeyen ingilizce kaleme aldığı felsefi yazılarını en kapsamlı ve aslına sadık kalınarak bir araya getirmekle kalmıyor, felsefi tasarılarının ortaya koyduğu düşünce çizgisini de takip ediyor.
Bu edisyonda Pessoa en çok Aquinolu Tommaso, Kant, Schopenhauer, Hegel, Platon, Leibniz, Herakleitos, Pascal üzerinden özgür irade, yanılgı, duyum ve özgürlük meselelerini sorguluyor.
Pessoa Arşivindeki 1478 sayfalık felsefe yazılarından hareketle hazırlanan Felsefi Denemelerinde de, birçok başka eserinde olduğu gibi, iki farklı dışkimliğe rastlanır: Charles Robert Anon ve Alexander Search. Bu kitapta kendini Ömer Hayyamla karşılaştırarak dışkimlik meselesine şöyle açıklık getiriyor:
"Ömerin tek kişiliği vardı; benim ise, neyse ki ya da ne yazık ki hiç yok. Şimdi böyleyim, bir saat sonra başka. Bir gün nasıl olduğumu ertesi gün unutmuş oluyorum. Ömer neyse o, tek bir dünyada, dış dünyada yaşıyor; bense neysem o değilim, sadece dış dünyada değil, hem ardışık hem de dağınık iç dünyada yaşıyorum. Onun felsefesi, Ömerinki gibi olmasını istese de hiçbir zaman aynısı olamaz. Bu sayede rızam olmadan, eleştirdiğim felsefeler taşıyorum içimde ruh gibi dolaşan; Ömer onların hepsini reddederdi, çünkü hepsi ona dışsaldı; ben onları yadsıyamam, çünkü onlar bizzat benim."
Editör Nuno Ribeironun özenli çalışması sayesinde ortaya çıkan, çağımızın en önemli dehalarından Pessoanın felsefi çalışmaları, bu kez Türkçede ilk kez okuyucuyla buluşuyor.
Ben şiirsel yetileri olan bir filozof değil, felsefeyle hayat bulan bir şairdim der Pessoa. Felsefi Denemeler Pessoanın çoğu henüz hiç bilinmeyen ingilizce kaleme aldığı felsefi yazılarını en kapsamlı ve aslına sadık kalınarak bir araya getirmekle kalmıyor, felsefi tasarılarının ortaya koyduğu düşünce çizgisini de takip ediyor.
Bu edisyonda Pessoa en çok Aquinolu Tommaso, Kant, Schopenhauer, Hegel, Platon, Leibniz, Herakleitos, Pascal üzerinden özgür irade, yanılgı, duyum ve özgürlük meselelerini sorguluyor.
Pessoa Arşivindeki 1478 sayfalık felsefe yazılarından hareketle hazırlanan Felsefi Denemelerinde de, birçok başka eserinde olduğu gibi, iki farklı dışkimliğe rastlanır: Charles Robert Anon ve Alexander Search. Bu kitapta kendini Ömer Hayyamla karşılaştırarak dışkimlik meselesine şöyle açıklık getiriyor:
"Ömerin tek kişiliği vardı; benim ise, neyse ki ya da ne yazık ki hiç yok. Şimdi böyleyim, bir saat sonra başka. Bir gün nasıl olduğumu ertesi gün unutmuş oluyorum. Ömer neyse o, tek bir dünyada, dış dünyada yaşıyor; bense neysem o değilim, sadece dış dünyada değil, hem ardışık hem de dağınık iç dünyada yaşıyorum. Onun felsefesi, Ömerinki gibi olmasını istese de hiçbir zaman aynısı olamaz. Bu sayede rızam olmadan, eleştirdiğim felsefeler taşıyorum içimde ruh gibi dolaşan; Ömer onların hepsini reddederdi, çünkü hepsi ona dışsaldı; ben onları yadsıyamam, çünkü onlar bizzat benim."
Editör Nuno Ribeironun özenli çalışması sayesinde ortaya çıkan, çağımızın en önemli dehalarından Pessoanın felsefi çalışmaları, bu kez Türkçede ilk kez okuyucuyla buluşuyor.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar