bugün

düşünmeye başlamak
sorgulamak
kendi doğrularını bulma çabasıdır.
Ölmemiştir. insan türü yaşamını sürdürdüğü müddetçe felsefe de yaşamına devam edecektir. Bilimin temelidir. Bilimin kendisinden doğduğu ana kaynaktır.
felsefe yolda olduğunun farkında olmaktır diyerek arttırıyorum.
Felsefe yolu anlamaktır.
Felsefe hangi yol demektir.
felsefe yolu, yolun nereye çıkabileceğini, yolun nerelerden geçebileceğini, yolun geçtiği yerlerde ki nesneleri... yani her şeyi sorgulamaktır. belki de sorgulanacak şeylerin bir sonu yoktur. hatta bunu bile sorgulamaktır.
Yunancası Φιλοσοφία, ingilizcesi philosophia olan felsefenin kelime anlamı sophıayı sevmek yani bilgelik sevgisi olarak çevriliyor.
Antik Yunan'da filozoflar, bilginin ve bilgeliğin peşinden yollara düşüp uzak yerlerde keşfedilen bilgiye sahip olan insanlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmışlardır. Bilgiyi aramak için yollarda olmak fikrinden yola çıkarsak felsefe bir yolculuktur. istanbul üniversitesi felsefe bölümü hocası prof. Dr. cengiz çakmak hocanın deyimiyle de felsefe yolda olmaktır.
Yaratan ve doğurgan tanrıçanın kendisi olması kuvvetle muhtemeldir.
Düz mantıkla bakıldığında sorgulamaktır diyebiliriz felsefe için. Sürekli bir arayış halinde olma hali. Zaten felsefe kelimesinin özü olan philosophia da bilgelik sevgisi, hikmet arayışı anlamlarına geliyor yunancada.
Descartes felsefeyi bir ağaca benzetmiştir (felsefe ağacı).
Ağacın toprak altında kalmış olan görünmeyen köklerine metafizik, gövdesine fizik, dallarına ise tıp, mekanik ve etik demiştir.
Ayrıca felsefenin üç ana disiplini vardır. Bunlar;
Elbette ki her şeyin temeli olan varlık felsefesi. Yani ontoloji.
Sonrasında bu varlığın bilgisine ulaşma sorusuna karşılık olarak bilgi felsefesi. Yani epistemoloji.
Ve son olarak da etik (neyin doğru olduğu, ahlaki) ve estetik (neyin güzel olduğu) konuları ile ilgilenen aksiyoloji geliyor.
her filozof felsefeyle uğraşır ama her felsefeyle uğraşan filozof değildir.
Furkan akderin çevirisi okumayın arkadaşlar. Bunu söylemeye geldim ve gidiyorum tşk.
felsefe; zaman ve mekanın içinden, zaman ve mekanın ötesindekine tapma sanatıdır. bu yönüyle, felsefede ulaşılan her önerme zaman ve mekan üstüdür. yani; mesele zamanda yolculuk yapmak değil zamanla eskimeyen doğru yargıya, bilgiye ulaşmaktır.
"kendin yarat dertleri, kendin üzül. Delikanlı bir felsefe."
Felsefe hiçlikle başlar, dolasıyla da her zaman başlayan bir döngüdür. Fakat hem felsefe hem de filozoflar için asıl güçlük durmaktır.
Sayısız yanlışın arasında doğruyu bulma iddasıdır.

Necip fazılın ifadesiyle: "Felsefe, hakikati bulmanın değil, ancak birbirinin yanlışını bulup çıkarmanın ve ebediyen hakikatten mahrum kalmanın aleti."
var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması.
boş iş!!!
felsefe soru sormak, düşünmek, anlamak, anladığını bir daha sorgulamak, hiç bir şeyden emin olmamak, bir tür evrende kayıplara karışmışken anlam arayışıdır, aynı zamanda sürekli öğrenmeye aç olmaktır.
* Felsefe, kainata ve mevcudata manay-ı ismi ile bakar. Yani felsefeye göre kainat, Allah’ın isim ve sıfatlarının talim edildiği bir mektep değil, kendi hesabına manasız ve sanatkarsız bir tesadüf yumağıdır.

kaynak: sorularlaislamiyet.com
* Felsefe; insanın nefis ve hevasını serbest bırakırken, yani bunları tatmin için çabalarken, insandaki kalp, ruh, vicdan gibi ulvi hissiyatları mahkum ve mahpus ediyor. Kur'an ise; tam tersi nefis ve hevaya gem vurup, ulvi olan kalp, ruh ve vicdan gibi hissiyatları tatmin eder.

https://www.google.com/am...le-paylasir-misiniz%3famp
matematik testleri gibi aklı ve hayali geliştirir.
Zıt fikirlerin çatışmasına dayanan bir düşünme sanatıdır.
felsefe demek kelime anlamı ile bilgi sevgisi demektir. felsefe çok yönlü düşünmeye katkı sağlar. felsefe insanın farkındalık düzeyini artırır. felsefe sorgulama yeteneğini geliştirir. felsefe hayata farklı perspektiflerden bakmayı öğretir. felsefe empatiyi öğretir. (bkz:felsefe
düşünceyi ve görüşü geliştiriyor.
Sizce felsefe matematiğe benzemiyor mu?

Düşünce antremanı ve çözülmesi lazım olabilen şeyler veya sorular olamaz mı?

Başka ne örnek verebilirsiniz felsefe hakkında?
güncel Önemli Başlıklar