bugün

su dunya uzerindeki en kisiye ozel kavram/algidir fayda. taniminin yapilmasi mumkun mudur? evet, tabii ki mumkundur. ama herkesin kendi sahsi tanimi olacaktir. bunun bir karara baglanmasi ise imkansizdir.
simdi efenim, bilim denen icat neyin faydali oldugunu neyin olmadigini bize soyleyebilecek guvenilir bir kaynak olarak karsimiza cikmaktadir bu noktada. bunun aldaticiligi ise bizi, bizim yerimize faydanin ne oldugunu ve neyin faydali oldugunu dusunecek ve saglikli karar verebilecek bir merciin var oldugunu dusunmeye yoneltmistir.
halbuki bilim, modern bilim, emprisist felsefeye dayanmasi hasebiyle kendi icinde tutarlilik yakalayabilmis bir kurum degildir. asli olmayan bir kurum olarak bilim, metodolojisini de hicbir dayanaga dayandirmamaktadir. bu sebeple gidiyoruz ama nereye? tadinda bir olusum ortaya cikmistir.
hicbir sonucunun dogrulugunu, dogrulanabilirligini garanti edemeyen bir olusum olarak bilim de bize fayda ve faydali terimlerini aciklamakta yardimci olamayacaktir. bunlari aciklamak icin metafizigi oturtmak lazimdir once.*\

tamlamanin ikinci ve temel ogesi ise bilgi... bilgi nedir? nasil elde edilir? bunlar, insanlik tarihi boyunca uzerinde en cok ihtilaf edilen konular olmustur. (bkz: epistemoloji)

faydali bilgi'nin uludag sozlukte bir entry nin gecerliligi icin sart sayilmasi ise bu manada pek tutarli dayanakli bir olusum olarak gozukmemekte, ancak bos laftan ibaret oldugu sanisi agir basmaktadir. sozlugun, bir felsefi ekolu temsil ettigi, yahut boyle bir olusum icerisinde yer aldigi, en azindan ona tabi oldugu soyleniyorsa eger; "yazilsin faydali bilginin ne oldugu biz de ona gore entry girelim" diyecektir boyle bir durum karsisinda akilli insan.
bu konuda slovenyalı ünlü düşünür zlatan dobrobovic şu manalı vecizeyi ileri sürmüştür;
faideli bilgi, götten sallamanın en güzel örneği dir.
herhangi bir merakı ortadan kaldırmaya yönelik olan her türlü bilgidir..
(bkz: hacivat karagöz neden öldürüldü)