bugün

fizik üzerine master yapmak isterseniz karşılaşacağınız muhtemel sorulardan biri.
fizik biliminde, dönüşümsüz enerji olarak bilinse de jeolojik olarak bu tez çürütülebilir. çünkü minimum enerji maksimum düzensizlik olarak da ifade edilen bu fizik kuralına dayanılarak, doğadaki sedimanter kayaçlar ve petrol yataklarının oluşumu açıklanabilir. petrol zaten başlıca enerji kaynağıdır. etrafımızdaki dağların oluşumu da yüzde 90 bu şekildedir.
ya sıfır olur , ya sıfırdan büyük. sıfırdan küçük değerler alamaz. bunun nedeni her maddenin ya daha düzensiz olma isteği ya da konumunu koruma isteğidir. hiç bi madde ya da reaksiyon yoktur ki , düzensizliği azaltsın. entropiyi bilen kişiler , küresel ısınmaya şiddetle inanırlar. neticede önlemez ve geri dönülemez * bi düzensizlik yani ısı açığa çıkması , küreyi cidden ısıtır.
konuyla ilgili bakınızlar ver ver bitmez ama sanırım gibbbs-helmholtz eşitliği pas geçilmemeli.
yazardır, basketbolseverdir.
bir olayın gerçekleşmesi için artması gereken ama artışın minimum olması gereken hede.
esasen bir kimya ya da sadece bir fen kuralı değildir. bilimin, doğa felsefesi bünyesinde araştırıldığı, düşünüldüğü dönemin göz önünde bulundurarak düşünülmesi gerekir. ve bu kural, felsefenin, sosyolojinin, fenin vb. bilimlerin ortak paydalarındandır.
(bkz: entropy)
bir gün gelecek güneşin bile enerjisi bitecek. güneş ortadan kalkınca hayat da ortadan kalkacak.

(bkz: büyük çöküş) (wiki-tr) http://getir.net/6tw
(bkz: big crunch) (wiki-eng) http://getir.net/6tv

(bkz: belki)
(bkz: definitely maybe)
Cd'lerin ne kadar sağlam korunsa da belli bir süre sonra bozulmasının sebebidir.
yapılan her türlü hareket içeren eylem entropiyi artırır.-nefes alıp vermemizden, gökyüzünde meydana gelen süpernova patlamalarına kadar her türlü eylem-
artmasıyla evren üzerinde yer alan enerjinin kullanılabilirliğini azalmaktadır. ve öyle bir gün gelecektir ki bu enerji tamamen kullanılamaz hal alacak ve yaşam sona erecektir.

(bkz: termodinamik kıyamet)
Termodinamiğin ikinci yasası, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilir ve entropi yasası diye de bilinir.
hakkında detaylı bilgi almak isteyenlar için yazının tamamı:
http://www.canertaslaman.com/entropi/
bunun bir de sivasspor versiyonu mevcut :

" Altunelli, özellikle entropi denilen, takımlar oluşturulurken kitlelerin beklentileri ve sonuçlar hakkında ortaya çıkan karamsar tablodan takımı uzak tutmak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. "

http://www.milliyet.com.t...Kim%20sakatmis&ver=10

(bkz: dam üstünde saksağan)
(bkz: Küllü nefsün zâikatul mevt) [ her nefis ölümü tadacaktır / tatmaktadır ]

öyle yorgundum,
öyle yoruldum,
öyle yorulacağım,
hep yorgunluk.

biraz da bunlara benzer birşeydir entropi.
sigara içilen ortamda dumanın kıvrıla kıvrıla oradaki sigara içmeyen tek kişinin üzerine gitmesi. savaşlarda buna örnek gösterilebilir. tüm sistemler düzensizliği, düzene tercih ediyor. insanlar tüm hayatları boyunca düzen ve huzur peşinde koşuyor gibi görünebilirler ama aslında düzen ve huzur insanlara göre bir şey değil. bunu insanların tüm ilişkilerinde gözlemlemek mümkün. insan düzensizlik peşinde koşan entropik anarşist bir canlıdır.
farklı bir bakış olacaksa şöylede söylenebilir..
düzenli bir dengenin düzensiz çalışması.... *
hareket etme özgürlüğünün ölçüsüdür. bir sitem oluşturan unsurlar(atom, araba, insan vs..) ne kadar rahat hareket edebiliyorlarsa o sistemin entropisi o kadar fazladır.
big bangden ayrrı bir fiziksel yasa olup ulaştığı sonuçlar ile big bangi onayladığı için bu yasayı, big bangin yan delillerinden biri olarak ortaya çıkar.
kıyametin adı.
başka bir anlamı çürümedir.
ENTROPi DÜŞÜK iSE DÜZENLi BiR YAPININ VARLIĞINI GÖSTERiR. ENTROPi KANUNU EVrendeki düzeni ortaya koyan en büyük delillerden biridir. evrendeki sistemin herhangi bir kısmında bir entropi artışı olursa (düzensizlik artarsa) başka bir kısmında entropi azalır (yani düzen artar). fakat bu artış ve azalmalar geçicidir ve ne kadar büyük olursa düzelme de o kadar hızlı gerçekleşir.
Entropi kanunu belki de insanların yer yüzünde keşfettikleri en büyük kanunlardan biridir. Bu kanun en güzel tariflerinden bir tanesi "Kainatta her şey, kendini minimum enerji ve maksimum düzensizliğe çekmek ister." şeklindedir. Aslına bakarsanız tanımdaki "maksimum düzensizlik" kavramı da bir "düşük enerji" eğilimini ifade eder, ancak kanunun biraz daha anlaşılabilir olması için güzel bir ilavedir. Yani aslında gerçek tanım şudur: "Kainatta her şey kendini minimum enerjiye çekmek ister." Bu kanun kainatın her yanında o kadar çok gözümüz önündedir ki örnekleri saymakla bitmez. Birkaç örnek verelim.

Ör 1 : Yukarıdan bırakılan bir taş, aşağı düşmek ister. Çünkü aşağı dediğimiz nokta, yukarı dediğimiz noktadan daha düşük bir enerji seviyesine sahiptir.

Ör 2 : Demir bir kaba sıkıştırılan bir gaz dışarı kendini atmak ister. Çünkü dış ortamdaki gazlar daha düzensizdir.

Ör 3 : Baskı ile kontrol altına alınan toplumlar o baskıyı kırmak isterler. Çünkü baskı onları bir düzene sokmak ister ancak toplum daha düzensiz olmak ister.

Budha düşüncesinde de bir entropi yaklaşımı vardır. Budha, "Bileşik olan heşeyin eninde sonunda çözüleceğini, dağılacağını" söyler. Budha'ya göre bu, evrensel bir yasadır ve istisnası yoktur. Entropi yasasındaki evrensel "düzensizliğe gidiş" olgusu, Budha düşüncesinde de yer almaktadır. Ayrıca Budha düşüncesince, bu düzensizliğin ardından yeniden düzenlilik geleceği öngörülmemiştir. Bu alan
anarşizmin temel kanun savunmalarından biri.
mr. nobody filminin üzerinde bir hayli durduğu düzensizlik yasası. *
inşaat Mühendisliğinde yağış rejimlerinin belirlenmesinde de kullanılmaktadır.
ludwig boltzmann'in mezar tasinda yazili olan ve bir sistemin mikrodurumlariyla makrodurumlarini iliskilendiren bir esitlikle ifade edilen kavram.

http://de.academic.ru/pic...of_Vienna_-_Boltzmann.JPG

denklemdeki "s" entropidir. bu denklemin daha duzgun ve en genel ifadesi bir "bilgi matrisi"nin beklenen degeri alinarak yapilir, wiki'de bu hali mevcuttur. meraklilar matematiksel detayina girebilirler.