bugün

(emine işınsu öksüz), günümüzde türk romancısı. 17 mayıs 1938'de kars'ta doğdu. babası tümgenerallikten emekli aziz vecîhî zorlutuna, annesi, şâir - yazar hâlide nusret zorlutuna'dır. asker bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak, çocukluğunun büyük bir kısmını anadolu'nun muhtelif yerlerinde geçiren e. işınsu, urfa'da başladığı ilk öğrenimini ankara'da tamamlamış ve 1957'de t. e. d. ankara koleji'nden mezun olmuştur. dtcf'de, önce ingiliz dili ve edebiyatı, sonra felsefe odtü'de işletmecilik bölümlerinde ve hukuk fakültesi'nde kısa sürelerle öğrencilik yaptı. bir ara kazandığı 'fulbright' bursu ile amerika'da 'sosyal hizmetler uzmanı' kurslarına katıldı. kolej'in dergisinde yayımlanan bir şiir ile edebiyat dünyasına katılan işınsu, yirmi üç yaşında iken (1961-63) yazdığı 'küçük dünya' adlı romanı ile turizm-tanıtma bakanlığı'nın roman mükâfatını kazandı. 'kadın', 'hisar' gibi dergilerde yazı ve hikâyeleri neşredildi; yeni istanbul ve sabah gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. 'ayşe' adıyla annesi tarafından kurulan kadın dergisini, 1969'da 'töre' adıyla, 1981 yılına kadar fiilen idare etti. dergi, türk toplumunun büyük çalkantılar geçirdiği bu devrede, türk milliyetçiliğinin ciddi fikir organlarından biri oldu. otobiyografik özellikler taşıyan ve çok başarılı ruh tahlillerinin yapıldığı küçük dünya ile, malazgirt'in 900. yıl dönümü vesilesiyle yazılan 'ak topraklar' hariç, diğer bütün romanlarının konusunu günümüz toplumundan ve türkiye dışı türklerin dramından çıkaran işınsu, şiir diline yakın bir üslûpla ve 'tez'li tekniği ile yaşadığımız olayları romanlaştırmıştır. 1966'da trt mikrofonik oyun yarışmasında 'bir yürek satıldı' adlı eseri ile birincilik kazanan yazar, fikrî ve edebî çalışmalarını sürdürmektedir.

eserleri :

iki nokta (şiir, 1956)

tiyatro :

bir yürek satıldı (1966), bir milyon iğne (1967), ne mutlu türk'üm diyene (1969), adsız kahramanlar (1975)

romanlari :

küçük dünya (1966), azap toprakları (1969), ak topraklar (1971), tutsak (1975), sancı (1975), çiçekler büyür (1979), canbaz (1982), atlı karınca, bir gece yıldızlarla, kaf dağının ardında, cumhuriyet türküsü, dost diye diye, nisan yağmuru, havva, bir ben vardır bende benden içeri.
çiçekler büyüyor önemle tavsiye edilir
(bkz: azap toprakları)
Milliyetçi çizgiden;

(bkz: sancı)
(bkz: dursun önkuzu)

Tasavvufi çizgiye kayan romancı.

(bkz: bir ben vardır bende benden içeri)
(bkz: yunus emre)
gurbetçileri ve onların sıkıntılarını en iyi şekilde dile getiren yazar.
20 yaşımda 1günde bitirdiğim ve son sayfada ağladığım çiçekler büyür romanının yazarı.milliyetçi bir insan.kalemi çok temiz ve sade.sancı ve canbaz romanları da fevkaladedir.
basit konularda yazdığı için bu konular içerisinde boğulmuştur zaman zaman.
vaktiyle çiçekler büyür ve azap topraklarını okuduğum yazar.
samimi bir insan. her ne kadar fikriyatına %100 iştirak etmesem de, işte buraya yazıyorum, başında ve yönetiminde d.b., o.v. gibiler yerine böyle insanlar olsaydı, bugün mhp iktidardaydı.
cumhuriyet türküsü kitabına annesi halide nusret zorlutunayı da bir karakter olarak eklemiş yazardır.
yetiştiği ailenin hakkını veren, aydın olmanın sorumluluğunu hakkıyla yerine getirmiş, yazarlıkta annesini geçmiş yazar.
Elini öpüp 2 kitabını imzalattığım yazardır. Çiçekler Büyür romanında yarattığı "ilay" kahramanı Atsız'ın Almila ve Gökçen'i kadar etkileyici özelliklere sahiptir.
"Sancı" adlı kitabıyla tanıdığım yazar. Konuyu işleyişi, kitabın akıcılığı, cümlelerin özgünlüğü, konuyu ifade ediş şekli gerçekten de çok iyiydi. Az tanınan bir yazar olması üzücü.
aynı zamanda iskender öksüz üstadın eşi, çok değerli milliyetçi yazar. iki sene önce elini öpmek de nasip olmuştu. allah sağlıklı, uzun bir ömür versin hem kendisine, hem eşine. bir gün kızım olursa da adını çiçekler büyür romanının kahramanı ilay koymayı düşünüyorum.

ülkesine sövmediği, marjinal taraklarda bezi olmadığı için ismini duymayan çok insan vardır. yazıktır. baht utansındır.
Sancı kitabı harika olan yazar.

Şu an 318. Sayfadayım, 50 Sayfam felan kaldı. Sonunu biliyorum, ama emine hocam nasıl anlatmış merak ediyorum.
kaybetmişiz.

batının ünlü yazarlarını okumaktan kendi değerlerimize vakit ayıramadığımız gerçeği bir kez daha suratıma çarpmış oldu...
ölümünden sonra tanıdığımız ve okuyacağımız yazarlar arasına katılmıştır. var olsun.
Yaşamını yitirdiğini az önce öğrendim, rip.
güncel Önemli Başlıklar