bugün

genellikle yaşça büyük insanların çocukları ve gençleri uyarmak için kullandıkları, hareketlerine dikkat etmeleri gerektiğini, yanlış hareket yaparlarsa yabancıların onları kınayacağını anlatan söz.
ulkemiz sorunlarıdır bunlar,bizim yaptıklarımızın,bizi ilgilendiren tarafından cok el alemin bizim icin ne diyecegini düsünerek hareket etmemizi bize zerk eder yazıktır.
bu durum kanıtlanmıştır.her yerde özellikle de küçük yerleşim birimlerinde gençlerin ne yediğinden tutunda kiminle arkadaşlık yaptığının çeteresini tutan meraklı teyzemler vardır.bu teyzemlerin dedikoducu yanlarından çekinir anne babalar ve olan hep çocuklarına olur.işin asıl garip yanı aynı teyzemin kızı ya da oğlunun yemediği nane kalmadığı halde o mahallenin en namusluğu çocuğudur.
kimilerine hayatı zehir eden fikir. kimi zaten insan kendi rahat edemez, kimi zaman ailesi rahat ettirmez.
bu söz yüzünden istediklerini yapamayan, içinde bir ton ukte kalan yazarlar için fatih ürek'ten geliyor;

elalem ne derse desin, hade hade hade hadeee
bir çok isteiğimizi gerçekleştiremememizi sağlayan tamamen kısıtlayıcı olan genelikle eski insanların çok sık kullandığı günümüzde yerini elalem ne derse desine bırakan(!!) kalıp.
elalemin keyfine göre yaşayarak, kendi hayatını zindan edenlerin değişmez sözüdür. o elalem ki, kendi ailesi ve çevresindeki pisliklerin üzerini, başkalarının dertleriyle örtmek ister. bir hareketten, bir sözden anlam çıkarır. ah, bir deşseniz, yüzünüze bakamayacak kadar çamuru vardır. bunun ıstırabıyla, başkalarının hayatına dadanırlar zaten.

başkalarıyla uğraşacaklarına, kendilerine baksalar, tüm rezilliklerini halledip, mes'ut ve bahtiyaaaar yaşardı bu pislikler.
elalem ne der denildikten sonra ne diyecekleri umurlarında olmayıp işe koyulanların klişe sözlerinden biridir.
kendisi için değil başkaları için yaşayan insanların düşüncesidir. hayattan hep kazık yemeye ve tadında yaşamamaya mahkumlardır.
nerede bir uğursuzluk, bir şom ağızlılık varsa onu der. şahsen bu yaşa kadar şu elalem denen kitlenin iyi bir şey dediğini duymadım. hep dedikodu,hep eleştiri.
(bkz: mahalle baskisi)
pek iplenememesi gereken ibare.

--spoiler--
elalemdir neler derler yaşamak var ya
öküz altında buzağı aranırlarken
o ki bir an için tuz basılır yaralara
--spoiler-- * *
elalem ne der

bak ben bunu yaptım elalem ne der
diye düşünme siktiret bilader
şu yaşayacağın hayat ne de kısa
onların lafı kaç para eder?

diyen desin, yaptığını sevmesin
seni eleştiren, götünü ellesin
şu yaşayacağın hayat ne de kısa
kendini kısıtlamayla geçmesin.

elalem elalem göt lalem
tutmaz hiç birinin eli kalem
şu yaşayacağın hayat ne de kısa
rahat yaşayıp güzel ölem... *
kendisi de başkalarının "elalemi" olan insan sözü.*
olur mu evladım ile başlar genelde.
elalem ne der sözü, insanların hareketlerini kısıtlamak ve baskı altında tutmak için söylenen sözdür. çok yanlış bir tutumdur, başkasına göre hareket etmek. başımıza bir durum geldiğinde elalem yardım edicekmi, borcumuz var elalem ödeyeckmi, ağzı olan konuşur. önce kendimiz ne diyoruz var olan duruma önemli olan budur.
içinden geleni yapmaya engel olan takmadığını söylesen de kafanda yer etmiş olan sözdür.
asya ile avrupa' yı birbirine bağlayan mukaddes coğrafyalı ülkemin aynı oranda mukaddes yerli halkının "aman evladım komşu dedikodumuzu yapar, öyle yapmayalım, böyle olmayalım" şeklinde yönlendirmeleriyle tabulaşan seçimsizliklerdir. seçimsizliktir çünkü komşunun, elalemin ne diyeceği göz önünde bulundurularak verilen kararlar, yapılan eylemler bütünüdür, seçme özgürlüğünü kullanamama, hür iradeyi yansıtamamadır. nineciğim, dedeciğim siz zamanında konu komşuya göre, elaleme göre çevremizi tabularla donattınız ama biz zamanla fatih ürek' e kulak vererek elalem ne derse desin banane banane demeyi bildik... iyi mi oldu ( ? ), kötü mü ( ? ) tartışılır...
toplumun şekilsizliğinden kaynaklanan söylem.
başına oğlum veya kızım getirilirse anaların en sık kullandığı olmaz olasıca cümledir. düzenler, insanların bilgisine, değerine kısaca insanlığına göre kurulmaz, saçma sapan örfler, adetler ve sonradan uydurulmuş ahlak yasalarına göre kurulursa daha da sık duyacağımız cümledir.
kurtulamadıgımız müddetçe bizi üzmeye devam edecek fikir. insanların ne düşündüğünden ziyade, bizim ne istediğimiz önemlidir.
(bkz: desinler mantığı)
(bkz: burası istanbul)
çok film hareketler' in soundtrack' i. facebook' ta filmden alınan bir kesitle sunulmuş, izle izle doyamadım. çok güzel, çok çok güzel keşke bu kadar kısa olmasaydı.
hakan peker'in uçuk kaçık adlı şarkısının nakarat kısmıdır. pek işveli cilveli bir klibi de vardır. hatırlayamanlar için:

--spoiler--
deli miyim neyim kapında işim ne
deli miyim neyim elimde çiçekler
inanamıyorum ben bile kendime
inanamıyorum elalem ne der?
--spoiler--