bugün

kahire'de bulunan, vakti zamanında islam dinini öğretmek için açılan, şimdilerde ise yabancı bazlı öğretim üyeleri ile ilk baştaki misyonundan uzaklaşan, mimli islam üniversitesi.
900'lü yıllarda kurulmuş, dünyanın en eski üniversitelerinden.
Mezun olmak zordur ve eğitim şartları çok ağırdır. yüz yaşını aşmış profösörleriyle ünlüdür. Ordan mezun birçok kişi, avrupa'da iş bulmakta zorlanırken, diğer ülkelerde (endonozya,mısır gibi) kapışılır. ilk başlarda islam dinini öğretmesi amacı ile kurulmuştur fakat günümüzde, batılı ülkelerin maşası haline gelmiş gazeteci,sosyolog,terminolojist gibi sosyal meslek gruplarına hitab eden eleman fabrikasına dönüşmüştür.
vakti zamanı denilen zaman herhalde fatimiler devridir.MS. 950 li yıllar.islam tarihine belkide en büyük damgayı vurmuş akademiadır.her nasılsa (hiç bir üniversitemiz onun seviyesinden olmamasına rağmen)denkliği türkiye'de kabul edilmemektedir.
dünyanın en eski üniversitesidir. 989 yılında kurulmuştur. mısır dadır.
terörist yetiştirildiğini sanan yarrak kafalara rağmen türkiye'deki birçok üniversiteden daha kaliteli bir üniversitedir.
her şeyi üstüne, pardon içine alan sik beyinlilerin anlayamayacağı üniversitedir.
üniversite değil medresedir.
mısır halkından toplanan paralarla varlığını sürdürdüğünden dolayı " halkın kurumu " olarak adlandırılandır. mısır da ordudan sonra en örgütlü ve itibarlı kurumdur. ilkokuldan üniversiteye kadar faaliyet gösteren merkezleri ülke geneline yayılmıştır. neredeyse bütün camilerin kontrolü de bu yapıdadır. imam olarak adlandırılan rektörün askeri darbeye verdiği koşulsuz destek, bilinir.
eylem sonrası alıkonulan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen kız öğrenciler dekanı rehin almıştır.
es-Saklabi tarafından 970'te inşasına başlanmış olup 972'de tamamlanmıştır (22 haizran cuma). yapının ktiabesi 20. yy'da ortalardan kaybolmuştur çalmıştır ibne araplar neyse yapı inşa edildiğinde açık bir avlunun içerisinde yer alan kıble yönündeki ana ibadet alanı ile iki taraflı revaklardan ibaretmiş ancak yüzyıllar boyunca ekleme yapıla yapıla günümüzdeki halini almış.

kıble duvarına paralel 5 sahın ile onu dik kesen ve mihraba doğru uzanan bir orta sahını bulunmaktadır ve günümüze ulaşmamış 3 farklı kubbeden söz edilmektedir. mekan içi süslemeler genellikle geometrik motif ağırlıklı olmasına rağmen bitki motiflerine de rastlanmaktadır bi de kufi hat yazıları olmazsa olmaz tabi. bu caminin (mederese olayını karıştırmayalım) ilginç bi şekilde mihrabı ve minberi seyyarmış yani bildiğin tekerlekli falan hatta bu seyyar mihrap günümüze ulaşmıştır. eyyübiler döneminde yağmaydı, saldırıydı bilmem neydi derken büyük hasarlar almış ama memlük sultanı baybars eski ihtişamına kavuşmasını sağlamıştır (onarım kitabesi cezayir müzesindedir).

külliye olması yolunda yapılan ilk inşa faaliyeti kare planlı inşa edilen taybarsiyye medresesi olmakla birlikte asıl külliye vazifesini görmeye cevheriyye medresesinin inşasından sonra kazanıyor bu medreseler dışında bir de akbağviyye medresesine ev sahipliği yapmaktadır. bunlardan sonra yapılan son ilave ise gavriyye medresesidir (1509). pek çok yenileme çalışması yapılmakla birlikte en büyük yenileme çalışmasını 1753'te abdurrahman kethuda döneminde görmüştür ve bu yenileme sırasında minare sayısı 6'ya çıkarılmıştır.

bugün ezher cami ve külliyesi; 13 mihrap, 6 minare, 9 kapı, 6 havuzlu hamam, 3 abdesthane, 6 sarnıç, 3 medreseden mürekkep bir şekilde varlığını sürdürmektedir.
Osmanlı devleti'nde ota boka haram deyip devleti teknolojiden kopartan softalar buradan yetişmiş; yavuz tarafından hilâfeti almak için istanbul'a getirilip din işlerinde tek hâkim olmuşlardır.

Sonuç malûm. Devşirme paşalarla bir olup Tahtakurusu gibi içten içe, kemire kemire bitirdiler koca devleti.
bizim diyanetten de beteri varmış.

https://scontent-waw1-1.x...7473ef98f&oe=5A192C1E
fatimi'lerin(şia) kurduğu ve ilk üniversite olarak anılan eğitim yuvasıdır. islamı matematiksel ifadelerle anlama, kaderi çözme gibi saplantılar üzerine kurulmuştur. o dönem çok hızlı popülerleşen şialık karşısında da türk milleti kendi ayırt edebilsin, islamı orijinal hali korunabilsin diye imamı gazali, nizamül mülk ehli sünnet olarak geçen 4 hak mezhebi tanıtmışlar ve bir çatı altına almışlardır.

edit: çok tartışılan mezhep ayrımı burada alevleniyor işte. o dönemki liderlerimiz hem türk kimliği çözünmesin hem de islam fini çözünmesin diye büyük çabalar vermiştir. buna karşılık öz türklerin alevi olduğunu söyleyen birini gördünüz mü bu entryimi alıp onlara monte edebilirsiniz. her türlü kaynak ve bilir kişi ile karşısına çıkarım.
görsel
Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan, 975'te şia fatımiler tarafından kurulan Dünya'nın en eski eğitim kurumlarından birisidir. el ezher üniversitesi, her ne kadar başlangıçta Şii islam temelli kurulsa da zaman içinde fonksiyonunu değiştirerek günümüzde Sünni islam'ın otoritelerinden birisi olmuştur. El-Ezher cenahı, islamofaşizmin en somut ve belirgin temsilcileridir. Ünlü siyasal islamcıların birçoğu el-ezher mezunudur. Zaten tarihte Osmanlı Devleti'nimyozlaştırıp çökerten ve Sünni islam'ın bir alt kolu olan Eşarilik akımının kökeni de buraya dayanır. Yavuz Sultan Selim, 1517'deki Ridaniye Savaşı'nda Memlûk devletini bozguna uğratıp hilafeti Memluklerin elinden alırken el ezher kaçkını bir sürü islamofaşist Arap mollayı Osmanlı'nın başına getirerek devletin çöküşünü başlatmıştır.
görsel
görsel