bugün

fener rum patrikhanesi patriği hain papazın lozan antlaşmasını hiçe sayarak türkiye sınırları içersinde bir hilafet merkezi kurmak amacıyla geçtiğimiz günlerde bizzat kendisi tarafından açıklanan unvan..patriğin ekümenik olması demekse tıpkı vatikan gibi türkiye sınırları içerisinde bağımsız bir devlet başkanlığı oluşturulması demek.. atatürk ün islam hilafetine bile izin vermeyen anlayışı düşünülürse bu aşağılık rumların iğrenç isteklerini bir yerlerine sokmanın vakti geldi de geçiyor bile.. lozana göre eyüp kaymakamlığına bağlı bir tc memuru olması gereken papaz kendini bütün dünya ortodokslarının lideri ilan ediyor ve bizim devletimiz maalesef izliyor. uıluslararası antlaşmalarla kazandığı haklarını bile koruyamıyor..
katolik papalık ekümenik olup dünyaca kabul edilirken,kendine ait bir devleti bulunan,ve bütün katolikler üzerinde söz sahibi kurumdur.patrikhanenin ekümenikliğini kabulu demek ülke içinde vatikan gibi siyasi ve dini bir otoritenin kabulu demektir ki,bölücülüktür.patrikhanenin ekümenikliğini kabul edersen vatan haini sayılırsın.
doğru kullanılabilse bizi de fazla etkilemeyeceğinden dünya siyasetinde önemli bir rol oynamayı sağlayabilecek;fakat mevcut siyaset ve bürokrasiyle izin verilmesi intihar gibi olan bir durumdur türkiye de.
Dini konularda yazılan kitaplarda ekümenik sözcüğü iki anlamda kullanılmaktadır. Birincisi, genel olarak Ortodoks, Protestan ve Katolik kiliselerin tek bir kilise haline gelmesidir. Bunu sağlamak için çalışmalar ve toplantılar yapılmaktadır. iyi niyetli açıklama ve bildirilere rağmen birleşme sağlanamamaktadır.

Ekümenik sözcüğünün ikinci anlamı, Fener Rum Patrikhanesi'nin muhtar ve eşit Ortodoks kiliseleri arasında onursal önceliğidir. Fener Rum Patrikhanesi bu ünvanı ile Ortodoks kiliselerinin birliğini gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Geçmişte Ortodoks kiliseleri birbirlerinin üzerinde değil, yan yana ve ayrı ayrı örgütlenmişlerdi. Bu yüzden aralarında bir hiyerarşi yoktur. Fener Rum Patriğinin Atina Başpiskoposu veya Moskova Ortodoks Patriği üzerinde bir yetkisi yoktur. Ancak onların kabul ettikleri kapsamda bir birleşmeyi gerçekleştirebilir. Uygulamada güçlükler çıkmaktadır. Örneğin Amerika'daki Rum ve Rus Ortodoksların örgütlenmesinde istanbul ve Moskova Patrikhaneleri aynı görüşte değildirler. Fransa'da benzer bir sorun vardır. Fener Rum Patrikhanesine ekümenlik konusunda Atina Başpiskoposu, Ankara hükümetinden daha fazla güçlük çıkarmaktadır. Geçmişte ekümenizm, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının coğrafya ve siyasi birliğine dayanmıştır. Bugün böyle bir temel yoktur.

tr.wikipedia.org
(bkz: patrikhane ve ekumeniklik)*