bugün

hele bir de odun ekmeği ise kokusunda ki güzelliğe doyulmaz.
çocuğum olursa günde bir iki dilim tüketmesini onun dışında yanına yaklaşmamasını öğütleyeceğim gıda. hantallık, tembellik hepsi onla mümkün. ekmek yenileceğine bol bol sebze yemeği roka salatası vs. yenilsin. cidden hamallık. ve gereksiz bir kültür. bir de yemeğin suyuna ekmek banmak vardır ki sonu faciadır. * *
ekmek yemeden doyabilen bir insan düşünemiyorum. ekmek arasi ekmek yerim; manti ekmek yerim ekmek seni yerim. ekmek candir kültürümüzün özü olmazsa olmazimizdir. sofrada ekmek herşeydir. diğer yemekler teferruattır, yemek güzel olmadığında bile suyuna banılır. yere düştüğünde 3 kere öpülüp alına koyulan kutsal nesle. ekmek reyiz seni yerim.
okuldan dönülmüştür .anne kapıyı açar .ve
anne:dur ayakkabılarını çıkarma evde ekmek yok.
çocuk:uf ya daha yeni okuldan geldim.
anne:hadi hadi bende burda oturmuyorum demi git gel

demesidir.
bir dilim ekmekte 1,5 km koşmaya yetecek enerjiden daha fazlası var.
benzinin başına gelenlerin en kısa sürede başına gelmesini istediğim temel tüketim maddesi.demin haberlerde geçti, litresi 4,81 tl olmuş bezinin .dünyadaki benzin fiyatlarında "en pahalı" rekorunu ülkemize takdim etmişler. darısı ekmeğin başına olur inşallah , yiyen yimeyen belli olsun anasını satayım. büyük motorlu araç kullanmayın diyen siyasiler bu sefer çok gezip enerji harcamayın diyecekler zaar. 3 çocuk olayı için enerji ihtiyacı konusu ise tam bir muamma.
(bkz: ekmek zamı)
kutsaldır. kutsallığının arkasında emek olduğu da söylenir ama kömür aynı derecede kutsal addedilmez.

yapıldığı günden beri insanlığın en ucuz ve temel gıdası olduğu söylenir. dolayısıyla nesillerin devamı... yok, o da değil. hani ekmek olmasa mesela patates belki o işi görürdü ki dünya nüfusunun artmasında patates ekiminin ciddi payı vardır.

ekmeği kutsal yapan şey asgari olarak her eve girdiğini farzetmemizdir. biz pirzola ekmek yiyorsak, öteki de en azından peynir ekmek yiyordur. işte müşterek karın tokluğumuz olduğu için kutsaldır bence.

peki ama bu sokaklarda yatanlar... o zaman bir kısmımızın ekmeği kutsal değil. ha? ne dersin recep?
Doymamızı sağlayan, sofralarımızın olmazsa olmazı, üzerine yemin edilecek kadar kutsal olan unlu mamuldür.
içinden bazen 5-6 cmlik ip çıkabiliyor.
tarımda yeni bitkilerin büyümesi için yapılan eylemdir.
dünyanın en eski ve güzel yiyeceği. her çeşidi ayrı güzeldir. çavdarlı, kepekli, susamlı, zeytinli, çikolatalı olanlar önceliklidir. ama trabzon ekmeği vardır ki candır, bagetler de atıştırma için idealdir ( yazar burada kendinden geçiyor ).
bulunamadığı zamanlarda yerine pasta da yenebilen nimettir. en fazla tüketilen karbonhidrat kaynağıdır. fazlası kilo sebebidir.
bir dilimi 100 kalorinin üzerinde olan oldukça kof bir yiyecektir.

neden böyle sağlıksız bir ürün türk mutfağına girmiş diye yıllarca düşündüm.

sanırım fakirlikten ve yokluktan olsa gerek. atalarımız yıllarca savaştan savaşa oradan oraya giderken yokluk içinde en kolay ve ucuz olarak ekmeği bulabilmişler sanırım. sonra da bu bizim toplumumuzun milli yiyeceklerinden biri olmuş.

(bkz: ekmek olmadan asla)
türkiye de yılda ortalama 44 milyar adet üretimi yapılan temel yiyecek.

4 milyar ekmek te çöpe atılmaktadır.
görsel
Evde yapıldığı taktirde daha da kıymetli olan hede... fırından sıcak sıcak çıktı mı hele... yurt da ekmek yapmayı biliyor olmak bir avantajdır...
tuvaleten çıkıp elini yıkamayanların ve içinden kıl tüy ip fare gibi şeylerin çıktığı kızartılmış hamurdur. (esmer ekmek diyen sağlık bakanımız şu pis olan fırınlara el atsa daha iyi olur ama siz en iyisi benim gibi poşedinde ve güvenilir marka "uno" yiyin)
fermante olan şaraba bir parça atıldığında mayalanmayı hızlandıracaktır.
katkısız bi nevi organik şarap eldesi sağlanabilir.
fırından çıkarıldığında kokusuyla, sofraya konulduğunda görüntüsüyle, yenmeye başladığında tadıyla insanı etkisi altına alan muazzam unlu mamul.
heredot'un yazdığı, mısır firavununun dilin kökeni deneyinde, doğunca çobana verilerek kapatılan, o dahil kimseyle konuşturulmayan çocuğun söylediği ilk kelime : ekmek tir. * *
ülkede 800 lira ile geçinebilmenin temel taşıdır. eğer ekmek olmasaydı daha eşit ve daha adaletli yaşıyor olabilirdik.
sofralarda her daim bulunan hamur ürünü besin. kilo aldırır. bu nedenle kilo vermeye çalışan insanlar mümkün olduğunca az ekmek yemeye çalışır.
fakir yiyeceğidir.

(bkz: fakir ırkı)
biraz saçma olsa da ücretsiz olması gereken şeyler arasında yer alır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar