bugün

dirençler elektrik akımına zorluk gösteren elektronik devre elemanlarıdır. eğer direnç değeri yüksek olursa içinden geçen akım değeri düşük olur. bu olay alman bilim adamı ohm tarafından bulunmuştur.
en basit dirençler karbon çubuk dan ve tel bacakdan meydana gelir. diğer çeşitleri bir seramik çubuk üzerinde ince bir karbon tabaka ve cam üzerinde metal oksit ve metal tabaka meydana gelmiştir. eğer direncin kendi çevresine daha fazla ısı yayması istenirse örneğin elektrik ısıtıcıları gibi, o zaman tel dirençler kullanılır. arızalı bir direnç ya açık devre gösterir yada gerçek değerinin dışında bir değer gösterir. asla kısa devre göstermezler.
bazı dirençler ısındığı zaman değeri değişecek şekilde tasarlanır. bu dirençlere termistör adı verilir ve sıcaklık ölçen devrelerde kullanılır. bazı dirençler ise ışığa maruz kaldığı zaman değeri değişecek şekilde tasarlanır ve bu dirençlere ışığa bağımlı dirençler adı verilir.
dirençlerin çoğu değerlerinin ve toleranslarının anlaşılması için renkler ile kodlanmıştır.
direnç ohm değerleri;

0= siyah
1= kahverengi
2= kırmızı
3= turuncu
4= sarı
5= yeşil
6= mavi
7= mor
8= gri
9= beyaz

coğu dirençler bir tarafında üç renkli bir band ve diğer tarafında ise tek renkli bir banda sahiptir. bu üç bitişik renk direncin değeri hakkında bilgi verir. bu üçlü gruptan direnç bacağına en yakın renk 1. sayıyı oluşturur. öneğin bu rengin kahverengi olduğunu varsayarsak, kahverenginin sayı karşılığı 1'dir bir sonraki bandın rengi ise bize 2. sayı değerini verir. örneğin bu renkde kırmızı olsun yani karşılığı olan sayı 2. daha sonra 3. band rengi ise sıfır sayısını verir. örneğin rengimiz turuncu olsun bunun sayısay değeri de 3 dür ve buda ilk iki sayı yanına 3 tane 0 koymaktır. sonuçta dirençe değerini bulacak olursak kahverengi, kırmızı ve turuncu yanyana geldiği zaman direnç değerinin 12000 W olduğunu belirleyebiliriz.
telli dirençlerin değerleri ise üzerinde yazar (bu dirençler ısındıkca değeri değişir.) yüksek hassasiyetli dirençlerin (pembe banda sahip dirençler) değerleri kolaylıkla değişmez.
dirençler içinden geçen akımla doğru orantılı bir şekilde etrafına ısı yayar. dirençler bir wataj oranına sahiptir. bu oran ne kadar büyük olursa o kadar çok ısıyı yayarlar.
Direnç "r" harfi ile gösterilir, birimi ohm dur.
Diren. üzerinde harcanan güç,ohm kanununa göre: U=I.R 'dir.

U: Dirençteki gerilim (Volt)
R: Direncin değeri (Ohm)
I: Geçen akım (Amper)