bugün

Canlınamına ne varsa her boku yediler, sonra kendi türlerini yemeye başladılar ve son bir dinazor kaldı. O da farid farjad dinlerken lanet olsun böyle hayata dedi intihar etti.
Dinozorlardan ders alalım azizim, bir göktaşılık işimiz var nedir bu dünya telaşı.
çok büyük oldukları için hz nuh onları gemisine almak istememiştir..

görsel
pek çok nedeni olmakla birlikte, en önemli nedenlerden biri de timsaha tecavüz eden adamın şerrinden kurtulmaktır.
boynuz fetisi yüzünden.
Tamamen varsayımlardan ibaret nedenlerdir. Kesin şundan diyemiyoruz.

Her ne kadar bazı bilim adamları söyle mega dalgalar oldu böyle sıcaklık arttı iklimin bi tarafına kondu deseler de tüm söyledikleri varsayımdan ibaret.

Yucatan Yarımadasında bulunan chicxulub krateri de olmasa iyice mal gibi kalacaklar ortada. O krateri de bu teorinin peşinden koşanların değil de Petrol arayan jeofizikçilerin bulması ayrıca ironiktir.

Söz konusu kraterin çapı 180 km civarında. Veya biraz fazlası. Dinozorların sonunu getiren göktaşının (şimdi yeni yeni kuyruklu yıldız olabileceği söyleniyor bir de) çapının ise 10 km olduğu söyleniyor. Kendi içinde bile bir tutarsızlık var. Çünkü tüm deneyler 10 km çapında bir göktaşının kraterinin çok daha büyük olması gerektiğini kanıtlıyor. Birleşik devletler arizona da bulunan Barringer krateri 1.2 km çapında örneğin. Bu kratere neden olan göktaşının sadece 45 metre çapında olduğu düşünülüyor.

Kısacası bu canlıların ölüm nedeni halen zannedildiği ve ağza sakız edildiği kadar kesin değil. Bir de her boku oradaymış gibi anlatmıyor mu şu teori sevici bilim insanları beni deli ediyorlar. "Mogo dolgolor oloşto, donyo çok osondo, oklomlor doğoşto"

Ya bırakın allah aşkına dayanıklılıkları ile bilinen canlıların helak olduğu bir olayda memeliler canlı kaldı ayağına yatıyoruz.

Tamam kabul ediyorum çok heyecan verici göktaşları, kraterler, patlamalar falan ama Azıcık gerçekçilik lutfen.

Edit : imla.
(bkz: merak)
Onun sebebi de insanoğludur kuşkusuz, nesli tükenen canlıların çoğunda onların parmağı var sonuçta.

Ha modern dünya ha ilkel zaman, kimbilir at gibi koşturdular mı etini kesip yediler mi artık naptılarsa.
her ne kadar birçok görüş ortaya atılmışsa da, kesinlikle şudur diyemediğimiz sebep.

geçmiş zamanlarda bilim insanları, bu büyük yok oluşu açıklayabilmek için, kolaylıkla çürütülebilen birçok farklı iddiada bulunmuştu. bunların içerisinde, memelilerin küçük boyutlu olanlarının, dinozor yumurtalarını yarınlar yokmuşçasına yedikleri ve bu nedenle dinozorların yok oluş sürecine girdiği gibi garip fikirlerden, dinozorların vücut-beyin orantısızlığı nedeniyle bu hayvanların vücutlarını kontrol edememeleri nedeniyle sonuçta bir yok olma sürecine girdikleri gibi tuhaf fikirlere kadar ne ararsanız var diyebilirim.

uzun yıllar boyunca, yok oluşa küresel iklim değişikliğinin neden olduğu düşünüldü. ancak dinozorların yok olduğu döneme ilişkin jeolojik kayıtlar, küresel soğumanın oldukça yavaş gerçekleştiğini ve bu hayvanların bu duruma adapte olmaya yetecek kadar zamanları olduğunu gösteriyor.

1950'li yıllarda dinozorların, bir süpernova patlaması nedeniyle dünyaya ulaşan radyasyon nedeniyle yok oldukları ileri sürüldü. ancak bu durum, o halde diğer canlılar neden yok olmadı sorusuna cevap bulamadı. üstelik böyle bir şey olsaydı, bunu da jeolojik kanıtlarla görebilirdik.

son olarak 70'li yıllarda fizikçi bir baba ve jeolog oğlunun, italya'da bir araştırma esnasında iridyum elementine rastlamalarıyla olay farklı yöne doğru döndü. iridyum dünyada nadir bulunan bir element olduğundan, bunun bir şekilde uzaydan taşınmış olabileceği fikri ortaya atıldı. daha sonra bunun, dinozorların yok oluşuna neden olan bir olay olabileceğine ilişkin iddiaları ortaya attıklarında, buna ilişkin bir kanıt olmadığından birçok bilim insanı bu görüşe karşı çıktı.

ancak 80'li ve 90'lı yıllarda yapılan çalışmalarla yucatan'da bulunan jeolojik kanıtlar, Chicxulub çarpışma kraterinin varlığını ortaya çıkarınca, bilim insanlarının görüşünde değişiklik oldu.

yine de tüm bilim insanları bu görüşe katılmadı ve farklı teoriler ortaya atıldı. örneğin bazı bilim insanlarınca hindistan'daki Deccan Tuzakları adlı bölgede, yoğun bir volkanizmanın tetiklendiği dönemin, yok oluş dönemiyle örtüştüğü söylendi. araştırma yapan 2 farklı gruba göre bu patlamalar, yok oluştan yaklaşık 400 bin yıl önce başlamış ve 1 milyon yıllık uzun bir süreçte tamamlanmış. fakat detaylara girildiğinde, 2 grup da birbirinden farklı teoriler öne sürüyor.

10 yıl kadar önce bir panele katılan 40 kadar bilim insanı, yok oluşa çarpışmanın neden olduğunu kabul etti. yine de şu an için sebep %100 budur diyemiyoruz.

yok oluşa neden olan asteroitten geriye kaldığı düşünülen Chicxulub kraterinin genişliği 100 km civarında. buna neden olan asteroitin çapının da 10 ile 80 km arasında bir şey olduğu düşünülüyor. çarpışmanın ortaya çıkardığı tahmin edilen enerji ise, insan yapımı en güçlü silah olarak bilinen çar bombasının(tsar bombası) ortaya çıkardığı enerjinin 100 milyon katı kadar yüksek.

ortaya çıkardığı diğer etkileri uzun uzun anlatmayayım, ama burada her ne kadar " tahmin ediliyor " gibi cümleler kursam da, bu tahminlerin kaynağı bilgisayar modellemeleri. bu çapta bir krateri neyin oluşturacağına ve ortaya ne kadar enerji çıkacağına ya da bölgesel ve küresel başka ne etkiler olacağına dair tüm bilgiler, bilgisayar simülasyonlarıyla elde ediliyor.
kuran-ı kerim'de cevabı bulunamayan soru. ama bize var dendi.
kesin bir cevabı yoktur ama bir çok teoriye göre meteor ve volkan patlamaları buna ek olarak dinozorların yavaş üremesi neden olmuştur.
(img:#2015061)
göktaşı teorisi gerçekçi değil. virüs olabilir
bu dünyaya çocuk getirmek istememiş olabilirler.
ecelden gittiler diye biliyorum. her ölüm erken ölüm ama bir yaştan sonra da insanın kendisine eziyet be ağbi. allahın sevgili kuluymuşlar.