bugün

(bkz: haddi aşmak)
kendini unutanların beceremedikleri eylem. bunlara dört mezhepten birini öneriyoruz.
belli başlı insanların yaptığı eylemdir.dini kendine göre yorumlamayanlar, dini kendine gore yorumlayan insanlardan dini(?!) ogrenir.
bir kere din, yoruma açık bir oluşumdur, her şeyden önce müslümanlık yoruma açıktır, sürekli kendini yeniler. müslüman olan ama dini az yada çok bilen herkes bir şekilde bazı kuralları kendine göre yorumlamıştır. yorumlanamayacak kadar açık olan kurallar bellidir. mesela ben namaz kılmam çünkü şöyledir, böyledir... diye bıdı bıdı etmek yanlıştır, bu kesin bir kuraldır çünkü, açık ve net, yoruma açık değil. ama günümüzde yorumlanması gereken pek çok durum ortaya çıkmıştır, e nede olsa bin küsür sene geçti, her şey değişti. sürekli yenilenen bir dünyada insanlar ama doğru ama yanlış, genel çerçevenin ve temel kuralların dışına çıkmadan dini kendine göre yorumlamalı, ama bunu bilinçli ve mantikli bir şekilde yapmalıdır, kalan insanların da buna saygı göstermesi lazımdır.
dogru tektir. ona goresi buna goresi olmaz. hele islamiyetse bahsedilen din hepten kisisel yorumlanamaz , maazallah allah carpar , malum tokadi da gorunmez. bir anda zekeriya beyaz olmak isten bile degildir o an.
din, sembolik bir şiir olmadığından herkes kendine göre yorumlayamaz.
din'in kaynağı şunlardır:

kitap
sünnet
kıyas
icma

gördüğünüz gibi aralarında üzerine oturduğumuz şey yok..
islamiyetin akıl dini olduğundan yola çıkılarak bunu kullanmamızın ve yorum yapmamızın da bir sakıncası olmadığını düşündüren durumdur ki dini bize ileten hz muhammed 'in de hadisleri ile yaptığı budur. islam alimleri yorumlamaktadır da biz kullar mı bundan mahrumuzdur. gerekli bilgi ve donanım olduğu sürece istenen yorum getirilebilir.
gerekli bilgi ve donanıma erişmek için bir hayat boyu gece gündüz bu meseleler üzerine kafa yormak gerektiğinden, hakkıyla yapılması hayli zor, hatta "günümüz şartları içinde" imkansızdır. ki zaten yapılabilecek yorumlar temel şeylerde değil ayrıntılarda olacaktır, hatta ayrıntının ayrıntılarında... ne zannediyorsunuz ki?!
yapılması gereken durumdur, zira yapmayanlar koru korune inanır.
ondokuzuncu yüzyıl islam modernistlerinin, islam tarihi boyunca gördükleri analizdir. zira onlar yüzyıllar boyunca islamdan sapma olduğuna işaret etmişler, her yeni gelen iktidarın islamı kendisine göre yorumladıklarını gözlemlemişlerdir.
din yoruma açık olsaydı.. o kitap indirilmezdi..
kesinlikle laiklik denen hadisedir. Herkesi dini kendinedir kendi istediğine tapınabilir istediğini iyi istediğini kötü davranış olarak yorumlayabilir. Herkesin inancı kendinedir.
Kısaca yaratan ve kul arasına girilmez.
iki arkadas arasında gecen bir diyalog. x ve ye icki almaya giderken yolda.
x: aslında bu icki haram digil. cok eskiden serbestmis fakat insanlar cok icip serhos olmaya basladıkları zaman devletleri ickiyi yasaklamış. o gunden sonrada ıckı haram olmus.
y: yaaaa
x: tabi miktarını asmassan serhos olmassan bir sakıncası yok. * *
(bkz: yaşar nuri öztürk)
(bkz: zekeriya beyaz)
(bkz: dini araplara göre yorumlamak) *
Katı bir sistem olan, dogmatik bir kavram olan "din" den değişimlere açık, istismara kapalı olan vicdana giden yolda adım atmaktır. Doğru yolda ilerlemektir.

Şu sözü aklımızdan çıkarmamalıyız ; "Bize sezgi, akıl ve mantıkla donatan tanrının onları kullanmamamızı istediğine inanmakla yükümlü hissetmiyorum".
dini kendine göre yorumlamak yerine kendine göre bi din bulmak daha mantıklı. *
turkıye'de herkesın, herseyi cok ıyı bilmesi durumudur. kendı yorumunu, baskalarınada dogruymus gibi ögretmesı cok sakıncalıdır.
akıl sahibi olunduktan sonra yapılması gereken eylem. bakınız dini çok muhterem fetullah da yorumluyor, pek büyük süleyman ateş de yorumluyor. bu zındıkların yorumu da sonuçta 'dini kendine göre yorumlamak' kapsamında değil mi? o zaman onlara da hop dur bakalım demeyi bilmelidir dini kendine göre yorumlamaya karşı çıkanlar. ha, sen salaksın yorumlayamazsın, bak feto, tayyip, harun yahya çok bilgili onlar yorumlar dersen, lütfen ziktirip gidin derim.
allah akıl vermiş. önce sorun kendinize, niye vermiş diye. sonra anlayacaksınız ki, akıl, yorum yapma, değerlendirme gücüdür. dini özümsemek için yorumlamak gerekir. bu da bireysel boyutta olmalıdır. yoksa siz ümmetçi misiniz? buyrun arkadaşım yakında iran olacağız allahın izniyle. o zaman istediğiniz gibi güdersiniz kendinize benzeyenleri.
yapılmaması gereken eylem. zira sana doğru gelen dinine yanlış gelebilir.
dinsizliğe doğru atılan ilk adımdır. hayatın boyunca atacağın en hayırlı adımdır hatta. çünkü kendine göre yorumlamaya başlayınca bir süre sonra diyorsun ki " ulan ben bu dini kendime göre yorumluyorsam bu dinin kutsallığı nedir?" işte bu soru kilit noktasıdır anlayana.
Akla : Kime göre yorumlayacağım peki? sorusunu getiren başlıktır. Kitapta ey inananlar diyor ama ben kendime göre yorumlamayacağım.
midyenin haram olmadığını düşündüğüm andır.
"dini kendine göre yorumlamak" ucu açık, çok geniş manayı kapsayan bir söylemdir.

misal bu cümleden siiregazele kardeşimiz gibi bir mana ve uygulama çıkartıyorsak zannımca da bir sıkıntı yok demektir. hatta olması gerekende budur. kuran değişmez kaynaktır. tektir. onun gösterdiği yoldan giderek peygamber efendimizin'de yaşam tarzını en doğru şekilde öğrenebilirsek işte o zaman değme keyfine. bir müslüman olarak allah'ın istediği bir hayat sürmüş oluruz.