bugün

karl marx'ın felsefi, ekonomik goruslerini anlattıgı felsefe tarhi acısından oldukca onemli eser. marx ilk cildini yazdıgı kitapta engels'in katkıları ya da tahrifleri buyuktur. kitabın diyalektikten determinizme donen yapısında da engels'in payı buyuktur. ayrıca kitap marx tarafından darwin'e ithaf edilmistir.
(bkz: kapital)
(bkz: sermaye)
de te fabula narratur'la baslayan ve bitmeyen kitap.

(bkz: de te fabula narratur)
suphi'nin bir cebindeki.
Karl Marx'ın unlu ekonomi-politik eseri
okuması ve algılaması cok zor olan eser...
okunmadan ekonominin ve siyasetin anlaşılması mümkün olmayan kitap. eşi benzeri yoktur. her ne kadar böle olsa da ibn-i haldun dan aşırılma bol bol yargısı vardır. özellikle üretim araçları konusunda yazdıkları mukaddime de yazanla birebirdir.
kanımca okunmadan ulke siyaseti hakkinda yapılan butun tartismalarin kahve muabbeti olarak sinirli kalindigini gosteren kitap.
bir insanoğlunun ancak bu kadar zeki olableceğinin ispatıdır.
karl marxın hayatını adadığı dev kitabıdır.hatta rivayetlere göre bu kitabın her sayfası 3 kere okunmalıdır.1.si okumak 2.idrak etmek 3.tamamiyle anlamak için.

ki bu kapital le ilgili karl marxın taşak konusu olduğunu da görüyoruz.mesela bbir gün karısı bizim karl'a dönüp te "bey bey şu kapitali o kadar yazacağına biraz yapsaydın "demiş.e tabi bu durumda dumur...
anlamak için olgun bir bilgi birikiminin olması gerekir, ayrıca felsefe sözlüğü (marksist terminoloji sözlüğü) olsa çok iyi olur, zira açıp bakamnız gereken tonlarca şey vardır. veya en iyisi sağlam almanca öğrenip yazıldığı dilde okumak en iyisidir.
ayrıca yusuf hayaloğlunun ''suphi'' isimli şiirinde geçmektedir bu kitap
suphi bir acaip adam
suphi benim canım ciğerim
kimse bilmez nereli olduğunu
susar akşam oldumu
bir cebinde das kapital
bir cebinde kenevir tohumu
temel kapitalist teorileri bilinmeden anlaşılamayacak olan eserdir...

arkadaşımın "laz kapital mi?" diye sorduğu eserdir...
sıfırdan yazıldıgına sözümüz yoktur.içinde büyük bir deha barındıran bir kitaptır.lakin kapitalizmin kılık değiştirdiği bir dünyada karl marx'ın dizeleri ancak edebi bir değer taşır.promosyonu olarak buradan ezberledigi kelimeleri televizyonda sagda solda agzına pelesenk edip kültürlü gözüktügünü sanan insanları topluma verir.
birazdan söyleceklerim bazılarının kalbini kıracak, buna eminim. efendim, iktisat alanında en azından yardımcı doçent olamamış kimse das kapital'i anlayamaz. zaten okuduğunu iddia edenlerin yüzde doksandokuzu da okumamıştır.
aslında okunabilir, başka dildeki bi kitabı okur gibi okunabilir lakin iktisat konusunda bilgili(ciddi anlamda) olmayan kimse bu kitabı anlayamaz. zaten okumaz da.

eskiden bir ortamda kitabı okuduğunu söyleyenlere bu gerçeği anlatyırdım ve "ikimiz de okumadığını biliyoruz" derdim. baktım insanlar bunu kabullenmek istemiyorlar ben de sallamıyorum artık.

lakin şu ayrım önemli, das kapital'i kimse okumaz ancak markist olmak için de illa ki kapital'i okumak gerekmez. çünkü kitap, kapitalizmin marksist açıdan iktisadi dille tahlilidir. kişiler kendi gözlemleri ve marksizme ithaf edilen diğer eserlerden çıkardıklarıyla da markisizme sempati duyabilirler. lakin iddia sahipleri de çok iyi biliyor, kimse okumaz.
hak ettiği ünü kazanabilmiş fantastik eser.
zamanının harry potter'ı denebilir.
toplam 3 cilt'ten oluşan eserin, 2. ve 3. cildi marx'ın ölümünden sonra friedrich engels'in notları düzenlemesi sonucunda ortaya çıkmıştır.
anlaşılması zor, akademik bir dille yazılmış kapitalizmin ekonomi-politiğini anlatan kitaplar serisi. anlamak için illa akademisyen mi olmak lazım? kimileri için evet, kimileri için hayır. fakat akademesiyen olmayıpta anlamak isteyenler için 100 sayfalık bir kitabı vardır das kapital'in. das kapital'in ilk cildini marks yazmıştır, diğer iki ciltini ise ölümünden sonra friedrich engels tamamlamıştır. Dünyada incilden sonra en çok başka dillere tercüme edilmiş kitaptır.

gelelim das kapital'in söylediklerinin günümüzde neler ifade ettiğine... kimi burjuva ideologları için kapitalizm nitelik değiştirmiştir ve kitap yalnızca fantastik bir edebiyatın ürünü gibi sunmaya çalışıyorlar. peki kapitalizm niteliksel olarak değişti mi? sömürü mekanizması ve artı-değer yaratma arzusu yok mu oldu burjuvazinin ya da üretim araçları üzerindeki özle mülkiyet, bunun doğurmuş olduğu emek-sermaye çatışması yok mu oldu? şüphesiz hayır. kapitalizm marks'ın döneminden farklı da olsa, özü olarak hep aynı kalmıştır. yalnızca tekelci sermaye dönemine geçip, mali oligark yaratan burjuvazinin özü hep aynı kalmıştır. o halde özde değişmeyen bir sistem gerçekte de değişmemiştir. yalnızca kazanılmış olan bir takım demokratik haklar vardır, bunlar ise marksistlerin eseridir.
herhangi bir sebeble bu kitabi okuyanlarin, yurdumda komunist damgasi yedigi tugla tipi kitaplardan.
semih gümüş'ün eleştiri yazısı için:
http://www.radikal.com.tr...p?ek=ktp&haberno=6547
marks'ın komünist manifestodan sonra en çok okunan yapıtı. ilk cildi sermayenin üretim süreci, 2. cilt sermayenin dolaşım süreci, ve 3. cilt bir bütün olarak kapitalist üretim sürecini anlatır.kitabı okurken yanınızda mutlaka marksist iktisat klavuzu ve marksizim sözlüğü adlı eserlerde bulunsun.ne olur ne olmaz.
bilindiği üzere karl marx'ın kitabı ama entry'lere baktığım zaman okudum diyen arkadaşların pek okuduğunu zannetmememe sebep olan kitaptır. kitabı komple engels karl marx öldükten sonra marx'tan kalan elyazmalarından toplamıştır. düzeltmeler tasnifler ve engels'in bir kaç eksik kalan bölümlerde yaptığı yeniden yazımlar yüzünden, kitabı bütünüyle marx'a ithaf etmek çok büyük yanlış olur. 19. yüzyılın sonlarına doğru basılmaya başlayan kitap ilk editöründen okkalı bir sansür yemiştir. marx'ın kitabın içerisinde bazı bölümlerde ekonominin diğer teorisyenlerine yaptığı ince taşlamalar kitabın okuma kalitesini arttırmaktadır ama bu durum kitabın hayvani derecede anlama ve konsantrasyon gerekliliğini ortadan kaldırmaz. kitabın gerçek değeri sovyet sosyalist araştırmalar enstitüsünün yirminci yüzyılın başında yaptıkları çalışmalarla ortaya çıkmıştır. engels kitabın kendine ait olan dipnotlarında bizzat marx'ın el yazısını okuyamadığı bölümlerin olduğunu ama o eksik kısımlara eklemeler yaptığını söyler. ciltlerin içinde bolca örnekler, yevmiye hesapları ve formülasyonlarda bulunur. kitap rikardocu ve adam smithçi ekonomiyi alaşağı eder ve ispatlarını sunar. artı değer teorileri kitabın çıkış noktasıdır. tek cümleyle ifade edecek olursam, kapitalist emekçiye emeğinin altında bir ücret vererek ürünün değerini emekten çalarak artırır. artı değer bu demektir. marx kitabında bunları ispatlar. öyle fikir mikir komünizm sosyalizm kitabı da değildir. tamamıyle ekonomi anlatan bir kitaptır. bu uzun entry'nin sonuna ikinci ciltten bir cümle yazmak isterim.
'şeylerin özü ile dış görünüşleri üstüste çakışsaydı tüm bilim gereksiz olurdu'
karl marx
içinde bi dolu çelişki barındıran kitaptır. hatırladığım kadarıyla marx almanya'dan sürüldükten sonra bu kitabı ingiltere'de yazmıştır. john nash gibi yıllarca kütüphaneye gidip gelmiş ve kitabı ortaya çıkarmıştır. kitabın ilk cildi tamamen marx'a ait olup ikinci ve üçüncü ciltler marx'ın ekonomik destekçisi ve arkadaşı engels'e aittir.

klasik iktisat ekonomiye devletin mühadil olmasını kesinlikle reddeder, buna karşın marx ekonomiyi devletin oluşturması gerektiğini söyler. marx özel mülkiyete karşıdır. aslında bu görüşler komunizmin oluşmasına yardımcı olmuştur fakat komunist düşünceyi yaratan şüphesiz lenindir..

bu arada marx baba keynes'in doğduğu yıl yani 1883 yılında ölmüştür..(yanlış hatırlamıyorsam sırtında çıban çıkmıştı adamın)

biz de naçizane bir iktisatçı olarak marx'ın bazı fikirlerini beğeniriz fakat özel mülkiyetsiz bir ekonomi bana hiçbir zaman anlamlı gelmiyor. fakat klasik iktisatçıların önerdiği gibi "devletsiz(laisser faire)" bir irade de gayrimantikidir. ikisinin ortasında olan maynard keynes'in ve devamında neo-keynesyenlerin düşünceleri çok daha caziptir..
her okuyanın anlayamayabileceği kitap...