bugün

Dakikalık %5 değildir herhalde ahahd. Sistemi de yanlış anlamışız aq. Millet %5 i 6 ayda ya görür ya görmez.

(img:#2205303)
Şu an herkese küfrettiren şey.
(bkz: her şeyin bir dalgasının olması)
modifiye edilmiş halleri permalı kur sistemi, röfleli kur sistemi, gelin başı kur sistemi, kıvırcık kur sistemi.
kamu müdahalesi olmadan günlük döviz kurunun serbest piyasa tarafından belirlendiği sistemdir.

türkiye'de var olduğu iddia edilir ancak her ne hikmetse merkez bankası düşük kur-yüksek faize dayalı para politikası güttüğünden dolar yükselince pat müdahale eder. ama aynı kur düşerken ihracatçı kan ağlarken, "merkez bankası müdahale etsin aşırı düşüyor, iflas edeceğiz" açıklaması yaparken, "dalgalı kur sistemi var" diyerekten üreten adamın, ihracat yapıp ülkeye para getiren adamın serzenişini kulak arkası ederler.

- abi duydun mu merkez bankası dövize müdahale ediyormuş türkiye'de.
* evet adı dalgalı kur, havuzda yapay dalgalar yaratıyorsun öyle oluyo.
- anlamadım?
* boşver felsefe yapayım dedim.
türkiye'de olduğu iddia edilen, 9 mart 2009 merkez bankasinin dolara mudahalesi ile varlığı bir kez daha sorgulanan sistemdir.
sörfçülerin kumsaldaki bayanlara yaptığı kur. *
devalüasyon riskini içermemesi nedeniyle sabit kurdan daha faydalı olduğunu düşünüdüğm kur sistemi.ayrıca yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmek içinde izlenesi gerekn bir yoldur çünkü gelişmekte olan ülkelerin bir çoğu dalgalı kur sistemine geçmiştir.
(bkz: kur bana göre dalgalansın)
babacan'ın şener'le tartışmasına sebep olan kur düzeni. babacan, "Serbest piyasa rejimi işlediği sürece piyasalar tarafından belirlenen kur doğru kurdur. Gerek Türkiye'de, gerek diğer ülkelerde kura yapılan müdahalelerin sonuçlarını hep beraber gördük" diyerek çok doğru bir tespit yapmıştır.
sıcak paranın bu kadar çok olduğu bir ülkede en mantıklı kur sistemidir.
abdullatif şener'in tekrar tartışılması gerektiğini söylediği konu. şener, kabinede bu konuda gerçekten konuşabilecek bilgiye sahip birkaç bakandan biri, ancak varolan hali ile dalgalı kur piyasanın ihtiyaç duyduğu en güzel döviz düzeni. bu akıllardan çıkartılmamalıdır.
verilen yüksek faiz, enflasyon hedeflemesi ve merkez bankasında her an müdahale için hazır bekleyen 50 milyar dolar gibi sebeplerden dolayı kurun baskı altında olması, dalgalı kur sisteminin ülkemizde uygulanmadığını gösterir. ne var ki uyguladığımız bu dalgalı görününümlü sabit ve acaip kur rejimi, sabit kur politikası gibi üreticiye rekabet gücü kazandırmak gibi bir faydayı da haiz değildir. yalnız şu vakitten sonra şöyle bir faydası olacaktır ki; yarın bir gün spekülatif sermaye ülkeyi terketmeye karar verdiğinde, o panikle, karının büyük kısmını ülkede bırakmak zorunda kalacaktır. en azından ben öyle ummaktayımdır.
(bkz: meksika dalgasi) *
bu rejim ikinci dünya savaşı sonrası geliştirilmiştir.
Döviz kurunun müdahale olmaksızın piyasadaki az ve talep güçlerine göre belirlendiği esnek sistem.
Yapancı sermayenin ülkenin borsasına girip ilk önce borsayı şişirip yerli yatırımcıyı çektikten sonra satıp çıkmalarını engelliyen emniyet unsuru. Zira yabancı yatırımcılar eğer birden borsadan çıkmak isterlerse ellerindeki türk lirasını dolara çevirmek isteyecek ve doların fiyatı yükselecek ve borsadan ettikleri kar belli oranlarda eriyecektir. Bu günlerde olanda budur. yazdıklarından hiçbirşey anlamadım diyenler için özet olarak iyi birşeydir bu.
Türkiye için en ideal sistemdir.Zira geçmişte biz bunu kullanmamanın acısını yaşadık.Bugün çok daha çağdaş bir kur politikası uygulamamız sayesinde birçok açıdan ani krizlere çok daha hazırlıklıyız.Devalüasyon gibi şok dagalrın olması bu sistemle önlenmiştir.
bu sistemde exchange rate ler ulkelerin merkez bankalari tarafindan degil serbest piyasa tarafindan belirlenir.serbest piyasa olusturulabilmesi icin ise tam anlamiyla ozgur bir ticari ortam olmalidir.bunu biraz daha acarsak devletin en az mudahele ettigi bir ekonomik sistemle karsi karsiya kaliriz.ulkemizde de * dalgali kur sistemi uygulanmaktadir
Döviz kuru sistemlerinin en esnek olanı, kurların hiçbir müdahale olmadan tamamen piyasada arz ve talebe göre belirlendiği serbest dalgalı kur sistemidir. Serbest dalgalı kur sistemlerinde döviz kurları uygulanan para politikasının bir politika aracı olmayıp, ekonomik gelişmelerin, uygulanan programın ve bekleyişlerin bir sonucu olarak piyasada belirlenmektedir.

Teorik olarak uygulaması mümkün gibi görünse de pratikte merkez bankaları dalgalı kur sistemlerinde de aşırı dalgalanmaları önlemek gibi amaçlar doğrultusunda zaman zaman müdahale etme gereği duymaktadırlar. *
Ulusal paranın değerinin, serbest piyasada döviz arz ve talebine göre belirlendiği sistem.
döviz kuru günlük olarak herhangi bir kamu müdahalesi olmadan belirlenir. Döviz piyasasındaki denge ve ödemeler bilançosu düzeltmeleri, döviz kurundaki değişmelerle gerçekleşir.