bugün

Bu deneyde, atomlar birbirlerine ışık hızına yakın bir hızla çarpışıtırılacak. Ortaya evrenin varolmasına neden olan “Büyük Patlama”nın ilk saniyelerinin küçük bir örneği çıkması bekleniyor. Böylece evrenin kökeniyle ilgili bilgi elde edilecek.
habertürk'te uzun uzun tartışılmış bir zaman. sözlüğe katkı olsun.
http://www.youtube.com/wa...Gno&feature=endscreen
Özetle; Allah evreni 6 günde yapıp 7. günde dinledikten sonra "ol" demesiyle meydana gelen big bang olayında, ortaya büyük bir enerji ve parçacıklar dağılmıştır. Bu parçacıklar "higgs alanına" girerek kütle kazanmışlar ve tüm evrenin oluşum süreci başlamıştır.

Cern deneyinin amacı ise şu anlık teori olan "higgs bozon" unu görmek ve anlamaktır. Higgs bozonu maddeye kütle kazandırarak onun bir nevi var olmasını sağlar. yani insanların ışık gibi dağılmasından ziyade kütleye sahip olmasından dolayı belli bir düzene sahip olmasını sağlar. evrendeki herşey; dağlar, denizler, gezegenler, higgs bozonu sayesinde kütle kazanarak var olmuştur. Dünyanın en büyük proton hızlandırıcılarının ve 27 km' lik dev kameraların bulunduğu cern de bu deney %99.9 olarak sonuçlanmıştır. Maddenin enerjiye dönüşümü yıllar önce anlaşılmış ve gerçekleşmişti (bkz: Hiroşima). Bu deneyle enerjinin maddeye dönüştürlme işlemi gerçekleşti.

E=mc2 denklemi kesin olarak çözülmüş olacak ve sonsuz enerji yaratılabilecek.
Sonuç olarak; yeni bir çağa geçmek üzere olabiliriz. evrendeki 4 boyuttan ( genişlik, derinlik, boy, zaman) farklı boyutlar da keşfedilebilecek. sonsuz enerji olayı gerçekleştirilebilirse paralel evren, ışınlanma olayları yaşamımıza girebilecektir.

Her şeyden önce insanlığa faydalı işlerin yapılması istenilen deney. Işınlanmayı, paralel evreni geçtik bilim adına, insanlık adına güzel işler olsun yeter.
Amerika'nın daha önce yaptığına inanılan deneydir. Kanıt olarak da Amerika'daki çarpıştırıcının yakın zamanda kapatılması gösteriliyor.
çıplak gösteren gözlük yapmak yerine parçacık bulmaya çalışan saçma deney. burda, 3. sanayi'de her türlü parça mevcut halbuki.

ilkokulda suyun içine buz atarak suyun kaldırma kuvvetini gösteren deney bir milyar kat daha bilimseldir bu deneyden.
kütlesiz bir varlıktan madde oluşturma çabası. yani yoktan var etmeye çalışmak.
sonsuz enerji gerektiren deneye 2015 yılına kadar ara verilmiştir. harcanan tutar 10 milyon doları aşmıştır. katılmayarak iyi mi ettik kötü mü az çok bellidir.
https://www.youtube.com/watch?v=9cysZCS-7EM
CERN Avrupa Parçacık Fiziği Labarotuvarı’ndaki LHC (Büyük Had-ron Çarpıştırıcısı), 27 kilometrelik süper-iletken çemberiyle, 14 TeV’lik kütle merkezi enerjisinde proton-proton ve kurşun-kurşun çarpışmaları yapılmasına imkân vermek-tedir. LHC deneylerinde
modellerin öngördüğü parçacıkların gözlenmesi amaçlanmaktadır. LHC hızlandırıcısında proton demetleri ışık hızına yakın hızlarda çarpıştırılarak, Büyük Patlama’nın ilk anlarındaki ortamın oluşturulması hedeflenmektedir. Geçtiğimiz 15 yıl boyunca, deney başladığında çıkan verilere yorum getirebilmek için, içlerinde Türk gruplarının da bulunduğu birçok araştırmacı, simülasyon çalışmaları ile çeşitli parçacıkların bozunum kanallarının analizlerini yapmış ve bunun yanı sıra çeşitli test ışınımı faaliyetleri ile LHC hızlandırıcısı üzerindeki detektörlerin kalibrasyon çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar ile gözlenebilecek sinyallerin nitelikleri araştırılmış ve detektörlerin ilk kalibrasyonları tamamlanmıştır.