bugün

bu ulkenin yetistirdigi en onemli matematikci.
(bkz: arfsin)
(bkz: arfcos)
buca eğitim fakültesinin içinde kendi adını taşıyan bir bina vardır. özel ilgisi olanlar ya da rastgele bir yerden ismini duyup merak edenler dışında pek kimsenin bilmediği gerçekten özel bir insandır. güzide eğitim sistemi, 200 yıl önce ispatlanmış teoremleri bir kez daha ve bir kez daha zorla ispat ettireceğine, kendisi gibi değerleri anlatsa, çözümü yapılmamış problemler üstüne çalışma olanağı sunsa ne güzel olacaktır. ama boşa konuşuyoru(m/z) tabi.
istanbul üniversitesi fen fakültesindeki amfi.
arf eğrileri ve arf halkaları başta olmak üzere matematik literatüründe adı geçen bir türktür.
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin "Arf değişmezi" ve "Arf halkalar" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı. Matematik literatürüne "Arf Halkaları, Arf Değişmezleri, Arf Kapanışı" gibi kavramların yanısıra "Hasse-Arf Teoremi" ile anılan teoremler kazandırmıştır.

Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine her zaman "Matematiği ezberlemeyin kendiniz yapın ve anlayın" demiştir. Hakkından yazılmış bir yazıda şöyle denilmiştir: "...Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye'de matematiğin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır."
(Alıntı)
Ayrıca Bilgi Üniversitesi CAhit Arf MAtematik günleri adlı bir yarışma düzenlemektedir. http://arf.math.bilgi.edu.tr
http://www.math.metu.edu.tr/cahitarf/pictures.html
2 yıl boyunca ecole normale superieure'de eğitim görmüştür.
selanik doğumlu olduğu ve istanbul'a gelen yahudi kökenli alman bilim adamlarıyla yakınen dost olduğu için zamanında yobazlardan sabetaycı yaftası yemiştir.
1910 yılında doğan matematikci;yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole normale superieure'de tamamladı(1932).Bir süre Galatsaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği yaptıktan sonra,
istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doçent adayı olarak çalıştı.Doktorasını yapmak için Almanya'ya gitti.1938 yılında göttingen Üniversitesi'nde doktorasını bitirdi.Yurda döndüğünde istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör ve ordinaryus profesörlüğe yükseldi.Burada 1962 yılına kadar çalıştı.Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı.1964 yılında TüBiTAK bilim kolu başkanı oldu.

Daha sonra gittiği ABD'de araştırma ve incelemelerde bulundu;California Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı.1967 yılında ODTÜ öğretim üyeliğine getirildi. 1980 yılında emekli oldu.Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBiTAK'a bağlı Gebze araştırma merkezi'nde görev aldı.1985 ve 1989 yılları arasında Türk Matemetik Derneği başkanlığı yaptı.

Cahit Arf 1997 yılının Aralık ayında kalp rahatsızlığı sonucu vefat etmiştir.
kendisi bir promethedir aynı zamanda.
cebir ve sayılar teorisi ile elastise teorisi alanlarında başarılı çalışmalar yapan Arf, yirmiden fazla orjinal yayında bulunmuştur. matematik literatürüne "Arf Halkaları, Arf Değişmezleri, Arf Kapanışı" gibi kavramların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" ile anılan teoremler kazandırmıştır.
(1910 Selanik - 26 Aralık 1997)
büyük türk matematikçisi.

cahit hoca için "köpeklere inat" üç kere : arf arf arf!
tübitakla birlikte, oğuz atay tarafından yazılmış olan, mustafa inan'ın hayatını anlatan "bir bilim adamının romanı: mustafa inan" adlı biyografik romanın yazılmasına ön ayak olmuştur. yaşadığı dönemde dünyanın önemli matematikçileri arasında yer almıştır.
birkaç sene önce fbm kaynak kitaplarındaki curie'nin resmi yerine kendi resmi konan matematikçi.
yeni 10 liranın arka yüzünde görebileceğimiz bilim adamı.
günümüz gençliğinin oldukça önemli bir kesiminin adını bile bilmediği başarılı, zeki matematikçi, gurur kaynağı.
her ispattan önce vişne suyuna bir dem votka katarak içmek gibi bir adeti olan adam. "matematik rahatsız eder." lafının sahibi, ülke tarihinin en büyük matematikçisi, hatta biraz da fizikçisi.
kendi adıyla anılan "gruplar teorisi" nin yaratıcısı olan matematikçi.
yanılmıyorsam, adını bir matematik teoremine vermiş tek türk. soyadını daha doğrusu.
kendisin adı 10 tl de basılmamış olsaydı, benim gibi bir çok kişi dünya cebir tarihinde böyle bir efsanenin olduğunu bilemeyecekti...
şükürler olsun ki böle bir adamı paraya adını basarak onure ettiler. Halbuki onu bize, bilime verdiği önemle tanıtsalar dı, teoremlerini tüm dünya kabul ederken, onu tanıtacak bir kağıt para mı olacaktı.
yazık, milli değerlerimizin ne kadar farkındayız ki...
Bu sadece bizim suçumuz değil, Eğitim sisteminin suçudur. Yada bize matematik öğreten muhteşem güzide öğretmenlerimizin.
Bana göre trigonometri öğreneceğimize, böle bir adamın varlığını öğrensek daha faydalı olurlardı.
Resmi sürekli cebimizde olan ünlü matematikçi. **
sadece matematikle sınırlı kalmamış biyoloji ve fizik dallarıyla da ilgilenmiş muhteşem türk. * ayrıca resminin yeni sezon on liralara basılmasıyla tanındığına da üzüldüğüm insandır. böyle bir değeri sadece parada var diye tanımak utanç vericidir.
okula 4 yaşında gitmeye başlamış, bazı ailevi problemler yüzünden sürekli okul değiştirmek zorunda kalmış(beşiktaş sultanisi, istanbul sultanisi...) daha sonra burs desteğiyle eğitimine fransa da devam etmiş, galatasaray lisesi ve istanbul üniversitesinde hocalık yapmıştır. tübitak a kuruluş aşamasından itibaren katkıda bulunmuş ve başkan olarak görev almıştır.

belki de 10 liralık banknotun üzerinde resmi olmasaydı, bir çok kişinin ondan haberi olmayacaktı. zira bazı yabancı kaynaklarda cahitr arf ın adının "yunanlı matematikçi" olarak geçmesi de bu gibi değerlerimize yeterince sahip çıkmadığımızın bir kanıtı.
10 liranın üzerinde resmi var *