Nüfusları 1.200.000 olup bulundukları başlıca şehirler :Sofya, Şumnu, Kırcaali, Filibe, Dobruca, Varna, Rusçuk, Silistre, Plevne, Tınova, Sofya.

Tarihçe
Güney Rusya bozkırlarından 7. yüzyılın başlarından itibaren çeşitli sebeplerle göç eden ve Balkan Yarımadasına gelen Bulgarlar, aslında Türk soyludurlar. Ancak yeni geldikleri bu bölgede zaman içinde Slav halkları tarafından asimile edilmişler, kültürel kimlik bakımından büyük çoğunluğu Slavlaşmıştır.15. yüzyıldan sonra Osmanlı Devleti Anadolu'dan Türk nüfusu getirerek bölgeye yerleştirmiştir. Buna rağmen genel nüfus içinde Türkler hep azınlıkta kalmışlardır.

Nüfus
Bulgaristan 1940'ta Türk nüfusun yoğun olduğu Dobruca'yı yeniden elde etmiş ve o günden sonra da sınırlarda değişiklik olmamıştır. Dobruca bölgesinde Türklerden başka Türk dili konuşan iki Türk azınlık daha bulunmaktadır.Bunlar, sayıları 7 bin kadar olan Tatarlar ve Gagavuzlardır. Bulgarlar ülkedeki azınlıkları sürekli asimile etmeye çalışmış; 1984-1985 yıllarında ise Türkçe isimleri yasaklayarak göçe zorlamıştır. Türkler bu hadiseye tepki göstermiş; ancak, 1989 yılında 160.000 kadar Türk Türkiye'ye göç etmiştir. Sonraki yıllarda bu sayı 300 bine ulaşmıştır.1985 yılından sonra Bulgaristan'da kalan Türkler, bazı alanlarda Bulgar yurttaşların hak ve hürriyetlerine sahip olmuşlardır.1965 nüfus sayımı verilerine göre Türkler 850 bin'e yakın sayıları ile genel nüfusun % 10'unu oluşturmaktaydılar. 1985 sayımında ise Türk nüfus 1.600 bin civarına ulaşmıştı. Bu durumda Türkler, genel nüfusun % 15'ini teşkil ediyorlardı. Bu nüfus yoğunluklarıyla Bulgaristan'da Türk toplumu en kalabalık azınlık durumundaydı. 1989'dan sonra gerçekleşen göçler, bu sayıyı aşağı çekmiştir.Nüfusun büyük çoğunluğu çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır.

Göçler
Balkan Türklüğü, 1940 tarihinden itibaren sürekli olarak Türkiye'ye göç vermiştir. 1944'e kadar 140 bin kişi, 1950-1951'de 155 bin kişi, l978 yılında ise 130 bin kişi Türkiye'ye gelmiştir. 1989 yılındaki göçmen sayısı ise 160 bin civarındadır. Bu göçlerden sonra Bulgaristan Türkleri kırsal alanlarda kalmışlardır.

Siyasi Varlıkları
1993'den sonra Bulgaristan'da Türklerin "Hak ve Özgürlükler Partisi" Bulgar Parlamentosu'nda yerini almış ve üçüncü siyasi güç olarak 15 milletvekili çıkarmıştır. Ülkede halen 27 Belediye başkanı, 653 köy muhtarı Türk'tür.Devlet dinî kurumları denetim altında tutmakta ve dini çalışmaları yönlendirmektedir.2001'de yapılan seçimlerde ise 30 milletvekili çıkararak Bulgaristan'da ciddî manada siyasî bir güç olmuştur.

Eğitim
Bulgaristan'da eğitim devlet denetimindedir. Ülkede konuşulan Türkçe, Türkiye Türkçesine oldukça yakındır . Türkçe ilk yıllarda azınlık okullarında öğretim dili olarak okutulurken daha sonra kaldırılmıştır (1960). 1939' da Türklerin yüzde 15'i okula giderken 1957' de bu oran yüzde 97'ye çıkmıştır. 1993'ten sonra ise yeniden Türkçe eğitim başlamıştır. Bulgar Millî Radyosu'nda Türkçe yayınlar başlamış, "Filiz Gazetesi" adlı Türkçe bir gazete yayına girmiştir. ~http://www.ozturkler.com sitesinden alıntıdır.~
dünya uzerinde olmayan bir ırk. *

edit: başlıgın duzeltilmesiyle dogru oldu.
aslında bulgaristan sokaklarında gezerken pek kendinizi ülke dışında, yurt dışında gibi hissetmiyosunuz. o kadar çok türk varki ((sofya'da bile), türk olmasa bile bikaç kelime mutlaka türkçe biliyorlar(malum 500 yıl).)) yolda yürürken seçtiğim kelimelere dikkat ediyorum. küfür etmiyorum mesela. her an her yerden bir türk sesinizi duyup tuhaf tuhaf bakabilir. bu ayrı bir konu ki yolda karşılaştığınız bir türk size vay hemşerim diye boynunuza da atlamıyor. şöyle bi bakıp geçiyor.
orta asya'dan göç eden türk boyları arasında bulgarlar da vardır... bulgarlar aslında türktür... ama hristiyanlığı seçtikleri için türklük kimliklerini kaybetmişlerdir...
türkiye'ye göç edenleri de saydığımızda nüfüsları üj bej milyon olan, çok iyi kalpli, insancıl ve hamarat insanlardır beya.
yüksek zeka katsayısına sahip insanlar, ister kabul edin ister etmeyin...
çalışkanlıklarına ve tutumluluklarına hayran olduğum insanlar. misal; yurdum insanı 50 ytl'yi 10 dakika cebinde tutamazken, bulgaristan göçmeni aile 1 hafta o parayla geçinebilir. şaşılacak şey ama doğru.
bursada yaşadıkları en çok ilçelerden biride kesteldir. buradaki konutlarda ucuza oturmaktadırlar. eğer bursanın kızları güzel diyorsanız bu güzellikte onalrın payı yüksektir.
komunist bir ulke olan bulgaristan'da kazandiklari calisma azmiyle, oz memleketlerine ayak bastiklari andan itibaren, iclerinde ukte olan, "toprak edinme aski" kendini aciga cikartir ve edindikleri arsa ve araziler uzerine de, "en az 3 katli bina" yapmazlarsa icleri rahat edemez.

sürekli "otede bu $oyleydi, biz otede *aslinda cok rahattik, duzen vardi, tertip vardi, ah ulan jivkov" gibilerinden kafa yiyen bir takim zirvaliklari duyarsaniz, hah, iste bunlar bulgaristan türkleridir.. bursa kestelli'yi küçük bulgaristan haline getirmişlerdir.
(bkz: muhacir)
(bkz: balkan türkleri)
bati avrupa ülkelerinde bolca bulunurlar.

genelleme olarak söylemiyorum ama bir kismi genelde fuhus ile ugrasmaktadirlar.
izmirin altındağ-yeşilova-kamil tunca taraflarında yoğun olarak yaşan genelde 1975-1980 yılları arasında göç etmiş türkler.
sovyet rusyanin çökmesinin eli kulağinda oldugu günlerde jikov hazretlerinin yönetimini pekiştirmek için totaliter baskıcı rejime geçmesi ile son göc dalgasini 1989 yilinda yapan insanlardir.

o dönem ki anaokulunda bile türkce konustugun vakit anında gammazladiğin bir önemlerdi.

hatirlarim da daha 20 sene önce lada arabalara kartona taksi yazip ekmek paralarini götürmeye caliştiklarini.

istanbul böyle vahşi değildi elbet, simdilerdeyse coğu calişip didinip feraha erdiler ve birçoğu da iyi kademelerde.

benim garibime giden hala kodugumuz yerde otlayanlari görmek.

eh malum dağilmiş bir imparatorlugun yok olmasinin dayanilmaz ağirliğini bir türlü atamadik ve jikov'dan beter o impratorlugun eserlerinin köküne kibrit suyu ekiyoruz.
içinde bulunduğum sıcakanlı topluluk. çoğunluğu milliyetçi ve atatürkçüdür. hala bulgaristanda yaşayanları mevcuttur. türkiye'ye göç etmiş olanlar ise çoğunlukla bursa şehrinde yaşamaktadır. eğer bir gün türk plakalı otomobilinizle bulgaristana gitmeye kalkarsanız, türk olduğunuzu anladıkları an size selam verip sımsıcak sohbetler ederler.
iyi ki gelmişler dedirten insanlar.
(bkz: hoşgelmişler)
çalışkan, hırslı, paragöz, güzel kadınlara sahip ve hemen hemen hepsi iyi yerlerde olan insanlardır.