bugün

-kitap gezdirme
-kısaca şöyle açıklanabilir:
herhangi bir kitabın ilk sayfasına "okuduktan sonra halka açık bir yerde bırak" yazılması,kitabı halka açık bir yerde bırakmak,başkalarının okumasını sağlamak,kitabın elden ele sinemalarda,cafelerde,tiyatrolarda,lavabolarda,lokantalarda dolaşması,tüm dünyanın kitap okumasını sağlamak.
-"ne biçim anlattın be kardeşim,bir şey anlamadım" diyenler için: http://www.bookcrossing.com
türkiye de de başlamış, ancak zeki ve çevik türk otelcilerin reklam amacıyla katıldığı kampanya.
nam-ı diğer gezgin kitap da denebilir. böylelikle içinde binlerce hikaye bulunun kitaplarımıza birde biz bir macera katmış oluruz. üstündeki notlarla kitaba duyduğunuz heyecanın daha da artacağını sanıyorum.
http://www.seyyarkitap.com
http://www.sokakkitaplari.org
'Bookcrossing' yöntemiyle dünyada dolaşan kitap 41 bin 697'ye ulaştı. ABD'li mühendis tarafından kitap okuma ve okutma alışkanlığının yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan 'bookcrossing' yöntemiyle dünyada dolaşan kitap sayısı 41 bin 697'ye ulaştı. Okunan kitapların üzerine not düşülerek, kamuya açık alanlara bırakıldığı yönteme, Türkiye de 21 kitapla dahil oldu. ABD ve ingiltere'de yaygınlaşan, dünyanın dört köşesinde hatta uluslararası denizlerde karşılaşılan 'bookcrossing', kitap değiş-tokuşu yapması için bulunmuş yeni yöntem olarak, hızla gelişiyor. ABD'li mühendis Ron Hornbaker'ın 2001 yılı Mart ayında başlattığı yöntemde, kişiler, okudukları kitapların ilk sayfasına düşüncelerini yazarak, parklar, çamaşır yıkama merkezi, plajlar, havaalanları, marketler, uçaklar gibi kamuya açık yerlere bırakıyor. Kimliğini gizli tutan kitap sahibinin tek ricası, okunduktan sonra kitabın benzer şekilde bırakılması oluyor. Kitabı bırakan kişi, kitabın bulunduğu yerle ilgili bilgiyi http://www.bookcrossing.com adlı siteye aktarıyor, böylece kitaplara ulaşılabiliyor. 'Bookcrossing', Türkiye'de ilk kez Antalya Türkbükü Plajı'nda uygulanmaya başlandı.*
yağmurlu havalarda rezalete dönüşebilecek aktivitedir. ha adamlar fransa'da amerika'da önlemini alıyordur. ama türkiye'de yapılamaz lan bu, ahah.
odtü'de bunu başlatmak üzere bir topluluk kurmaya çalışıyor şu an gençler. girdiğinden beri acemilik çekmesin diye msn'den destek verdiğim kuzenim, "experimental abi, bana kitap tavsiye etsene" demişti, bir sürü kitap ismi aldıktan sonra, biz bunları aldırıcaz şimdi mezunlar derneğine sonra dağıtıcaz kampüsün her yerine dedi. önce anlamasam da, sonradan mantıklı geldi, insanlar mantığını anlayabilirse olayın, çok faydalı, yanınızda keşke kitap olsa dediğiniz anlar için bire bir. iki tip riski var, birincisi olayın ideolojikleşmemesi ve edebiyat'la sınırlı kalması sağlanmalı, ikincisi kitapların arasına bu olayı açıklayıcı bir yazı koyarak, "aa hocam kitap buldum, kütüphanede süper durur" zihniyetinin engellenmesi gerekir.
(bkz: bookcrossing)

(bkz: aramayı becerememek)
amerika'da değil fransa'da başlayan bir harekettir, amerika'ya daha sonra ulaşmıştır ve yaklaşık 5-6 senedir de örgütlü şekilde türkiye'de mevcut bulunmaktadır.

sağa sola parka bahçeye vs. kitap bırakıp gitmek gibi basit birşey de değildir üstelik. öncelikle book crossing sitesinde türkiye kısmında şehir, semt detayına kadar üye olup üyelik numarası alıyorsunuz.

ilanlara girip şehrinizi seçip kim nereye hangi kitabı bırakmış inceliyorsunuz. bu arada "x lisesi bahçesine y kitabını bıraktım" gibi ilanlarla birlikte bırakan kişinin yorumları sitede yer almak zorunda. kitabın içeriği, konusu, yazarı gibi...

kitabı alınca kapağında daha önceden okuyanların üye numaralarını görebilirsiniz, böylece kitabın kaç kişiye gittiğini, kaç kişinin okumuş olduğunu da anlayabilirsiniz. kitabı alır almaz siteye girip kitabı bulduğunuzu ve okumaya başladığınızı ilan etmelisiniz ki aynı yerde başkaları kitabı aramasın. siz de okuduktan sonra başka yere bırakmadan önce üye numaranızı yazıp, siteye ilan verip, kitabı güzelce tanıtmak zorundasınız. daha sonra kitabı çok ortalık olmayan (her görenin alıp götürmeyeceği) bir yere bırakacaksınız. ama bir başkasının özel mülkünü işgal etmemeye de dikkat edin.

bugüne kadar onlarca değişik yerde book crossing yapmış biri olarak diyebilirim ki, her gördüğünüz ilana balıklama dalmayın. book crossing bir macera ya da eğlence değildir, paylaşım hareketidir. tabi ki işin içinde eğlence ve adrenalin var ama ana amaç bu değil. o yüzden sakıncalı gördüğünüz ilanları şikayet edin ve sakın almaya gitmeyin. eğer bırakılan yer ücra bir mekan, problemli bir muhitse gitmeyin. özel mülk, kamu binası, bahçesi vs. ise gitmeyin. atm lere dikkat edin.

iyi paylaşımlar...
Türkiye'de her 100 kişiden yalnızca 4,5 kişinin kitap okuduğu düşünüldüğünde, yurdumda gerçekleşmesinin imkansız olduğu uygulama.Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7 Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düştüğünden burada bu uygulama tutmaz arkadaşım! Bu ülkede starbucks, burgerking, tommy hilfiger gibi amerikan özentisi, aklı ve mantığı kullanmadan rahatça yapılabilen şeyler moda olur.
Türkiye'de her 100 kişiden yalnızca 4,5 kişinin kitap okuduğu düşünüldüğünde, yurdumda gerçekleşmesinin imkansız olduğu uygulama.Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7 Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düştüğünden burada bu uygulama tutmaz arkadaşım! Bu ülkede starbucks, burgerking, tommy hilfiger gibi amerikan özentisi, aklı ve mantığı kullanmadan rahatça yapılabilen şeyler moda olur.
Book Crossing Amerika'da yeni bir moda cikmis: Birtakim mechul kisiler, kamuya acik yerlere birtakim kitaplar birakiyorlarmis. Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karsilasiyorsun. Mahallede yasayan bircok kadinin ortaklasa kullandigi 'camasir yikama merkezine' gidiyorsun, makinelerden birinin ustunde bir kitap. Trene biniyorsun, aaa koltugunda bir kitap bulunuyor. 'Marketten' alisveris ederken elini atiyorsun, birisi biskuvi paketleriyle cips paketlerinin arasina bir kitap yerlestirmis. Telefon kulubesine giriyorsun, telefonun yaninda bir kitap... Define bulmak gibi! Roman, siir, oyku, deneme, artik bahtina ne cikarsa... Bu moda Italya'da ve Fransa'da da yayilmakta. Kitabi birakan kisi kimligini gizli tutuyor, kitabin parasini da helal ediyor. Tek ricasi var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere birakin da baskalari da yararlansinlar. Fakat bunu baslatan kisi belli: Ron Hornbaker adinda, Missouri eyaletinden bir bilgisayarci. Bu olaya 'BookCrossing' deniyor. Fransa' da boyle 'crossing' yapan dokuz bin kisi varmis daha simdiden, ortalikta dolasan kitap sayisi da on bini gecmis... bir cesit 'okuma ve okutma kampanyasi...Paylasim Ve basli basina bir projedir.
'' ya iyi güzel de bırakacağın kitabı doğru dürüst bir kitap seçerek bıraksana ! e bırakmışsın içinde islam harfleriyle ' allah ' , ' peygamber ' yazan kitabı milletin kıçının altına . arkadaşım , 9 kusurlu hareketten biridir bu ! bi feridüddin- i attar dan ' simurg ' olur , ne bileyim papini ' den ' gog ' olur ! '' demek istediğim aktivite.
kitabın üzerine cep telefonu numarasını yazan insanlara bir şekilde engel olunduktan sonra, Türkiye'de uygulanması gereken etkinlik.
bıraktığım ing.'ce kitaptan aylar sonra bilgilendirme maili geldi, hindistan'daymış ne mutlu oldum anlatamam.
(bkz: uludağ sözlük kitap kardeşliği projesi)