bugün

Türkiye'de kitap okuma oranlarının düşük olmasının başlıca sebebidir. Türkiye'de kitap pahalıdır.

Kitap okumanın önemi sürekli tekrar edilmesine ve özendirilmeye çalışılmasına rağmen, bu kadar pahalı olması çok büyük çelişkidir. Özellikle öğrencilerin kitap okuma alışkanlığının olmadığı söylenir. haftada en az bir kitap okunması tavsiye edilir.

basit bir hesap yaparsak;
bir üniversite öğrencisi 240 lira burs almaktadır.
haftada 1 kitap alırsa ayda 4 kitap, toplam 80 lira eder.
bu demektir ki, bu öğrenci harçlığının 3'te 1'ini kitaba yatırması lazımdır ki kitap okuma alışkanlığı olsun..

ama aynı öğrencinin yiyecek, giyecek, eğitim masrafları da vardır ve bunlar kitaptan daha zorunlu ihtiyaçlardır.

yani sonuç olarak,
bir ülkede 1 kitabın 20 lira olması, kitap okuma oralarının asla artmayacağını gösterir.
(bkz: mortgage le kitap sahibi olmak)
(bkz: kitap okuyamamanın 101 yolu)
olgunlardan 5 tl'ye korsan kitap alınmasının nedenidir.
sinir bozucu durumlardan birisidir. malesef elinizden bir şey gelmiyor efendim.
kitap alıp okumak istersiniz evet, çünkü bir sap olduğunuzu farkedersiniz.
kitapçıya gittiğinizde kitapların bu fiyatlarını görürsünüz.
beğendiğiniz kitapta gözünüz kalarak evin yolunu tutarsınız..
korsanda almak istemezsiniz aslında ama yapacak bir şey yoktur. ve ya arkadaşlarınızdan istersiniz herhangi bir kitap.
acı bir durum olduğu açıktır ancak gelgellim fiyatlar yarıya dahi düşse okunma oranlarının romanlar haricinde pek artacağını sanmıyorum. Bu da bir başka acı bir durum.
insanların daha çok kitap okumasını engelleyen bir olaydır.

(bkz: altın varaklı kitap)
ikinci el kitap alabilirsiniz, 5-10 lirası oluyorlar genelde.
her türlü fast food'a tonla para akıtan insanlar için aslında hiç önemi olmaması gereken paradır.
2 ortalama burger king menüsü ederidir.
2 defa sevgilin ile burger king yerine sokağın solundaki dönerciye git.
iki kitap alırsın.
amacın okumaksa korsan 4-6 kitap alırsın.
korsan kitaba iten sebepler dn bir tanesi daha.
korsana karşı çıkın diyen bas bas bağıranlar, aslında korsan satışlarını tetiklediklerinin farkında değiller. bedava verilsin demiyoruz, ama herkesin alabileceği uygun fiyata satılırsa sürümden kazanılacağı kesindir.
kitap okuma oranını düşüren etkenlerden biri olsa da yine de korsan kitap almaya itmemeli bu durum. yazarlığı burada yazdıklarımız gibi bir şey sanıyoruz sanırım ama bir eser ortaya çıkarmak çok zordur, biliriz hepimiz. uzun zaman harcanır o kitabı yazmak için. uzun araştırmalar gerekir. geceli gündüzlü yazılır, uğraşılır. ve aslında yazar da bilir orijinal kitabının değil korsan kitabının daha çok satacağını, daha çok alınacağını.
bile bile emeği hiçe sayıyoruz korsan kitap aldığımızda. ve bu paraların nereye gittiğini de bilmiyoruz.
kendimizi düşünürsek, bir "şey" ortaya çıkarıyoruz, orijinal ve bize göre çok güzel bir "şey". ama bir süre sonra kötü bir taklidi çıkıyor, insanlar o taklide yöneliyorlar. biz de elimizde "şey"le kalıyoruz ortada. hevesimiz gidiyor, emeğimizi gidiyor vs..
uzun lafın kısası, her şeyden önce güzel bir kütüphanemiz olmasını istiyorsak orijinal kitap almamız gerek. arşiv yapıyorsak da aynı şekilde.
yazarlardan ziyade yayın evleri'nin para kazanmak için yaptığı olay. eğer bir kitap 20 yerine 10 liraya satılsa belki daha fazla satacak. çünkü zaten sürümden kazanıyorsun bari satış artsın ki okuyucu kitleni de arttır. ayrıca bazı yayın evleri gerçekten çok daha ucuza satıyor. ama onlarda genelde klasikler oluyorlar.
az bile olan fiyatlardır. fiyatlar artsın ki gerçek edebiyat sevdalıları okuyabilsin. ona buna gösteriş yapmak için alanlar değil.
korsan kitap alımı olmasa düşecek olan fiyattır. x kitabını 10.000 kişi okuyor, ama 2500 basım yapılmış. ya ne olacaktı?
arz talep ilişkisine ters bir durumdur.
en ucuz sigaranın 5.00 lira olduğu ülkede normaldir. sigaradan çok daha faydalı ve çok daha fazla zevk verir. bu arada zevk verir derken kıvırmayın okuyun.
Kitabında göre değişen bir durumdur. Değecek kitaplar vardır ama bir memur maaşına endeksleyince insan kitapdan sağumuyor değil hani.
Insanları tamamen korsan almak zorunda bırakır. Türkiyede kitap okuma oranı düşük değildir ayrıca. Korsan satışlarını araştırın gayet yüksek çıkar. Kimse de emeğe saygı falan demesin, sen adamı yolmaya çalış, sonra da cakcuk yap.
gözün görmesi ve beynin algılaması, ardından elin cebi yoklaması kısa bir hesap kitap yapılması sonucu ayakların sahafa doğru yol almasıyla sonuçlanır.
insanları kitap almaya teşvik etmeyen bir durumdur. alamıyorum mesela ben çok istediğim kitapları 27 lira olduğu için. 27 liraya kitap mı olur allahaşkına.
olgunlar'ın var olma sebebidir. *

(bkz: olgunlar sokak)
korsana davetiyedir efenim. hatta korsanı zorla legal hale getirir. şöyle ki;

yeni çıkan bir kitabın korsanı 10 liraya satılabiliyorken,aynı kitap bandrollü olarak 24.90'a anında fırlıyor . altın suyuna mı bandırıyorar sayfaları? sanmıyorum. korsanlar amme hizmeti uğruna ceplerinden mi sermaye veriyolar? mümkün değil. ki onlara da hatırı sayılır bir kar kalıyor. eee orjinal diye de göz göre göre kazıklanacak değilim afedersiniz. bu ülkede öğrenciyi geçtim,çalışan insanların aldığı maaş belliyken.''ayy nolur korsan almayın,emeğe saygı ,bik bik bik'' diyen elit görünümlü maymunlara gece klüplerinde biraz daha fingirdesinler diye para dökemem ben. ne okumaktan vazgeçerim ne enayi avlamaya çıkmış yazarları düdükleyen korsancıların eserlerinden. kimse kusuruma bakmasın. ayy nolur biraz da insana saygı
Eğer öğrenciyseniz insanı korsan kitap almaya zorlar.
5 liraya da satıldığında kar edilebileceğini düşündüğünde pahalıdır.

e önemli olan kar değil okuyucuya ulaşmaksa satılsın ucuzdan ucuzdan, satın alınsın. denir ki yok iki paket sigara parası vırt zırt. yok öyle bir dünya, sigara parasını kitaba yatıran bir okur varsa ben de bir şey bilmiyorum. "korsan kitap emeğe saygısızlıkmış." ben günde 12 saat çalışıp 20 lira para kazanacağım, x kitabevi dükkan kirası ödüyor diye saygıya duracağım! seyyar satıcılar da ev kirası ödüyor onu nasıl yapacaz? bununla ilgili bir fikrim var: "bütün kitaplar sokaklarda satılsın bandrollü olsun." herkes faydalansın, görenin alası gelir, belki okur bir şey öğrenir insanlar.