bugün

din kalbe(vicdan veya ruh diyebiliriz), bilim akla hitap eder ve kalple akıl ne kadar birbiriyle uyumluysa bilimle dinde o parelelikte uyumludur.

bu durum aşktada ortaya çıkar kalbinin ve aklının tercihleri çoğu zaman çatışır biz ise orta yolları bulabildiğimiz ölçüde hareket ederiz.
bilim iyi kavrandığı zaman, dine bağlanamamak aptallıktır. neden uyuşur? bilim zaten aklında cevap alamadığın soruların kaynağıdır. "bu evren" der insan, kendiliğinden oluşmuş olamaz.
dinde bazı şeyleri bilim ile açıklamak mümkün değildir. salt olarak nedenini bilmeden inanmamız gereken olgular vardır.
bilim ise, her şeyi kanıtlarıyla açıklar, olaylar arasında etkileşim kurmaya çalışır.
Dinler doğmatiktir. Bilim ise şüpheci. Dinlerimizde Şüpheci yaklaşmak Günah ve kafirlik olacağı için din olgusu ve bilim ne yazıkki hiç bir zaman uyuşamaz.
bilim tamamen somut kavramlardan oluşur, diğeri tamamen olmasada soyut kavramlardan oluşur.
harika bir sorudur. bu kadar güzel soruları sözlükte çok az görüyorum...

uyuşmamasının temel sebebi, yapı olarak, sistem olarak birbirinden farklı olmalarıdır. mesela çıplak gözle görülen dünya ile mikroskopta görülen dünya da birbiriyle uyuşmaz. mesela bir sanatçının gerçekliğiyle bir bilim adamının gerçekliği de uyuşmaz.

ama bu müslüman ülkelerin bilimde geri kalmasının sebebi, bence bu uyuşmazlık değildir. daha çok biz türkler'de böyle bir nosyonun gelişmemiş olmasıdır, bana kalırsa.

yoksa ben selahaddin-i eyyubi dönemi üzerine epey bi derin çalıştım. onun çevresindeki tarihçilerin ve bilim adamlarının bir teki bile osmanlı'da olmadı. onun çevresindeki türkler, hep savaşçı ve yönetici karakterde kimselerdi.

ben buna bağlıyorum açıkçası...
çok basit;

psikolojik rahatsızlığı olan bir bireyi, ''benim oğlum-kızım deli değil, kesin içine cin girmiştir'' mantığıyla doktor yerine, hacıya hocaya götüren zihniyetin eseridir.
(ara: din ve bilim)
(bkz: bilim vs din)
ortada kalan sürümsel bağlantım yollarından endeplazmik redikulumun tepkimesel şiddetinin enerjiye dönüşmesinden oraya çıkan bir nedendir.

işin özü ya da geliyorsa bir cümleden sonra sabaha kadar tartışsan bir sonuç bulamazsın.

kısacası bilim ve din uyuşmaz. bilim her şeyi didikler, din her şeyi yüzeysel anlatır ya da bilim bazı şeyleri anlatamaz, din işte o kadar derindir.

ya da dan sonrasına takılma.
emin olmak için dikkatle (bkz: uyuşturucu)
bilim ve islam dini birbirine uyuşur. bilim bir şey keşfeder, din adamları e zaten bu kuran'da yazıyordu der. niyeyse bunu bulanlarda hep dinsizlerdir.
Gavurluğuna bahane aramanın en ucuz yolu bu dur herhalde. ilim çinde olsa gidip alınız diyen peygambere iftira. ilk emri oku olan kutsal kitaba iftira. hiç bilenle bilmeyen bir olur mu ayetinden habersiz olmanın, bilim bilim diye konuşupta iftira ettiği kitabı bir kere okumamanın bilim adamı olmakta büyük faydası var sanırım. seni gidi seni
stephen hawkingin bile sonunda idrak ettiği ama bu zihniyete hala tecelli etmemiş olan stephen hawking gibi elden ayaktan düşmeden gerçeği göreceğine inandığım yalandır.
görsel aslında uyyşur da genelde insanların çıkarına uyuşmadığı için uyuşmuyor der.