bugün

babası yaşındaki adamla evlenip yeğeniyle kırıştıran, sırf kendini öldürdü diye masum olan isviçre kaşarı.

kendini mi öldürdüydü orasını bile tam bilmiyorum aslında.
(img:#1734755)
annesine inat ednan beyle evlenen daha sonra ednan beyin yiğeniyle aşna fişne yapan halit ziya uşaklıgil’in aşkı memnu romanının karakteridir.
Bir hiç uğruna kendini feda etmiş aşık kadın. Bihter reis seni seviyoruz.
Para düşkünü bir kaşar.
göz göre göre bir erkek için hayatına son veren dizi/kitap karakteri.

öncelikle (bkz: beren saat) bu karakteri dört dörtlük bir şekilde gerçekten canlandırmıştır. kendisini tebrik ediyorum.

gel gelelim annesinin durmadan "aptallık etme sen bihter ziyagilsin" demesine rağmen aptallık eden hanım kızımıza. ya hu sen o kadar güzel, yetenekli ve alımlı olacaksın, annene inat hayatını hiç edeceksin ve sonra kız kardeşinin eski sevgilisine, eşinin de büyüttüğü çocuğa (ki adnan ziyagil onu oğlu olarak görüyordu) aşık olup belli bir süre sonra ilerleyip biranda puf diye kendini öldüreceksin. harbiden aptallık. gerçi dizide parayı elinin tersiyle iten bihter ziyagil gördük ama kitapta annesinden daha çok para göz olduğu vurgulanıyordu.

hakkını yiyemem şahsen. bihterciğim dizide gerçekten muhteşem giyiniyordu. kombinleri hep muhteşemdi. makyajı, saçı felanda gerçekten uyumluydu. bir tek kırmızı ruju dizinin bir sahnesinde hiç olmamıştı. sanırım balolu olan bölümdü.

neyse efenim ölmesini istemezdik ama yapacak bir şey yok. hem senaristler hemde (bkz: halit ziya uşaklıgil) kendisinin ölmesini buyurmuştu.
nereden aklıma geldiyse

çok verici bir kadındı

resmen kaşardı.
aklımda hala sen bihter ziyagilsin aptallık etme repliği var. nasıl bir şaheserse halen konuşmalarımız arasında geçiyor.
Sevdiğim bir karakterdir.

Nastenka yapınca "ooo özgür ruhlu kadın." Bihter yapınca "kahpe."

Olmaz öyle şey.
Bu gün  sene-i devriyesi.

Ölümünün 9. Yılında rahmetle anıyoruz seni koca yürekli kadın.

Ölüyorum Anlasana gözlerimin önünde birbirlerini seviyorlar haykırışın hala kulağımızda.
2010 dünya kupası finaliyle aynı gün final yapmıştı bu dizi. o zamana kadar izlememiştim, çok konuşulunca bari finali izleyeyim dedim. maçla dizi arasında zapping yapmıştım.
ruhun şâd olsun koca yürekli reyiz.
Sen bihter ziyagulsun aptal olma..
Rol modelim.

Bu dizinin sonra kitabı çıkmış ama okumadım..

Bihter; beyinin yanında sevgilisine attığı mesajlarla olsun, adamın maddi ve manevi her tür imkanını sömürürken gidip sevgilisiyle sevişmeleriyle olsun, sevgilisine ihanet etmemek için beyifendileri ile sevişmemesi ile olsun, adamının parası ile sevgilisi ile kaçmaya çalışması ile olsun, rol modelimdir. Kız çocuklarımı karşıma alıp yavrularım diyeceğim, ahlaki değerlerinizi benden, babanızdan, ahlak üzerine her zaman iyi örnek olan insanlardan, namusu toplumdan değil kendisinden öğrenerek en doğru şekilde tanımlayabilenlerden değil, bihter karakterinden öğrenin. Bihter türk televizyon tarihinin gelmiş geçmiş en iyi örneklerinden biridir. Biz türk kadınına örnek olası, okullarda okutulası bir insandır.

Dizi, biliyorsunuz paralel evrenlerden birinde geçiyor. Sarıyer beykoz arası 6 saat falan sürüyor burada. Çocukluğum okuldan kaçıp az olsa bile sarıyer, büyük çoğunlukla riva koylarına gitmekle geçti, ben böyle bir mesafe görmedim. Belki ben kendimi türkiye'de yaşıyor zannediyorum, belki sanıyorum gezegenimiz dünya. O da olabilir. Nasıl bir zihinsel geçiş yaşıyorum belli olmayabilir. Belki sahiden sarıyer beykoz arası 6 saattir ama bizim buralarda deniz yolculuğu ile 15 dakika, araç yolculuğu ile 1 saat sürüyordur. Bilemeyiz.

Bu dizi çok sinsi, çok ince şekilde planlanmıştı. Her detay seyirci bihter karakterinden nefret etmemesi üzerine kurgulanmıştı. Valla yönetmeni kim bilmiyorum ama güney kore yönetmeni aklına sahip. Severim böyle sinsilikleri.

Bir an düşün. bir kadın var, kendisinden en az 30 yaş büyük bir adamla evleniyor. Adamın nerdeyse onunla yaşıt kızı var. Kadın, yakın zamanda iflas etmiş annesini eve alıyor, kocişkosu hep beraber bunlara bakıyor, yetmiyor bi de eşinin kardeşinin eşine iş veriyor, utanmayıp hisse istiyorlar. Kayınvalidesi onun parası ile kendisine çok değerli hediyeler alıyor.

Bu adamın, aldığı arabalara biniyorlar. Bu yaşlı adam, kendisiyle akrabalık bağı bile olmayan bir çocuğu koskoca erkek haline getirmiş, okutmuş, kendi çocuklarına sağlamadığı maddi imkanları sağlamış. Ve eşi sonucunda bu genc adamla yaşayamadığı cinselliği yaşıyor. Hem de onun evinde, onun aldigi arabaların içinde, onun parasıyla tutulmuş denize karşı evlerde.

Dizinin özeti aslında budur. Bu şekli ile de ne kadar nefret uyandırıyor aslında. Toplumun değil tamamen bireyin ahlaksızlığına örnek gösterilesi.

Ancak sonucunda yan karakterler nasıl?

Evin hanımını ve annesini en baştan istemeyen, sürekli dedikodu yapan ve hadsizlikleri sonucunda cezaları kesilince mağdur hale gelmiş mutfak takımı

Parasıyla istediği için genç bir kadın satın almış yaşlı adam

Üstüne kuma getirilmiş gibi davranan ve babasını sapıkça kıskanan genç bir kız

Kızını sürekli dolduruyor gibi gözüken, şantaj yapan, sadece maddi beklentileri olan genç kadının annesi

Çocukların üzerinde kurduğu hakimiyeti kaybetmeye korkan dadı

Ve diğer kötü, kusurlu ve suçlanılası karakterler. Eee noluyor sonucunda? Bihter bu duruma itilmiş gibi görünüyor. bi de kendisini aşk uğruna öldürünce bir kahraman halini alıyor.

Haliyle, benim rol modelim olmama ihtimali var mı? Yok.

Kısa süre önce yaşları 10 ile 13 arası değişen kızların biri hariç hepsi bu diziyi izlemeye başlamış, hepsi bir karakter olmuş, oyuna dönüştürüyorlar tabii durumu ama aralarında acayip bir şey yaşanıyor. Bihter olan küçük kız, bir kocasına bir sevgilisine kur yapıyor.

Ah dedim, işte bihter'in askerleri geliyor, büyüyor. Çok çok acayip öğreniyor çocuklar.

Ancak sonuçta bihter rol modelimiz. Tabiisiler.

Ediş: gençler kitap şeyma subaşı tarafından 2016 yılında yazıldı. Aşk-ı memnu ironiden anlamayanlar ile nasıl bir münasebet içinde olabilir acaba ismiyle piyasaya sürüldü. Evet.
bihter ziyagil...

kocasını aldatan bir orospu. daha fazla konuşmaya gerek yok bu karakter hakkında. Evet.
Kadir görse buna da karışır mıydı acaba.

Rezalet.
Kitabın sonunda olmaktan en çok korktuğu kişiye, annesine, dönüştüğü için intihar eden karakter.
Dizinin yayınlandığı dönemde giydiği kıyafetlere bakınca tarzıyla ikonik bir karakter olduğu ortada, bence o saç modelinin en çok yakıştığı kişi bile olabilir.
görsel
görsel
Canım o benim.
görsel
ziyagil ailesinin iq dusuklugu bihtere de bulasmisti.

korle yatan sasi kalkar.

bihter: bu evlilik olmayacak behlul. nihale de soyledim. tokat gibi söyledim.

tokat gibi soylemek.

ailenin omega dusuklugunu fark eden bir balikci nesrinle evlendi ama cok gec kaldi.
Orospu demek bile aşağı kalır bu karakter için.
Sadece rol icabı ölen oyuncu. Gerçekte ölmemiş ya.
gozleri ve dudaklari kah koruya public icin kah kis bahcesine kah ziyagil koskunun en kuytu kosesine cagiran kadin.

kadinin hamam bocegi gibi oraya buraya girip opusup yiyisme seyi vardi.

sen bihter ziyagilsin her yerde sevisirsin peki.
arkasından ağlamaya değmeyecek bir kadındı boşverin.