bugün

Gördüğüm en sayko akvaryum balığı. Erkeklerinin mavi, kırmızı gibi renkleri oluyor, dişisini görmedim *, etoburdur ancak kuru yemde yiyebiliyorlar * çok değişik bir şekilde ürüyorlar.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.akvaryum.com/b....asp?id=6&alt_kat=279

Üreme videosu*: http://www.akvaryum.com/Download/indir.asp?id=10
delikanlı balık türüdür. akvaryuma bir ayna koyduğunuzda kendisine bile kafa atmaya çalışan canlı türlerinin önde geleni arkada durmayanıdır.
erkek cinslerin ayni ortamda bulundugu zaman birbirleriyle olumune kavga ettikleri bilinen, asil adi Betta splendens olan akvaryum baligidir.
Tül kuyruk, taç kuyruk, yarımay, çift kuyruk gibi yaklaşık 50 tane türünün olduğu tatlı su balığı türüdür. Erkek cinsinden bir akvaryumda iki tane bulunamayacağından bu güzel balıklar ne yazık ki plastik bardaklarda satılmaktadır. Erkek ve dişisi çok kolay ayırt edilebilir. Erkekler genelde renklidir, dişiler ise genelde daha mat renklere sahiptir. Bu tür çiftleşirken erkek suyun üstüne köpük yuva yapar ve ayırılan erkek ve dişi kavuşturulur. Erkek dişiyi nal şeklinde sarar ve sıkar. Bu sırada yumurtalar düşer ve erkek yumurtaları döller. Yumurtlama işlemi 1 1,5 saat kadar sürer. bu süreç içerisinde erkek düşen yumurtaları alır ve köpük yuvaya taşır. bundan sonra dişinin ayrılması gerekmektedir. erkek iki gün kadar yavrulara bekçilik eder. düşenleri köpük yuvaya taşır. bir süre sonra yuvanın kontrolünü kaybettiğini düşünüp yavruları yiyeceği için bu esnada erkeğin de oradan alınması gerekir.

Bu balıklar Labirentliler diye adlandırılırlar. Bunun nedeni labirent adlı organları sayesinde havadan direkt oksijen almalarıdır.
erkekleri psikopat, dişileri rrsspu hayvan türüdür.hayır ben o dişiyi bulabilmek için pet shop pet shop geziyim onun yaptığına bak.ayıp yahu.bi de erkekleri saldırgan dişileri uysal derlerdi.külliyen yalan.

aynı zamanda çiftleştirmesi çok zor olan balık türüdür.neymiş efendim büyükçe bi kabın ortası camla ikiye ayrılacakmış, sonra dişi bi tarafa erkek bi tarafa konulup cilveleşmeleri beklenecekmiş.iyi olur bekleriz.

bekle bekle nereye kadar.neymiş erkeğin köpük yapması gerekiyomuş.iyi, hoş onu da bekleriz.kaba ilk koyduğumda erkeğin peşinden ayrılmayan dişi, erkek köpük yapmaya başlayınca bi ilgilenmez, bi umursamaz oldu.kaçan kovalanır misali bu sefer erkek onun peşinden koşmaya başladı.hiç mi yüz vermez bi hayvan ama.o kadar artistlik yapıyo er. insan* bi dönüp bakar yani.insan* olan o kadar artistliğe sadece yüz değil toptan verir, vermeli.yazık günah yani.neyse.zaman geçip dişi de hafiten yüz vermeye başlayınca kaldırıyorum camı.kaldırınca erkek yanına gider gitmez kaçmaya başlıyo.ulan az önce göz kırpıp k.ç sallayan ben miydim? biraz beklettikten sonra tık yok.

sonra birkaç gün daha geçiyo.iyice köpük oluşmaya başlıyo.ben de tam zamanı diyip kolları sıvıyorum.hooop..dişi diye erinin yanında.yok ama yine tık yok.diyorum belki bunlar böyle pat diye yapmıyodur bekleteyim bu gece.gece bekliyolar, sabah kalkıyorum yine bi şey yok.neyse dursun bari diyip öylece bırakıyorum onları.akşam eve gelipte baktığımdaki manzara içler acısı.suyun içinde kuyruklar uçuşuyo.evet evet bizim erin kuyrukları.artık dişi naaptıysa balıkcağıza.ama baya bi mücadele verdiği kesin.hayvanın rengi açılır mı o kadar? ulan bukalemun musun sen?

ey dişi! sana buradan sesleniyorum.ne hakkın vardı o hayvanı yolup titip, tavuk g.tü gibi bırakmaya.rrspusun işte!
SAĞLIKLI BETTA
Çok iştahlı olur
Yüzüşü su içinde devamlı aktiftir.
Davranışları normaldir.
Renkleri canlı ve görünümü de kavga pozisyonunda gibi olup, yüzgeç ve kuyrukları devamlı kabarıktır.
Balığın vücudu kaygan ve görünümü gayet güzel olmalıdır.
Gözler normaldir.
Solungaçlar normaldir. Renkleri ise pembemsi olmalıdır.
Karın görünüşü normaldir.

HASTA BETTA
iştahsızlık görülür, bazı uzun süreler hiç yem yemediği de saptanabilir.
Yüzüşü aktif değildir. Akvaryumun bir köşesinde devamlı olarak durmaktadır. Sadece hava almak için su üstüne çıktığı görülebilir.
Davranışları normal değildir. Akvaryum camına, akvaryumdaki dekorlara çarpabilir ya da, devamlı olarak boş bulduğu yerlere kendini saklayarak, dış etkileşimlere kapalılık gösterir.
Renkleri canlılığını yitirmiştir; yüzgeç ve kuyruklarını kısarak yüzebilir. Renk değişiminde de balığın zıt rengine dönme ihtimali vardır.
Beden de ufak tefek yara izleri, ufak pamukçuklar ya da kuyruk ve yüzgeçlerde erimeler olabilir.
Gözlerde yuvalarından çıkacakmış gibi ya da şişme durumları gözlenebilir.
Solungaçlar tam açılmaz ve solungaçlar kırmızı, mor ya da bordomsu renkte olabilir. Bu durumda hastalık belirtisi görülebilme ihtimali yüksektir.
Karın şişkin, eğik ya da ısa sürede büyüme gözlemlendiği taktirde hastalık ihtimali yüksektir.
orjinal adı betta splendens olan, genelde hediyelik eşya gibi minnacık fanuslarda ölüme terk edilen balık türünün türkçedeki kısaltılmış hali. yazıktır günahtır. çok az oksijen kullanıyor diye minnacık cam kase'nin içinde balık büyütmek acımasızlıktan başka bir şey değildir.
halfmoon ve crowntail olanı mükemmeldir.
*
yaşama çok bağlı gibi bilinse de kimi ellerde korktuğu için fanustan atlamaya çalışan hatta intihar eden balıklardır. kendi cinsini gördüğünde ya da ayna tutulduğunda çıldıran, saldırıya geçen, fanusa kafa atan, balıkların pasif canlılar olması geleneğinin azcık dışına çıkabilmiş bir türdür. genellikle yerden tasaruf etme amaçlı kadehlerde rezil bi şekilde satılır. tek başına yaşar o yüzden koskocaman bi akvaryumda yaşayan balıklar gibi değildir öldüğünde çok daha fazla üzülünür.
çoğu akvaryumcu ve petshoplarda beta diye anılır. doğrusu betta olduğunu söyleyince beta beta diye kafalarını sallarlar. bendeki tül kuyruk , kavga edecek mi acaba ? diye kuzenle merakımızı gidermek için japon balığıyla aynı yere koyduk. tabi yakalama derdi olduğu için savaş pardon katliam 2 gün sürdü. japon hızlı çıktı. bettanın kabarıp bianda saldırması beni hayretler içine düşürmesede şaşırmasamda tatmin oldum gibi.
canlı yemle beslenmesi bettanın büyümesi ve gelişimi için önerilir. denedim bende öneririm. sakın büyük bir sinek atıp
"yemedi lan bunu " diye atar yapmayın hayvana , küçük sinek atın , küçük böcek vs vs vs ...
Gün itibariyle aldığım bir balık türüdür, çılgındır, psikopattır.
oldukça zeki balıklardır. pek çok temel davranış şekli öğretilebilir. örneğin bu balıklar ele gelmeye alıştırılabilir. alıştırdığınız takdirde siz veya aile mensuplarınızı başkalarından ayırt bile edebilir. ancak önemli bir detay, bu balıkların beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir. kesinlikle betta balıklarını tek bir beslenme şekline alıştırmamalısınız. örneğin, düzenli olarak kırmızı et yemeye alıştırırsanız bir süre sonra kendi yemlerini yemeyi bırakacaklardır.

betta balıklarına iyi bakarsanız 4 seneye kadar yaşarlar. bir de bu balıkların çiftleştirilmesi gerçekten ölümdür.
bunların solunum organı için:
(bkz: labirent)
psikopat olduğu tartışmasız gerçektir.

iki erkek bir araya geldiği zaman ölesiye kavgaya tutuşurlar.

erkek dişiyle bir araya geldiği zaman günlük gülistanlık mı oluyor? hayır.

çiftleşme zamanı dışında büyük olasılıkla erkek betta dişi bettayı öldürecektir.

çiftleşme öncesi yuvasını kurar, dişiyi yuvaya götürür ve beklediğiniz an gelir.

sonra dişiyi ayırmak zorundasınız. erkek yumurtaları daha önce hazırladığı yuvalara taşır ve bekler.

yavrular yumurtadan çıkınca erkek betta da ayrılır.

yavru almak zordur.
Bende crown tail erkek beta var ama katil eşini öldürdü. Delikanlı bir balık türüdür. Akvaryumunda başka balıkları istemez öldürür. Fight vs fight balığıdır. Bazı betaları dövüştürürler ve üzerine bahis oynarlar. Bu çok saçma bir iştir. Iki canlı birbiri ile dövüştürülmemelidir. Bu du
Onlarca türü olan asya kökenli tropikal bir balık türüdür. Akvaryumlarda gördüğümüz tür "Betta Splendens" varyetesi, gördüğümüz renkler ve kuyruk formları seçici üretim ile ortaya çıkmıştır. Vahşi form olarak dediğimiz "Betta Smaragdina, Betta Imbellis, Betta Macrostoma" gibi bir sürü türü daha vardır. Labirent organı sayesinde direk atmosferden oksijen alabildiği için maalesef bardak balığı gibi lanse edilip, fanuslarda satılmaktadır. Lakin tropikal bir tür olduğu ve seçici üretim ile ortaya çıkmasından dolayı yapısı gereği hassas olduğu unutulmamalıdır. Filtrasyon ve sıcaklık son derece önemlidir. Uzun kuyruklu formları kuyruk erimesine oldukça müsaittir.
Balık konusunda tecrübeli olmama rağmen ilk defa besleyeceğim balık türüdür. nasıl bir işsizsem kurdum akvaryumu.

(img:#933492)

Ve edit: önerilere ziyadesiyle açıgız efendim.
çok psikopat bir balık türü. yemini yemiyordu internetten baktım, canlı sinek verebilirsiniz diyordu. az önce verdim sessiz sakin balık birden manyağa döndü, nasıl saldırıyor. biraz korkunçtu...
Balık aleminin Pitbull'u. Eğer karma akvaryuma koyarsanız diğer balıklara kafa atar, kuyruklarını ısırır, kovalar, rahat vermez.

Su dışından oksijen alabildiği için küçücük kaplarda beslendiği görülür. fakat hakkı olan en az 20 litredir.

sürekli taze su değişimi yapılmazsa rengi solar, kuyruğu erir.
olm bu balığın benden yakışıklı olması bana biraz sinir bozucu geliyor.
huzurlarınızda maviiiiiii.

görsel
görsel
çok asil balıklardır. aç kalsalar bile öyle her yemi yemezler. en az 20-30 litrelik bir akvaryumda tek başlarına bakılmaları gerek. yanına 1-2 tane elma salyangozu koyabilirsiniz ama benden demesi arada sataşıyorlar.
Akvaryum dünyasının pitbulu diye tanımladığım balık türü. Anavatanı Tayland olan bu balık türü etebur bir türdür. Doğada durgun sularda bulunurlar. Genelde bulanık suları tercih ederler. Pirinç tarlaları bu iş için en uygun ortamdır. Bir akvaryumun içerisinde birden fazla betta balığı beslemek tehlikeli ve tercih edilmemesi gereken davranıştır. Bunun sebebi betta balıklarının oldukça bölgeci balıklar olmasıdır. Kendi türleriyle anlaşamadıkları gibi başka türlerle de anlaşamazlar. Betta balıklarının erkekleri bulundukları suyun yüzeyine köpük yaparak bir dişi gelene kadar bölgelerinde dururlar. Dişiyle karşılaşan betta balığı uzun kurlar sonucunda dişisiyle çiftleşir ve bu köpüklere dişiden dökülen yumurtaları dizerler. Yaklaşık iki gün boyunca bu yumurtalara gözü gibi bakarlar. Bu süreç sonunda yumurtalardan yavrular çıkar. Bundan bir gün sonra yumurtadan çıkan yavrular serbest yüzüşe geçerler. Serbest yüzüşe geçen yavruları artık babaları da terk ederek doğayla baş başa bırakır. Yavruları akvaryum ortamında artemia ve sivrisinek larvaları gibi yemlerle beslemek mümkündür.