Türk Tarih Kurumu tarafından, 1937'den bu yana dört ayda bir Türkçe olarak yayımlanmakta olan, dil ve tarih konulu makalelere yer veren bir dergidir. Türkiye'nin en eski dergilerden biridir.
(bkz: belletmen)
akademik değeri olan, türkiye'nin sayılı tarih dergilerindendir.
genel tarih, türk ve türkiye tarihi, coğrafya, arkeoloji, sanat tarihi, antropoloji, filoloji alanlarında araştırma yapan bilim insanlarına ait makalelerin, araştırmaların, yazı dizilerinin, kazı ve restorasyon raporlarının yayınlandığı süreli yayının adı. sanırım 1930'lu yılların başından beridir hiç aksamadan günümüze kadar faliyetini sürdürebilmiş tek bilim dergisi olma özelliğini taşıyor.
türk tarih kurumu adlı resmi tarih belletme kurumunun belirli sürelerle yayınladığı dergi.
mustafa kemal atatürk ün adını bizzat koymuş olduğu bilim dergisi.
atatürk'ün ismini koyduğu ve gördüğü son eser olan dergidir. türk tarih kurumu tarafından, ocak 1937'den bu yana dört ayda bir türkçe olarak yayımlanmakta olan, dil ve tarih konulu makalelere yer veren bir dergidir.

dergi, 1910'da yayınlanmaya başlayan tarih-i osmani encümeni mecmuasının devamıdır. 1931'de 101. sayısından sonra türk tarih encümeni mecmuası olarak adı değişen dergiye, 1937'de mustafa kemal atatürk tarafından belleten adı verilmiştir. türkiye'nin en eski dergilerden biri olan belleten, latin alfabesi ile yayınlanan ilk tarih dergisidir.

derginin tüm sayılarına şuradan ulaşılabilir; http://www.ttk.gov.tr/ind...ergiSayilar&DergiNo=1
türk tarih kurumu tarafından, 1937'den bu yana dört ayda bir türkçe olarak yayımlanmakta olan, dil ve tarih konulu makalelere yer veren bir dergidir.

Türkiye'nin en eski dergilerinden biri olan belleten, latin alfabesi ile yayınlanan ilk tarih dergisidir.
dilimizde bulunan "bülten" ile aynı sözcük. belleten, türkçeleştirilmiş hâli iken bülteni uydurup almışız.
(bkz: Türk tarih kurumu) tarafından yayımlanan ünlü bilimsel dergidir. Bu dergi ilkin 1937'de Atatürk tarafından çıkarılmıştır. Belleten Dergisi'nde Türk tarihi, dili ve Türklüğün meseleleri gibi önemli konulara değinilmiştir. Belleten'in etimolojisi Fransızca kökenli 'bülten' kelimesinden esinlenerek Türkçe 'bellemek' kökünden türetilen analojik kelimedir. bülten+bellemek=belleten
görsel