bugün

liderliğini 3 ülkenin 3 lideri yapmıştır..

mısır dan nasr

hindistan dan nehru

yugoslavya dan tito

birleşmiş milletler de en fazla üyeye sahip harekettir.

üyelerinin çoğu 3. dünya ülkesidir.

soğuk savaş döneminde abd bastırdıkça varşova paktı na, sscb sıkıştırdıkça da nato ya yanaşmışlardır..

dışta kapitalist içte sosyalist davranmışlardır.

1980 de tito nun ölümü ile birlite hareket zayıflamış ve berlin duvarı nın yıkılması ile birlikte iki kutuplu sistemin çökmesi nedeniyle hareket işlevsiz hale gelmiştir.
Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç bloğuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin biraraya gelerek oluşturdukları bir uluslar arası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı ittifakı ve Doğu Bloğu'nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur.

1979 I. Havana Bildirisi'ne göre birliğin amacı, "üye ülkelerin milli bağımsızlığını, egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini, sömürgecilikten, yayılmacılıktan, ırkçılıktan, ve her türlü dış baskı, istila, işgal ve dış müdahaleden" korumaktır.

Üye ülkeler dünya nüfusunun %55'ini, BM üyelerinin 2/3'ünü oluşturur.
milletlerarası politikanın formatı ve balansında farklılıklara gebe olmuştur. sovyet enternasyonalizmi ve batı kapitalizminin her yönünden sıkılmış üçüncü dünya ülkelerini kapsıyordu. bunda; birleşik devletler'in vietnam; sovyet rusya'nın afganistan işgalini başlatması etkin rol oynamıştır.
soğuk savaş döneminde dünyanın iki kutba ayrılması ile - doğu ve batı bloku - ortaya çıkan, ne sosyalist doğu blokundan ne de demokratik batı blokundan olan, üçüncü dünya ülkesi diye tanımlanan devletlerdir. genelde avrupalı devletlerin eski sömürgeleri olan asya ve afrika ülkeleri olup sayıları 100'ün üzerindedir. batı blokunda bulunan ülkemiz bağlantısızlık hareketinin toplantılarına gözlemci olarak katılmaktadır.
soğuk savaş öncesi yani ikinci dünya ile milliyetçilerin ve sosyalistlerin gerçekte ne olduklarına dair dünya kamuoyunda meydana gelen negatif fikirler soğuk savaş döneminde güçlenmiş, doğu blokunu teşkil eden sosyalistlerin baskıcı yönetimi ve batı blokunda ki demokratların kapital uygulamaları ile kendilerini hiçbir güç unsuruna bağlı kılmamışlardır.
ne şiş yansın ne kebap tarzında ki ülkelerin hareketidir.
çin ve fransa'nın liderliğini üstlendiği, bütün dünyaya gelişmekte olan devletlerin bile süper güçlere kafa tutabileceğini göstermiş olduğu bir harekettir. mao ve de gaulle bağlantısızlık hareketi ile süper güçlerin köpeği olan ülkelerin liderlerine esin kaynağı olmuştur. tabi her zaman ki gibi bazı ülkelerin götü yememiştir. *
amerika mı, rusya mı karar veremeyen 3.dünya ülkelerinin içinde bulunduğu hareket.
soğuk savaş döneminde dünya; doğu bloğu ve batı bloğu olmak üzere ikiye ayrılmıştı. doğu bloğunu komünist ülkeler, batı bloğunu ise emperyalist kapitalist ülkeler oluşturuyordu. zamanla bu iki bloğa yeni bir oluşum katıldı; bağlantısızlar hareketi. bağlantısızlar hareketi iki tarafı da desteklemiyordu. ağırlıklı olarak afrika'daki ve asya'daki 100'den fazla ülke bağlantısızlar hareketini oluşturuyordu. grubun temelini 1961 yılında yugoslavya attı. 1979 i. havana bildirisi'ne göre birliğin amacı, "üye ülkelerin milli bağımsızlığını, egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini, sömürgecilikten, yayılmacılıktan, ırkçılıktan ve her türlü dış baskı, istila, işgal ve dış müdahaleden" korumaktır. üye ülkeler dünya nüfusunun %55'ini, bm üyelerinin 2/3'ünü oluşturur. 2012 yılı itibariyle harekete 120 üye ve 21 gözlemci ülke vardır.
Türkiye'nin hiçbir zaman ne üye ne de gözlemci ülke olarak içerisinde bulunmadığı harekettir.

Soğuk savaş döneminde, 2 bloklu dünya düzeninde 3. Bloğun, yani 3. Dünya ülkelerinin, oluşmasını sağlamışlardır. Kurucularından biri garip bir şekilde o dönem sosyalist bir ülke olan yugoslavyadır.

Bu bağlamda düşünüldüğü zaman senelerce bize anlatıldığı gibi, soğuk savaş döneminde 3. Blokta bulunmadığı ve gerek o dönemde aldığı kararlar ve sergilediği tutum göz önüne alındığında, türkiye'nin amerikancı bir tutum sergilediği anlaşılabilir.
Yugoslavya önderliğinde kurulan iki kutuplu dünya düzeninde yeni bağımsızlığını kazanmış ülkelerin bağımsızlıklarını korumasını amaçlayıp, bir üçüncü kutup oluşturmaya çalışan uluslararası örgüttür. ilk merkezi Belgrad'dır. Tito'dan sonra Cemal Abdülnasır'ın bu uluslararası örgütün kuruluşunda ve devam etmesinde büyük etkisi görülmektedir. Bağlantısızlar hareketi günümüzde etkisini yitirmiş olsa bile varlığını devam ettirmektedir.