bugün

(bkz: Kladius Batlamyus)
coğrafya bilgini.
Geç iskenderiye devrinde yaşamış meşhur ilim adamlarından biriside Batlamyus'dur. Hayatı hakkında hemen hemen hiç bir malumata malik değiliz. Müslüman astronomlar 78 yaşına kadar yaşadığını söylerler. Belki yunan asıllı bir mısırlı, belki de mısır asıllı bir yunanlıdır.
Batlamyus astronomi, matematik, coğrafya ve optik sahalarına katkılar yapmıştır. Ancak en çok astronomi çalışmalarıyla ma'ruftur. Zamanına kadar ulaşan astronomo âlimlerinin sentezini yapmış ve bunları "matematik sentezi" adlı eserinde cem' etmiştir. Bu eserin adı, daha sonra Megale Syntaxis (büyük derleme) olarak hatırlanmış ve arapçaya tercüme edilirlen başına arapçada ki harf-i târif takısı olan "el" getirildiği için, ismi el-mecisti şekline inkılap etmiştir. Daha sonra arapça'dan lâtinceye çevrilirken "almagest" olarak adlandırıldığından, bugün batı dünyasında bu eser almagest olarak ma'ruftur.
Batlamyus, coğrafya tetkiklerine de öncülük etmiş ve Coğrafya adlı eseriyle matematikle alakalı coğrafya sahasını kurmuştur. Bu kitap Kristof kolomb'a kasar bütün coğrafyacılar tarafından bir müracaat kitabı olarak kullanılmıştır. Batlamyus, dioptrik (kırılma) mevzusuylada alakadar olmuştur. Batlamyus, daha evvel babil ve yunam astronomları ve astrologları tarafından derleiş bilgi birikiminden faydalanmak suretiyle astrolojiyi de nizamlaştırmıştır. Dört bölümden müteşekkil olduğundan "tetrabiblos"(dört kitap) olarak adlandırmış olduğu eserinde, seyyarelerin vasıf ve te'sirleri, burçların hususiyetleri, uğurlu ve uğursuz günlerin tâyini gibi astrolojimin hudutları içine giren mevzular hakkında teferruatlı malumatlar vermiştir. Orta çağ ve yeni çağ astrolojisi bu kitabın takdim ettiği birikime müstenid olacaktır.
iskenderiyeli Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astronom. Yaklaşık olarak 100-170 yılları arasında yaşadığı kabul edilir.

Geç iskenderiye Dönemi'nde yaşamış (MS 2. yüzyılın ilk yarısı) ünlü bilim adamlarındandır. Hayatı hakkında hemen hemen hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Müslüman astronomlar 78 yaşına kadar yaşadığını söylemektedir.[kaynak belirtilmeli] Yunan asıllı bir Mısırlı, veya Mısır asıllı bir Yunan olduğu iddia edilmektedir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
Bir piyese vardı: Batlamyus'a sor diyordu bir adam.