2013 ün ilk günlerinde açıklanan ekonomik / mali rakamların olumsuz bir tablo çizmeye elverişli olduğu bir ortamda dillendirilmeye devam edilen / edilecek senaryolardır.

4 ana başlık altında irdelenmekte ;

--spoiler--

1 - europa mercatus ( pazar avrupası )

en başından beri avrupa da birlik süreci ortak pazarın paylaşılan menfaatleri üzerine kuruldu. bugün yarım milyarlık nüfus, yüksek eğitim seviyesi, 13 küsur trilyon euro luk yıllık gelir ve dünya ticaretindeki yüzde 20 lik pay ile ab bir küresel ekonomik dev. hızla yükselen çin gibi ülkelerin de en önemli ekonomik ortağı. ab pazarı standartlarını tüm dünyaya ihraç ediyor. kendi içinde de tüketici hakları, gıda güvenliği, ulaştırma ve çevre gibi birçok alanda vatandaşlarına ileri yaşam kalitesi sağlıyor. hukuk devleti zırhı ile korunan bu ' pazar avrupası ' nın hizmet sektörü, e - ihale, dijital ekonomi gibi alanlardaki eksikliklerini tamamlayarak genişlemesi, ab nin en temel gelecek senaryosu olmaya devam ediyor.

2 - europa nostrum ( bizim avrupa )

kuşkusuz yine en başından beri ab nin kurucu babalarının vizyonu, ekonomik entegrasyon başarısı sayesinde bir gün siyasi federal birlik hülyasıydı. ab bu yönde birçok ulusüstü niteliklerini pekiştirerek gelişti. brüksel deki ab komisyonu ve parlamentosunun yetkileri zamanla arttı. ab hukuku ulusal hukuk sistemlerine karşı üstünlük kazandı, üye ülkelerin veto yetkileri kısıtlandı. fakat ab halen bir abd gibi federal yapı sahibi değil. ne var ki küresel rekabet ortamı bir taraftan, euro bölgesinin yapısal yönetim sorunları diğer taraftan, ab yi çok daha sıkı bir siyasal birlik olmaya zorluyor.

3 - europa progressio ( ilerleyen avrupa )

sorunları ve fırsatları dikkate alan, pragmatik çözümlerle gelişen bir siyasal yapı. bir önceki iki eğilimin birleştiği alan, değişken geometri, çok çemberli avrupa. hali hazırda ab içinde farklı entegrasyon grupları var : euro, sosyal politika, schengen, savunma işbirliği. her ülke hepsinin üyesi değil. kurumsal mühendisliği daha iyi yapılacak bir sistem mümkün. bu senaryoda mevcut ab, tek pazarı, ortak politikaları ve demokrasi gücü ile güçlenmiş geniş bir çember olur. buna bugünkü 27 ülke ve ötesindeki coğrafya dahil olur. bunlar arasında, ingiltere, isveç, çek cumhuriyeti ve danimarka gibi euro bölgesine girmek istemeyen ülkeler, norveç, türkiye, bosna hersek, sırbistan gibi yeni ülkeler ile polonya, romanya gibi euro birliği koşullarına teknik olarak hazır olmayan ülkeler sadece bu geniş çember ab de yer alır. almanya, fransa, italya, hollanda nın başını çektiği euro grubu ise daha sıkı bir birlik olan çekirdek ab yi oluşturur. ab nin yeni ülkelere genişlemesine tepkili ülkelerin kamuoyunda da tartışma ortamı rahatlar : " küresel rekabet gereği ab genişleyecek fakat merkezdeki euro bölgesi dar bir grup olarak kalacak " söylemi bir süre baskın çıkar. bosphorus enstitüsü nün son toplantısında da hem ab hem de türk resmi ve ekonomik çevrelerinde bu yaklaşım öne çıktı.

4 - europa et cetera ( avrupa vs. )

sorunlarını aşamayan, durumu idare eden ab. bu sadece ab ve türkiye için değil, başta abd, japonya, rusya ve çin, tüm dünya ekonomisi için olumsuz olur.

--spoiler--