bugün

Bazı gereksiz insanların oturup da Atatürk'ün burcu buydu, yükseleni de buydu diye muhtemel anlamsız çıkarımlar yapacağı hadise olacağı için bilinmemesi en iyisi.
dünya tarihinin en önemli günlerinden biridir.
(bkz: 19 mayıs 1881)
--spoiler--
Bir gün Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Rıza Soyak Atatürk;e bir evrak getirdi. Belge, ingiltere;nin Ankara Büyükelçiliği;nden geliyordu. Bir ansıklopedide yer alacak biyografisi için Cumhurbaşkanı Atatürk;ün tam doğum tarihinin bildirilmesi rica ediliyordu.

Atatürk düşündü fakat doğum gününü tam olarak bilmiyordu. Aklında mayıs ayı kalmıştı.

Özel Kalem Müdürü Soyak;a döndü, "Bu bir 19 Mayıs günü neden olmasın" dedi. Yani ulusal kurtuluş savaşının miladı olan tarih.

ilginçtir, Atatürk;ün doğum tarihinin yazıldığı resmi evrak ingiliz büyükelçiliğine 10 Kasım 1936 tarihinde gönderildi. Yani Atatürk;ün ölümünden tam iki yıl önce: "Reisi Cumhur Atatürk 19 Mayıs 1881 tarihinde doğmuştur."
--spoiler--
osmanlıdaki eski bir geleneğe göre ebeveynler doğan çocuklarının adını ve o günün tarihini kuran-ı kerim'in ilk sayfasına yazarlardı.

selanik'teki evin kuran-ı kerim'inde mustafa ismi miladi takvime göre 4 ocak 1881 tarihine denk gelmektedir.

kanımca atatürk bunu hiç bilmiyordu; diğer taraftan merak etse rahatlıkla bulabilirdi ama doğum tarihi/yeri, soy-sop işlerini çok kafaya takan biri olmadığı için anlamlı bir gün olarak 19 mayıs tarihini kendi kafasından uydurmuş olabilir. hatta kendisinin öyle bir şey demiş olmasının bile bir mit olma olasılığı var, belli olmaz bu işler.
onun doğum günü cumhuriyeti ilan ettiği gündür.o o gün doğmuştur.türkiye gibi.
tam olarak belli olmayan gündür. sadece atatürk doğduğunda bahar olduğu bilinmektedir. kendisi doğum gününü 19 mayıs olarak belirtmiştir. *
(bkz: 19 mayıs)
(bkz: 23 nisan)
(bkz: 30 ağustos)
(bkz: 29 ekim)
vedic kurallarına göre yapılan araştırma sonucunda atatürk’ün 17 mayıs 1881, salı günü, saat 11.45 de selanik’te dünyaya geldiği saptanmıştır. (bkz: ben araştırmanın yalancısıyım)
milletini çok iyi tanıdığı için gizleme gereği duymuş olabilir, annesi o kırkiki yaşındayken vefat ediyor bu süre zarfında defalarca kez doğum günü bilgisi lazım gelip sorması gerekmiştir, en azından cahil cühela okuma yazma dahi bilmeyen insanlar değiller. mümkün olsa öldüğü günüde saklardı kimbilir?
net olarak bilenlerin açıklamaları gereken gün.
kendisi bu konuda neden 19 mayıs 1881 olmasın demiştir, bilgilerinize. öyle bazılarının dediği gibi doğum günü belli olmayan gayrimeşru olarak doğmuş birisi değildir.

19 mayıs 1881 alın kapak olsun size atatürk düşmanı yobazlar.
Boğa burcudur ama. Belli zaten.
19mayıs1881dir.
dünyaya 19. yy da ''herhangi bir insan'' olarak gelmiş biri için şaşırılmaması gerekendir. tutupta 600 yıl önceki koskoca devlet ve tarih olayının günüyle eşdeğer tutmak tam bir mallıktır.

eksileyenler ataturk e hakaret ettigimi düşünmüş olabilir. Aptal insan bu cümleden Atatürk ü küçümseme anlami çıkarırken az biraz düşünebilen normal zekalı insan övgü çıkarır.
Memleketteki 30 yaş üzerinin yarısı doğum gününü net bilmezken bilinmemesi olağandır.
Büyüklerden dinleyin biraz anlatırlar " güzün doğmuşum, orak ayında doğmuşum " diye.
Çoğunun evlenene kadar nüfus cüzdanı bile yoktur eskiden.
Çok uzak zaman dilimleri değil bunlar elli-atmış yıl öncesi.
acı bir gerçeği de söylemek gerekir; Kemalist geçinen bazıları da bilmiyor Atatürk'ün doğum tarihini...

ulu önder hakkında bilinmeyen yada hakkında yalanlar uydurulan o kadar çok bilgi kirliliği var ki, "biz gerekeni biliyoruz" diyen Kemalist dıngıllar yüzünden de asla insanlara öğretilmez.

Her ilkokul öğrencisinin bildiği gibi 19 mayıs, Atatürk'ün Samsun'a "çıktığı" gündür. Hep "çıktı" diye öğretilince sanki Christoph Colomb'un Amerika kıtasına ayak basması ya da müttefiklerin Normandiya kıyılarına çıkarma yapmaları gibi algılanıyor... Deniz yoluyla değil de kara yoluyla, trenle gitseydi Ankara istasyonuna mı "çıkmış" olacaktı?

Fakat nereden Atatürk'ün "resmi doğum günü" oluyor bu çıkış?

Çünkü Atatürk kendisi öyle uygun görmüştür de ondan. Demek ki tercihe bağlı olarak doğum günü saptanabiliyor. (Burcundan memnun olmayan hanımlara duyurulur.)

Atatürk'ün hangi gün doğduğu belli değildir.

Bu da çok doğaldır, çünkü Müslüman Osmanlı kültüründe bu tür şeylere hiç mi hiç önem verilmezdi. Bir çocuğun doğduğu, evde mutlaka ve mutlaka bulunan Kur'an-ı Kerim'in kapağının içine kurşunkalemle ya da sabit kalemle yazılır bırakılırdı (sabit kalemi bildiniz mi, ucunu dilinle ıslatır ıslatır yazarsın, silmek istersen silinmez)...

Bu da genellikle "Kadir gecesi" gibi, miladi takvime vurunca değişken bir tarih olurdu.

Selanikli sıradan bir gümrük memuruyla bir ev hanımının oğlu olan Mustafa için de böyle olmuş. Yılı yazılmış, günü yazılmamış.
Atatürk'ün doğum yılı da tartışmalıdır.

Çünkü 1296 yılında doğmuştur. Bu, "rumi" yıldır.

Rumi 1296, miladi takvimde 1880 de olabilir 1881 de... Bir kısmı 1880'e denk gelir, bir kısmı 1881'e.

Nitekim Atatürk'ün doğum yılı cumhuriyetin ilk döneminde hem de resmi kaynaklarda 1880 olarak belirtilmiş, daha sonra 1881'de karar kılınmıştır. Bunda Atatürk'ün kendisinin "benim doğum günüm niçin bir 19 Mayıs olmasın" demesi de belirleyici olmuştur.

Bu elbette "sembolik" bir tercihtir. Bununla Atatürk, Samsun'a gidişinden önceki hayatını, hem kendisinin hem de ülkenin geçmişini silip atmakta, "yok hükmünde" saymaktadır. Nitekim Nutuk'ta da, mütarekenin başlangıcından Samsun'a gidişine kadar, yani 30 Ekim 1918-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında geçen altı buçuk aylık süre boyunca istanbul'da yaptığı çalışmaları hiç anlatmaz, herşeyi Samsun'dan başlatır.

O zaman da aziz Türk milleti Atatürk'ün Samsun'a gökten zembille indiğini, "bir güneş gibi doğduğunu" düşünecek, 19 Mayıs günleri kendinden geçecektir tabii...

Dediğim gibi, bu sembolik bir tercihtir. Atatürk pekala "benim doğum günümü bir 29 Ekim olarak kabul ediniz" de diyebilirdi, buna da kimse şaşmazdı.

ya bu doğum günü konusunu kapatalım bilahare çünkü pek de matah bir konu değil. Atatürk'ü anmak için yılda bir gün rastgele bir tarih belirlenmesine de ihtiyaç yoktur.

hani Atatürk hakkında bilgi kirliliği var diyorum ya;

Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin resmi olarak bildiğiniz ünlü fotoğraf da sahtedir! Atatürk bakmış bakmış da "bizim peder bu değil" deyivermiş. inanmıyorsanız tarihçilere sorun.

1876 Anayasası kutlamalarına Selanik'ten katılan bir taburun fotoğrafından adamın birini seçmişler, Ali Rıza Efendi diye sallamışlar!
Hiçbir kaynakta bulamadığım gün. Yılı mevcut ay ya da gün bilgisi yok. Bilen yazarlarımız var mı?
nüfus kayıtlarına göre 4 ocak 1881 salı günü fakat dost sohbetlerinde soranlara 19 mayıs dermiş.
Ben 4 ocak diye biliyorum hocam.