bugün

--spoiler--
istanbul Üniversitesi, Atatürk’ün okuduğu kitapları sanal ortama taşıdı. 'Atatürk’le Okumak' adı verilen proje kapsamında; ziyaretçiler, bilgisayarlarına indirdikleri simülasyon aracılığıyla merak ettikleri kitapları okuyabilecek.
Mustafa Kemal Atatürk’ün istanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nden yararlanarak okumuş olduğu 175 eser internet ortamına aktarıldı. ‘Atatürk’le Okumak’ adı verilen proje kapsamında; ziyaretçiler, bilgisayarlarına indirdikleri simülasyon aracılığıyla iÜ Yazma Eserler Kütüphanesi’nin içinde gezerek, 175 kitap içerisinden merak ettiklerini seçip okuyabilecekler.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk, Yıldız Sarayı’ndaki kitapları bilimin hizmetine sunmak için Darül Fünûn’a göndermiş ve böylece birçok nadir kitabı bünyesinde bulunduran istanbul Üniversitesi Kütüphanesi oluşturulmuştu.

Atatürk, daha sonra istanbul’da bulunduğu sıralarda, istanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nden lüzumlu gördüğü kitapları isteterek okumaya devam etmişti. Tarihten edebiyata, sosyolojiden siyasete birçok tür ve konudaki kitap, istanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde korunarak, araştırmacıların hizmetine sunuluyordu. Anıtkabir’deki kütüphanesinde sergilenen kitaplar gibi, Atatürk'ün okurken kenarına notlar aldığı ya da kimi satırların altını çizdiği ve düşüncelerini yazdığı kitaplara artık herkes ulaşabilecek.
--spoiler--

http://ataturkleokumak.istanbul.edu.tr/
istanbul üniversitesi'nin oluşturduğu, atatürk'ün zamanında okumuş olduğu kitapları internet ortamında okuma imkânı sunan sanal kütüphane projesi.

yalnız, seçenekler arasında yalnızca ingilizce, almanca, fransızca kitaplar yer alıyor.

http://ataturkleokumak.istanbul.edu.tr/index.php
okumak her türlü iyi bir şeydir zaten o yüzden proje güzel. ayrıca atatürk'ü daha iyi anlayabilmek adına bunlarda okunmalıdır. sonuçta insan bildiği kadar vardır, ve atatürk'te bu okuduğu kitaplardan etkilenmiştir.
okumanın güzelliğni, değerini, yüceliğini bir kat daha arttıran proje. emeği geçen herkesin eline sağlık.
yabancı dil bilenler için çok daha değerlidir tabi.
türkçe kitaplarıda arşive dahil ederlerse çok daha büyük bir kitleye hitap edeceklerdir. sonuçta bu ülkede yabancı dil bilmeyenlerde yaşamakta.
son zamanlarda sol framede gördüğüm en anlamlı başlık. Proje zaten çok anlamlı tabi anlayana.