bugün

uyumak için elverişli olan müziktir.
popüler eserlerin genelde vokal olmaksızın enstrümantal olarak çalındığı zevzek müziktir. Genelde yavaş parçalar tercih edilir. Asansörde olunca insan çok duygusallaşıyor tabi.
sessizliği özleyen bünyeye yapılan eziyet çeşitidir.
asansör düşerse, gözünüzün önünden geçen film şeridi için hazırlanmış fondur.
teknik servisinde çalıştığım bir dönemde countdown to extinction çaldırmışlığım da olan, esas amacını hala kavrayamadığım müziklerdir.
Telefonda bekleme müziğinin, asansörde müziği olarak isim değiştirmiş halidir.
Asansörle yukarı yada aşağı seyir halindeyken, gerek enstrumantel olarak gerekse sözlü olarak kulağa hoş gelen, yemek müziğini andıran tınıların bileşkesi bişeydir.

türkiyede artık işin kolayına kaçılıp, mehter marşı, best Fm, moral fm, kral radyoların dinletildiği ve kasetçide özel fon müziği eşliğinde doldurulmuş apartman sakinlerine duyuruların yer aldığı, apartman yöneticisinin sosyal siyasi görüşüne ve zevkine göre dahili hoparlör sisteminden asansörde yayın yapıldığı görülmektedir.

yakında kömür aidatlarını ve kapıcı aidatlarını da kapıcının dairesine anons sistemi koyarak canlı duyurma yoluna gidebilirler.
.........
-Şimdi sıradaki parçayı şu an apartmanımızın asansöründe bulunan ve 2 aydır yakıt parasını ödemeyen murtaza abiye hediye ediyorum. Ben dj Kapoo...
Eee murtaza abi aidatı ne zaman verecekmişin hacı abi soruyor?
.........
not: ne hikmetse yöneticiler hep emekli olmuş, askerlerden yada tam tersi hacı amcalardan seçilir de ona bir türlü mana veremem.
bunlar öyle bildiğin asansör falan değil . müzikler lezizdir. bizim asansörlerin çoğunda biliyoruz ki bi bok çalmıyor.
Etliye sütlüye karışmayan, kulağı rahatsız etmeyen, fonda çaldığında veya çalmadığında hiçbir şey değiştirmeyen müziklerdir. ingilizcesi evet bildiniz (bkz: elevator music).

Kaynağı 80lerde vahşi kapitalizmi ve corporate culture'ı dünyanın iliklerine kadar işlemek isteyen Citibank tarzı akbabaların insan kaynakları birimlerinin, çalışanlarını nasıl gaza getirebiliriz de sanki dev bir aile havası yaratarak üç kuruşa çalıştırabilir ve dünyaya sömürme işine güç kazandırabiliriz tarzı çalışmalarının bir yan ürünüdür. Şimdilerde artık herkesin alıştığı dev plaza asansörleri o zamanlar yeni yeni devreye giriyorlardı ve çalışanların ofislerine giderken sakinleşip ruhlarının yatışmasını sağlamak ve içlerindeki anarşik düşünce tomurcuklarını bastırmak için bulunan yöntemlerdendir. Psikologlara danışılmış ve önplanda olmasa dahi bilinçaltına işleyip kişiyi sakinleştirebileceği öngörülmüştür.

Bu deneyin başarılı olup olmadığı tartışılır ama kavram zamanla restoran, otel lobisi, toplantı salonları gibi yerlere de girdi ve bugünkü anlamıı aldı; yani restoranda arka fonda duyduğunuz fakat üç saat sonra ıslıkla bir notasını çal deseler hatırlayamayacağınız şarkılar da asansör müziğidir.

iç bayıcıdır, güya ruhu dinlendirir ama aslında yaptığı tek şey uyuşturmaktır. işin komik yanı bazı yeteneksiz sanatçılar bunun ekmeğini çok yemiştir.

(bkz: yanni)
(bkz: enya)
(bkz: richard clayderman)
Genelde yurt dışında hafif bir melodi olurken bizde halk türküleri çalan bir radyo açıktır. Kesinlikle yaşadığım bir olay, Türk asansör müziği kültürünü ezmek için değil.
sololarda buğulu pan flüt sesini pek sever bu müzik türü.