bugün

Fransız sosyalist romancı,sanat tarihçisi ve devlet adamıdır. atilla ilhan tarafından türkçeye çevrilen les conquerants(kanton'da isyan) adlı yapıtı ve tahsin yücel çevirisi olan altenburg'un ceviz ağaçları belli başlı eserlerinden bazılarıdır. En önemli eseri Dünya klasikleri arasında bulunan La Condition Humaine (insanlık Durumu)'dur.
(1901-1976) Fransız romancı,sanat tarihçisi ve devlet adamı.

1922'de bir Khmer tapınağını görmek amacıyla Kamboçya'ya gitti.Tapınağın kabartmalarını sökmek suçundan bir süre hapis yattı.Burası,Malraux'un sömürge karşıtı düşüncelerinin geliştiği yer oldu.Güneydoğu Asya'da L'lndochine Enchainee adlı gazeteyi kurdu. Daha sonra Çin'e geçerek Devrimci eylemlerde bulundu.

1929'da Afganistan ve iran'da, 1934'te Arabistan Yarımadası'nda incelemelerde bulundu.1945'te Roman yazmayı bırakarak Sanat Tarihine yöneldi.1958-1968 arasında Fransa'da Kültür Bakanı olarak görev yaptı.Çağın felsefi ve ideolojik yapısını sorgulayan Malraux'nun yapıtlarında,burjuva toplumuyla ve bu toplumda yaşayan bireylerin varoluşsal sorunlarıyla bir hesaplaşmasını görürüz.

En önemli eseri Dünya klasikleri arasında bulunan (La Condition Humaine) insanlık Durumu'dur (1933).

http://tr.wikipedia.org/wiki/Andre_Malraux
23 kasım 1976'da ölmüş Fransız yazar, ve Fransa eski Kültür Bakanı.
NTV tarih dergisinin mart 2009 sayısında yer alan "yazarların fotografik görünüşleri" konulu bir yazıda, sağ elini, sigara tutar halde olarak alnına dayamış, ceket ve kravatlı bir vaziyette, derin bakışlarla objektife bakmış bir anda çekilmiş, son derece karizmatik bir duruş sahibi olduğunu belli eden fotoğrafı olan fransız yazardır.
samuel beckett, murphy (1938) adlı romanının 9. bölümünün girişinde şöyle bir epigrafını kullanır malraux'nun:

"il est difficile à celui qui vit hors du monde de ne pas rechercher les siens."(*)

romanın ayrıntı yayınları'ndan çıkan uğur ün çevirisinde bu cümle şöyle çevirilmiştir:

"bu dünyanın dışında yaşayan biri için benzerini aramamak güçtür (doğrusu)"(**)

(*)http://www.fondationlapos...ticle.php3?id_article=926

(**) kitaba ulaşma imkanım yok, sayfa numarası veremiyorum. aklımdan yazdım, iyi hatırladığımı düşünüyorum, fransızca orijinalinin online çeviri programlarındaki çevirileri de doğru hatırladığımı gösteriyor fakat düzeltmelere açığım, özellikle de parantez içindeki "doğrusu" kelimesinin olup olmadığı konusunda.
Eserlerini hayatıyla doğrulayan, hayatını ifadesiyle doğrulayan bir yazar. Uzaktan dibe bakıp ne gördüğünü söyler diğer yazarlar; o ise diptedir ordan seslenir bize. Çin'de Koumintang ve komünist hareketlerini yakından görür, kanton'daki ve şanghay'daki hareketleri, isyanları ve kanlı müdahaleleri KANTON'DA iSYAN ve iNSANLIK DURUMU eserlerinde konu edinir. KANTON'DA iSYAN isimli eserinde parti şefi olan BORODiN gerçekliği olan bir karakterdir, kurtuluş savaşı sırasında türk ordusunu düzenleyen sovyet askerlerinden biridir. iNSANLIK DURUMU goncourt edebiyat ödülünü almıştır. Bana sorarsanız hepsi çok güzel olan bu eserlerin en güzeli, malraux'un halk cephesi davetlisi gittiği ispanya'da söylediği " faşizm ile eninde sonunda hesaplaşmamız gerekecek " sözünü doğrulayan faşistlerin birkaç ay sonraki başkaldırısyla halk cephesi pilotu olarak katıldığı ispanya iç savaşını konu edinen UMUT'tur. kanton'da isyan ve umut attila ilhan tarafından türkçeye uyarlanmıştır. Söz edilmesi gereken bir başka eseri ise, içinde nietzsche'den Enver Paşa'ya kadar bir çok tarihi karakterin olduğu, nazilerin fransayı işgali sırasında bir bölümü yok edilmiş olan ALTENBURG'UN CEViZ AĞAÇLARI'dır. kitapların şimdiki yayın hakkı iletişim yayınlarındadır malesef. Kitapları almak için ya burjuva olacağız ya da iletişim batacak.
şu sözünü, gittikte stalincileşen komünistler kulaklarına küpe etsinler: " insanlar parti için değil, parti insanlar içindir"
(bkz: 20 nci yüzyıl fransız edebiyatı)
"insanları kendilerini küçük görmeye zorlayan çabaya ben cehennem adını veririm." diyen büyük sanatçı.
"elli yıldır bu meslektesin, söyle bakalım insanlık hakkında şimdiye kadar ne öğrendin?" karşısındaki cevap verir. "öncelikle, insanlar düşünebildiğinizden çok daha mutsuz. . .ve sonra şöyle bir gerçek var ki, yetişkin insan diye bir şey yok."