bugün

Kaldırılması teklif dahi edilemeyecek maddelerdir. Kimsenin kaldırmaya gücü yetmeyecek maddelerdir.
değiştirilmesi ima dahi edildiğinde türk genci bursa nutku'na sarılmalıdır.
şu andaki sistemin iskeletini oluşturan maddelerdir. değiştirilemez maddeler olmaları bir garabettir. değiştirilemez maddeler olmaları doğrudan askere görev vermektedir çünkü askerin zihniyetine göre sistem askere emanet edilmiştir.
yakında maalesef değiştirilecek maddelerdir.
tayyip'in değiştirmek için elinden geleni yaptığı maddelerdir.
türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün garantisi olan bu maddeleri değiştirme arzusu olanların gerçek arzularını net bir şekilde ortaya koyan maddelerdir.

ayrıca seçim vaatlerinde bu maddelerden pek sözedilmemiştir. hem iktidar partisi hem de ana muhalefet bu maddelere seçim sürecinde dokunmayarak hangi kitlelere göz kırptıklarını da çok iyi kestirebilmek mümkündür.
önümüzdeki süreçte tamamen değişmesi gereken maddelerdir. öyle ki bu üç madde anayasanın anayasasını oluşturmaktadır.

bana kalırsa ülkenin yönetim biçiminin cumhuriyet olduğunu anayasada madde olarak belirtmek çok gereksiz. öyle bir metin yazılmalı ki cumhuriyet'in bu ülkenin ilelebet alın yazısı olduğu o metnin ruhunda mündemiç olsun.

naçizane ilk üç madde olarak şunlar yazılmalıdır anayasamıza;

- Türkiye; pek çok etnik kökenden gelen uluslardan oluşmuş Türkiye Halkı'nın anavatanıdır. Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı her yurttaş etnik kökenine ve anadiline bakılmaksızın Türkiye Halkının bir parçası olarak kabul edilir. Türkiye Halkı'nı oluşturan uluslar Cumhuriyet'in kurucu unsurlarıdırlar.

- Türkiye Cumhuriyeti Devleti; Anadolu ve Rumeli halklarının emperyalizme karşı mücadelesi için birlikte yaptıkları Kurtuluş Savaşı sonucunda kurulmuş temel insan haklarına ve özgürlüklerine bağlı demokratik bir halk devletidir.

- Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik bir devlettir ve resmi dini yoktur. Bundan dolayı dinsel ve dinlere muhalif kurumlar, cemaatler ve buna benzer her türlü inanç ve düşünce grubu devletten bağımsızdırlar. Devlet bunlara herhangi bir şekilde karışamaz. Hepsi kendi çalışmalarında, propagandalarında ve eğitimlerinde özgürdür. Devlet dini konularda kararlar alamaz. Dini eğitime ve faaliyetlere karışmaz. Dini kurumların ve mabetlerin her türlü sorumluluğu dini gruplara terk edilmiştir.
degıstırılemez, degıstırılmesı teklıf dahı edılemez maddelerdır. devletın yonetım seklı ve sosyal yapısı hakkında bılgı veren maddelerdır.
insan eliyle konan,insan eliyle kalkar. ilk üç maddenin değiştirilemiyeceği,hatta değişikliğinin teklif bile edilemiyeceği çağdaş hukuka aykırı bir safsatadır. böyle bir şartın konması dahi,bizde anayasa yapanların ne kadar haktan-hukuktan,çağdaş hukuk anlayışından uzak olduklarını gösterir. günümüzde dünyanın hangi ülkesindeki anayasada böyle gülünç-garip bir şartlandırma maddesi var? tek bir örnek versinler.

değiştirilecek! inadına değil. milletin yararına...
(bkz: statüko).değişime kendini kapayan bir toplumun ırk safsatası.
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2
nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif
edilemez.

4. madde ile korunur ancak 4. madde kendi içerisinde korumaya alınmamıştır. yani 4. maddenin başına bir hal gelirse ilk üç maddenin koruması nedir?
darbecilerin koyduğu lakin türk ulusunun namusu ve şerefi olan maddelerdir.
anahtarı kendi içinde olan sandık paradoksunda olduğu gibi kendisini koruyan bir madde ile güvence altına alınabilir miydi merak ediliyor. Uzmanlar cevaplamalı.
değiştirilmesi teklif dahi edilemez denir ama aslında değiştirilebilir. zaten hukuk ilerleyen bir daldır. ancak elbette değiştirmek, siyasi partilerde baskı yaratacağından şimdiye kadar pek cesaret edilememiştir. Halbuki günümüzde toplumun belli bir siyasi partinin tekelinde yönlendirildiği düşünülecek olursa değiştirilmesi çok kolay olacaktır. zaten bu anayasaya aykırı yapılan ilk hareket de olmayacaktır.
Bugün öğrendiğime göre üçüncü maddede geçen milli marş 1982 ile anayasada ilk defa yer almış.

Bunun dışında bir ülkede anayasal düzlemi oluşturan felsefede değişiklik yapılacaksa bu o ülkenin tamamını ilgilendirir.

Cogunlukcu zihniyet ile anayasa yapılmaz değiştirilmez.