bugün

Türkiye'yede alınan en zor vizedir. Kılı kırk yarmak gerek bazen o bile yetmez dalga geçer gibi 6 ay da 2gün veriri 2giriş çıkışlı zor ya...
Benim gibi (bkz: Erasmus Öğrenci Değişim Programı)na Almanya'da katılacak öğrencilerin Ulusal Vize almaları gerekiyor.

iDATA'nın bana yollamış olduğu güncel evrak listesini burada paylaşmak istiyorum:
https://www.dropbox.com/h...C3%A7in+evrak+listesi.pdf

Ayrıca eğitim dönemi başlamadan dil kursuna gidecekler için de bir dosya var: https://www.dropbox.com/h...A7in+gerekli+evraklar.pdf

Linkte belirtilen tüm evrakları eksiksiz olarak hazırlamıştım ama randevudan önce evrakları kontrol eden görevli bana dil kursunun okul tarafından verilip verilmediğini sordu ben de okul dönem başlamadan yoğunlaştırılmış dil kursu veriyor dedim. O halde bunlar gereksiz dedi ve daha önce hazırladığım
(Motivasyon yazısı ve Ayrıntılı Özgeçmiş) belgeleri almadı. Sadece "Yogunlastırılmıs dil kursuna kayıt yapılmıs olduguna dair dil okulunun teyit yazısı"nı ( Vorkurs Deutsch Confirmation) benden aldılar. Onu da okula bu belgenin vize için gerekli olduğunu belirten bir mail sayesinde almıştım. Bu belgeyi unutmayın derim.

Ayrıca benim 'ne olur ne olmaz' diye yanımda bulundurduğum evraklar vardı. Ama bunların hiçbirine gerek yokmuş. Onlar şöyle:
-Benim, anne ve babamın kimlik fotokopileri
-Lise diploması (aslı gibidir mühürü vardı üzerinde, üniversitedeki öğrenci işlerinden almıştım)
-ÖSYS sonucu ve yerleştirme sonucu
-Öğrenci Belgesi(ingilizce)
-Transkript(ingilizce)
-Adli sicil kaydı

Son olarak bir kaç tüyo ile mesajımı bitireyim:

1) Randevu--- Önce iDATA'nın hesabına gerekli meblağı yatırın, sonra iDATA'yı aramaya başlayın.

Her gün iDATA'yı arayıp hiçbir cevap alamadıktan sonra, siz de benim gibi "illallah geldi artık" deyip istanbul'daki konsolosluktan -aracı bir kurum olmadan- yani birebir randevu almak istiyor olabilirsiniz. Kendim ilk olarak haziranın sonlarına doğru(hibe yazımı alır almaz okuldan) gitmiştim randevu almaya. Lakin konsolosluğa gittiğimde upuzun bir kuyrukla karşılaştım ve neredeyse 40-45 dk. beklemişimdir. Sıra nihayet bana geldiğinde randevuyu veren görevli bana en erken 31 Ağustos'ta gün verebileceğini söyledi. Ben de 5 Eylül'de kurs başlıyor çok geç bu tarih dedim. O zaman hiç vakit kaybetmeden iDATA'dan alın dedi. Ben de, telefonlarını açsalar alabilirdim, dedim ve doğruca iDATA'nın Şişli'deki ofisine gittim. Ekşi Sözlük'te, Instagram'da vs. "ofisin çok kalabalık ve eğer randevusuz giderseniz çok beklersiniz" vb. gibi yorumları okumuştum. Şansa o gün tek randevusuz giden benmişim. Randevusuzlar sırasında ben ilk sıradaydım ve görevli bana hemen "evraklarınız hazır mı?" diye sordu, ben de, randevu almak için geldim dedim, telefondan ulaşamadım bir türlü dedim. O da beni bir başka kişiye yönlendirdi. Görevli bir hanım bana ne zamandır aradığımı, iDATA'nın hesabına para yatırıp yatırmadığımı sordu. 4-5 gündür aradığımı ve hatta iDATA'nın müşteri hizmetlerine mail attığımı, fakat parayı yatırmadığımı söyledim. O da bir mail attı Call Center'daki görevlilere, yarın sizi arayacaklar dedi. Ben de hemen Yapı Kredi'den gerekli meblağı hesaplarına yatırdım ve ertesi gün saat 8- 8:30 gibi aradım ve nihayet 3 Ağustos'a randevu alabildim, 5 Ağustos'ta ise vizem elimdeydi.
Yani diyeceğim o dur ki siz siz olun önce paranızı yatırın, sonra iDATA'yı aramaya başlayın.

2)Başvuru formunun ve gerkli ek belgenin fotokopisini çektirmenize gerek yok. (Ben ne olur ne olmaz diye ikişer fotokopi çektirmiştim)

3)Kabul belgenizinin orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar.

4)A/T 11 belgesinin de orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar. Ben Techniker Krankenkasse'den A/T 11 belgemin onayını (yani confirmation of health insurance) mail aracılığıyla almıştım; "Versicherungsbescheinigung" diye bir dosya yollamışlardı maille. Ben bu belgeyi de çıktı ve fotokopisiyle yanımda götürmüştüm. iyi ki götürmüşüm, A/T 11'in yanına bu belgeyi de aldı görevli.

5)Eğer sömestr başlamadan dil kursuna gidecekseniz:
"Yogunlastırılmıs dil kursuna kayıt yapılmıs olduguna dair dil okulunun teyit yazısı"nı( Vorkurs Deutsch Confirmation ) mutlaka yanınızda bulundurun ve görevliye verin.

6)Okulun bana verdiği hibe yazısının da sadece aslını aldılar, fotokopilerini almadılar benden.

7)Taahhütname ile ilgili noterden şöyle bir Taahhütname yazısı aldım:

"Halen … Üniversitesi … Fakültesi öğrencisi olan … tarihinde doğma … T.C. kimlik numaralı oğlum/kızım …’ın Almanya’nın … şehrinde … – … tarihleri arasında üniversite eğitimi göreceği süre boyunca her türlü masraflarının tarafımdan karşılanacağını eğitim göreceği süre boyunca her ay 320 € ödeyeceğimi, Almanya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden her hangi yardım talebinde bulundurmayayacağımı, durumumun buna müsait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Taahhüt eden

Adres
imza"

Bu yazıyı da yeminli tercümana Almancaya çevirttirdim. Önemli bir nokta noterden aldığınız orjinal Taahhütname'yi (yani TR yazılmış) olanı da konsolosluğa vermeniz gerekiyor, sadece çeviri yeterli olmuyor. Siz mutlaka orjinal ıslak imzalı ve mühürlü olanı mutlaka yanınızda bulundurun ve hatta fotokipisi de sizde bulunsun. (Fazla fotokopi göz çıkarmaz * )

8) Taahhütnameyi veren kişinin malvarlığını belgelemek çok önemli bence.
Unutmayın "Fazla mal göz çıkarmaz" ;)

Benimkini babam verdiği için babamın
-hesap ekstre bilgilerini
-tapularını
-kira gelirlerini gösteren hesap hareketini
-emeklilik belgesini (Ziraat Bankası'ndan 'Bağkur Ödeme Müşteri izleme' diye bir evrak vermiştim ben, Emeklilik Maaşını Ziraat'tan çektiğini gösteriyor bu belge)
verdim. Bunlar çok değil mi, görgüsüzüzlük olmasın vs. demeyin (ben öyle düşünüyordum açıkcası, hatta babam bana tapuların fotokopisini ve emeklilik belgesini verdiğinde itiraz etmiştim bunlara gerek yok diye. Ama iyi ki yanımda bulundurmuşum). Evrakları ilk olarak teslim ettiğim görevli malvarlığına dair başka belge var mı yanınızda demişti ben ilk başta sadece hesap ekstrelerini verdiğimde. Bunun üzerine ben de yukarıda belittiğim tüm belgeleri teslim ettim görevliye. O yüzden tecrübeyle sabit: Fazla mal göz çıkarmaz ;)

9) Nüfus kayıt örneğine ek olarak kendinizin, babanızın ve annenizin ikamemetgah belgeleri mutlaka yanınızda bulunsun derim. Görevli ilk önce buna gerek yok demişti, ama sonradan ben alayım onları da dedi. Ne olacağı pek belli olmuyor...

Ezcümle, Uludağ Sözlük'te bu süreçle ilgili detaylı ve açıklayıcı bir yazıya rastlamadım, gerek Ekşi Sözlük gerekse bloglardan faydalandım. işte bu yüzden tüm bu güncel bilgileri ve bu süreçte edindiğim deneyimleri burada paylaşmayı bir ihtiyaç olarak görüyorum; benim gibi olan tüm Erasmus öğrencileri bu entry'den faydalansın istiyorum.

Vize almaya hazırlanan tüm Erasmus öğrencilerine buradan kolaylıklar diliyorum. Umarım siz de en kısa zamanda halledersiniz işlerinizi.
5 yıllık devlet memuru olup hafatsonu acil gelişen bir durum ile Almanya'da yaşayan dayimin yanına gitmem gerektiğinden almak istediğim vize.1 ay önce italyaya gittim turistik amaçlı. Vizeyi almam 15 gün sürdü beni simdi korkutan ise ani bir karar olduğundan davetiye gelemedi ama istedikleri tüm evraklari eksiksiz verdim kasim 14 uçuş ve ben 24 ekimde idatadan evraklari teslim ettim eksik evrak formunu da imzalattilar haliyle davetiyem olmadigindan. Dilekçe de kalacağım adresi vs yazdim.ama cikmazsa diye çok endiseliyim. Bu sıralar almanya vizesi alan birilerinden fikir yardim almayi istediğim kahrolasi vize.
Kolay kolay çıkmaz kardeş. Oyropa senin malına mülküne bakıyor vize vermeden önce. Schengen vizesi öyle kolay alınmıyor malesef... herifler senin oraya gittiğinde başlarına kalıp kalmayacağını düşünüyor.

Öğrenci vizesi nasıl alınıyor onu bilmem. Turistik gezi için ama bir birikim göstermek şart diye biliyorum.