bugün

Kolay kolay çıkmaz kardeş. Oyropa senin malına mülküne bakıyor vize vermeden önce. Schengen vizesi öyle kolay alınmıyor malesef... herifler senin oraya gittiğinde başlarına kalıp kalmayacağını düşünüyor.

Öğrenci vizesi nasıl alınıyor onu bilmem. Turistik gezi için ama bir birikim göstermek şart diye biliyorum.
5 yıllık devlet memuru olup hafatsonu acil gelişen bir durum ile Almanya'da yaşayan dayimin yanına gitmem gerektiğinden almak istediğim vize.1 ay önce italyaya gittim turistik amaçlı. Vizeyi almam 15 gün sürdü beni simdi korkutan ise ani bir karar olduğundan davetiye gelemedi ama istedikleri tüm evraklari eksiksiz verdim kasim 14 uçuş ve ben 24 ekimde idatadan evraklari teslim ettim eksik evrak formunu da imzalattilar haliyle davetiyem olmadigindan. Dilekçe de kalacağım adresi vs yazdim.ama cikmazsa diye çok endiseliyim. Bu sıralar almanya vizesi alan birilerinden fikir yardim almayi istediğim kahrolasi vize.
Benim gibi (bkz: Erasmus Öğrenci Değişim Programı)na Almanya'da katılacak öğrencilerin Ulusal Vize almaları gerekiyor.

iDATA'nın bana yollamış olduğu güncel evrak listesini burada paylaşmak istiyorum:
https://www.dropbox.com/h...C3%A7in+evrak+listesi.pdf

Ayrıca eğitim dönemi başlamadan dil kursuna gidecekler için de bir dosya var: https://www.dropbox.com/h...A7in+gerekli+evraklar.pdf

Linkte belirtilen tüm evrakları eksiksiz olarak hazırlamıştım ama randevudan önce evrakları kontrol eden görevli bana dil kursunun okul tarafından verilip verilmediğini sordu ben de okul dönem başlamadan yoğunlaştırılmış dil kursu veriyor dedim. O halde bunlar gereksiz dedi ve daha önce hazırladığım
(Motivasyon yazısı ve Ayrıntılı Özgeçmiş) belgeleri almadı. Sadece "Yogunlastırılmıs dil kursuna kayıt yapılmıs olduguna dair dil okulunun teyit yazısı"nı ( Vorkurs Deutsch Confirmation) benden aldılar. Onu da okula bu belgenin vize için gerekli olduğunu belirten bir mail sayesinde almıştım. Bu belgeyi unutmayın derim.

Ayrıca benim 'ne olur ne olmaz' diye yanımda bulundurduğum evraklar vardı. Ama bunların hiçbirine gerek yokmuş. Onlar şöyle:
-Benim, anne ve babamın kimlik fotokopileri
-Lise diploması (aslı gibidir mühürü vardı üzerinde, üniversitedeki öğrenci işlerinden almıştım)
-ÖSYS sonucu ve yerleştirme sonucu
-Öğrenci Belgesi(ingilizce)
-Transkript(ingilizce)
-Adli sicil kaydı

Son olarak bir kaç tüyo ile mesajımı bitireyim:

1) Randevu--- Önce iDATA'nın hesabına gerekli meblağı yatırın, sonra iDATA'yı aramaya başlayın.

Her gün iDATA'yı arayıp hiçbir cevap alamadıktan sonra, siz de benim gibi "illallah geldi artık" deyip istanbul'daki konsolosluktan -aracı bir kurum olmadan- yani birebir randevu almak istiyor olabilirsiniz. Kendim ilk olarak haziranın sonlarına doğru(hibe yazımı alır almaz okuldan) gitmiştim randevu almaya. Lakin konsolosluğa gittiğimde upuzun bir kuyrukla karşılaştım ve neredeyse 40-45 dk. beklemişimdir. Sıra nihayet bana geldiğinde randevuyu veren görevli bana en erken 31 Ağustos'ta gün verebileceğini söyledi. Ben de 5 Eylül'de kurs başlıyor çok geç bu tarih dedim. O zaman hiç vakit kaybetmeden iDATA'dan alın dedi. Ben de, telefonlarını açsalar alabilirdim, dedim ve doğruca iDATA'nın Şişli'deki ofisine gittim. Ekşi Sözlük'te, Instagram'da vs. "ofisin çok kalabalık ve eğer randevusuz giderseniz çok beklersiniz" vb. gibi yorumları okumuştum. Şansa o gün tek randevusuz giden benmişim. Randevusuzlar sırasında ben ilk sıradaydım ve görevli bana hemen "evraklarınız hazır mı?" diye sordu, ben de, randevu almak için geldim dedim, telefondan ulaşamadım bir türlü dedim. O da beni bir başka kişiye yönlendirdi. Görevli bir hanım bana ne zamandır aradığımı, iDATA'nın hesabına para yatırıp yatırmadığımı sordu. 4-5 gündür aradığımı ve hatta iDATA'nın müşteri hizmetlerine mail attığımı, fakat parayı yatırmadığımı söyledim. O da bir mail attı Call Center'daki görevlilere, yarın sizi arayacaklar dedi. Ben de hemen Yapı Kredi'den gerekli meblağı hesaplarına yatırdım ve ertesi gün saat 8- 8:30 gibi aradım ve nihayet 3 Ağustos'a randevu alabildim, 5 Ağustos'ta ise vizem elimdeydi.
Yani diyeceğim o dur ki siz siz olun önce paranızı yatırın, sonra iDATA'yı aramaya başlayın.

2)Başvuru formunun ve gerkli ek belgenin fotokopisini çektirmenize gerek yok. (Ben ne olur ne olmaz diye ikişer fotokopi çektirmiştim)

3)Kabul belgenizinin orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar.

4)A/T 11 belgesinin de orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar. Ben Techniker Krankenkasse'den A/T 11 belgemin onayını (yani confirmation of health insurance) mail aracılığıyla almıştım; "Versicherungsbescheinigung" diye bir dosya yollamışlardı maille. Ben bu belgeyi de çıktı ve fotokopisiyle yanımda götürmüştüm. iyi ki götürmüşüm, A/T 11'in yanına bu belgeyi de aldı görevli.

5)Eğer sömestr başlamadan dil kursuna gidecekseniz:
"Yogunlastırılmıs dil kursuna kayıt yapılmıs olduguna dair dil okulunun teyit yazısı"nı( Vorkurs Deutsch Confirmation ) mutlaka yanınızda bulundurun ve görevliye verin.

6)Okulun bana verdiği hibe yazısının da sadece aslını aldılar, fotokopilerini almadılar benden.

7)Taahhütname ile ilgili noterden şöyle bir Taahhütname yazısı aldım:

"Halen … Üniversitesi … Fakültesi öğrencisi olan … tarihinde doğma … T.C. kimlik numaralı oğlum/kızım …’ın Almanya’nın … şehrinde … – … tarihleri arasında üniversite eğitimi göreceği süre boyunca her türlü masraflarının tarafımdan karşılanacağını eğitim göreceği süre boyunca her ay 320 € ödeyeceğimi, Almanya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden her hangi yardım talebinde bulundurmayayacağımı, durumumun buna müsait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Taahhüt eden

Adres
imza"

Bu yazıyı da yeminli tercümana Almancaya çevirttirdim. Önemli bir nokta noterden aldığınız orjinal Taahhütname'yi (yani TR yazılmış) olanı da konsolosluğa vermeniz gerekiyor, sadece çeviri yeterli olmuyor. Siz mutlaka orjinal ıslak imzalı ve mühürlü olanı mutlaka yanınızda bulundurun ve hatta fotokipisi de sizde bulunsun. (Fazla fotokopi göz çıkarmaz * )

8) Taahhütnameyi veren kişinin malvarlığını belgelemek çok önemli bence.
Unutmayın "Fazla mal göz çıkarmaz" ;)

Benimkini babam verdiği için babamın
-hesap ekstre bilgilerini
-tapularını
-kira gelirlerini gösteren hesap hareketini
-emeklilik belgesini (Ziraat Bankası'ndan 'Bağkur Ödeme Müşteri izleme' diye bir evrak vermiştim ben, Emeklilik Maaşını Ziraat'tan çektiğini gösteriyor bu belge)
verdim. Bunlar çok değil mi, görgüsüzüzlük olmasın vs. demeyin (ben öyle düşünüyordum açıkcası, hatta babam bana tapuların fotokopisini ve emeklilik belgesini verdiğinde itiraz etmiştim bunlara gerek yok diye. Ama iyi ki yanımda bulundurmuşum). Evrakları ilk olarak teslim ettiğim görevli malvarlığına dair başka belge var mı yanınızda demişti ben ilk başta sadece hesap ekstrelerini verdiğimde. Bunun üzerine ben de yukarıda belittiğim tüm belgeleri teslim ettim görevliye. O yüzden tecrübeyle sabit: Fazla mal göz çıkarmaz ;)

9) Nüfus kayıt örneğine ek olarak kendinizin, babanızın ve annenizin ikamemetgah belgeleri mutlaka yanınızda bulunsun derim. Görevli ilk önce buna gerek yok demişti, ama sonradan ben alayım onları da dedi. Ne olacağı pek belli olmuyor...

Ezcümle, Uludağ Sözlük'te bu süreçle ilgili detaylı ve açıklayıcı bir yazıya rastlamadım, gerek Ekşi Sözlük gerekse bloglardan faydalandım. işte bu yüzden tüm bu güncel bilgileri ve bu süreçte edindiğim deneyimleri burada paylaşmayı bir ihtiyaç olarak görüyorum; benim gibi olan tüm Erasmus öğrencileri bu entry'den faydalansın istiyorum.

Vize almaya hazırlanan tüm Erasmus öğrencilerine buradan kolaylıklar diliyorum. Umarım siz de en kısa zamanda halledersiniz işlerinizi.
Türkiye'yede alınan en zor vizedir. Kılı kırk yarmak gerek bazen o bile yetmez dalga geçer gibi 6 ay da 2gün veriri 2giriş çıkışlı zor ya...
https://eksisozluk.com/entry/58070072 ~~istenilen evrakları eksiksiz bir şekilde tamamladığınız zaman korkulması gereken hiçbir şey olmayan vize türüdür. ben erasmus için ulusal vizeye başvurdum, insanlar işlemin uzun süreceğini söyleyerek en az bir ay önce başvurmamı söylediler ama vize başvurumdan iki gün sonra elime ulaştı bile. evraklarınız güven vericiyse, endişelenmeniz gereken hiçbir şey yok.

insanların evraklar konusunda kafasına takılan şeyler oluyor, zira benim de olmuştu ve o yüzden sıcağı sıcağına vizeyi almışken dikkat etmeniz gereken ve önemli olmayan noktaları söyleyeceğim.

-en önemli kısım: randevu almak. normalde almanya için schengen alacaksanız konsoloslukla görüşmeniz olmuyor, aracı kurum olan idata ile işlerinizi hallediyorsunuz. ama ulusal vize sadece konsolosluktan alınıyor, konsolosluk randevusu için de aracı kurum idata'yı arıyorsunuz. burada önemli olan kısım idata'nın size ne zaman randevu verebileceği, çok boş bir döneme de gelebilirsiniz; bana iki gün sonradan itibaren istediğiniz herhangi bir günü seçebilirsiniz demişti. ama yoğun bir döneme düşüp de ileri bir tarih de verebilirler. o yüzden siz randevu tarihini 10-15 gün sonraya verebilecekmiş gibi düşünerek onları arayabilirsiniz. tabii randevu belirlerken istenilen belgeleri toparlayabileceğiniz gün sayısını da düşünmeniz gerekir, şahsen ben iki gün sonraya randevu alabilirdim ama o sıra yoğun olduğum için iki günde belge toplayamam düşüncesiyle on gün sonraya randevu aldım. nasılsa bolca zamanım vardı, belge toplarken kafam rahat olsun dedim. ayrıca, idata'dan randevu almanın değeri 5 euro (17 lira). bunu iki türlü ödeyebilirsiniz, birincisi idata çağrı merkezinde görüştüğünüz kişiye kredi kartı bilgilerinizi vererek - ben daha kolay olduğu için bu yöntemi seçtim - ama eğer bu yönteme güvenemeyeceğinizi düşünüyorsanız da internet sitelerinde belirttikleri banka hesabına 17 lirayı yatırabilirsiniz. ama bu ikinci seçenekte para yatırdıktan 24 saat sonra arayıp randevu alabilirsiniz. bana bu işlem daha uğraştırıcı geldiği için ben telefonda işi halletmeyi tercih ettim.
eğer bu işlem için ücret ödemek istemiyorsanız her konsolosluğun (istanbul, izmir, ankara) haftanın bir günü belli bir saatinde ücretsiz randevu sistemi oluyor. şuradan bu konuyla ilgili detayları öğrenebilirsiniz. şahsen ben ücretsiz randevu olayını bilmiyordum. o yüzden hemen idata ile halletmiştim.

-gelelim ikinci aşamaya, randevunuzu aldınız. idata size hangi belgeleri toplamanız gerektiğini mail atıyor. eğer hibe ya da farklı bir burs alıyorsanız sizden istedikleri belgeler şunlar olacak;

•almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış iki adet başvuru formu. - bu formu idata size maille yolluyor zaten ve evet sormadan söyleyeyim, aynı formu iki kere dolduracaksınız. ben konsolosluğa gittiğim zaman insanlar bu kısmı yanlış anlamış, formu bir kere doldurup fotokopisini çekmişlerdi. sizden formun fotokopisini değil, ikinci kez doldurulmuş olanını istiyorlar.
belirtildiği üzere formu almanca doldurmak zorundasınız, ben almanca bildiğim için bu konuda sıkıntı yaşamadım ama bilmeyenlerin sıkıntı yaşayabileceği bir kısım da yok zaten. sözlük kullanarak halledebilirsiniz, nasılsa yanlarında türkçe açıklamaları da bulunuyor. gelelim formda bazı insanların klasik takıldıkları kısımlara;
1-) aufenthaltstitel oder gleichwertiges dokument nr. / ikamet belgesi veye eşdeğer belge no - bu kısmı boş bırakabilirsiniz, açıkçası ne olduğuna dair bir fikrim yoktu ve internetten baktığımda herkesin buranın boş bırakılabileceğini söylediğini görüp ben de o kısmı doldurmadan gittim. aynı zamanda hemen altında yer alan gültig bis zum / geçerlilik tarihi kısmını da boş bırakın.
2-) kalacak yeriniz henüz belirlenmemişse formda kalmayı planladığınız yer ile ilgili straße, hausnummer / cadde, ev numarası kısmını görünce endişelenmeyin. o kısmın hemen yanında aslında (biliniyorsa) yazdığını fark edeceksiniz. ben yine de orayı doldurdum, iki yerden birinde kalacaktım henüz kesin değildi. bir tanesini yazdım. ve işin komiği vize başvurusu yaptığımın ertesi günü o yerde kalmayacağım kesinleşti.*
3-) bazıları almanya federal cumhuriyeti dışındaki ikametiniz devam edecek mi sorusuna nedense çok takılıyor, sorulan soru çok basit; almanya'da yapacağın iş bittikten sonra geldiğin yere dönecek misin. bu kadar komplike düşünmeyin.
4-) almanya'da kalmak istediğiniz süre kısmına çok dikkatli düşünüp yazın, şahsen benim tam yazdığım süreleri verdiler. ne bir gün öncesi ne bir gün sonrası. belki daha uzun veriler diye düşünüp dönüş tarihini erkene yazmayın.
sanırım formdaki diğer yerlerde kafa karıştıracak bir şey yok. yine de resmen bu konuda uzmanlaştığım için her soruya açığım.

•ikamet yasasının 55. maddesine göre gerekli ek belge (başvuru sahibi tarafından imzalanmış) - durun! sakın bu belge de ne diye panik olmayın. sakince hemen idata'nın yollamış olduğu başvuru formunu açın ve en sonuncu sayfasına gidin. gittiyseniz orada başında belehrung nach § 55 aufenthaltsgesetz yazan bir kağıt göreceksiniz. evet, gerekli ek belgeniz bu arkadaşlar. yapmanız gereken tek şey imzalamak. istenen belgeler arasından en kolay şey bu aslında.

•pasaport - sanırım bunun hakkında bir şey yazmama gerek yoktur.

•iki adet vesikalık fotoğraf - 35mm x 45mm ebatında olmalı. herhangi bir fotoğrafçıya gidip schengen vizesi için derseniz o sizi yönlendirecektir zaten.

•almanya'daki üniversite/yüksekokulun kabul belgesi - bunun için fotokopi ve scan çıktısı yeterlidir demişler ama ben yine de orijinal kabul mektubunu da yanımda götürmüştüm. merak etmeyin, konsolosluk sizden orijinal olanı zaten almıyor. fotokopilerini alıyor, orijinale bakıp size geri veriyor. orijinali hiç götürmezseniz ne olduğunu bilmiyorum ama muhtemelen dert etmiyor olabilirler. siz yine de işi sağlama alın derim ben.

•tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği - bu belgeyi de nüfus müdürlüğünden temin ediyorsunuz. yanınızda sadece kimliğinizin olması yeterli. dikkat etmeniz gereken nokta düşünceler kısmının da doldurulmuş olması. zaten istenen belgeler kısmında bunu belirtmişler.

•sgk'dan yurt dışı sağlık sigortası - müjde! eğer şimdiye kadar bilmiyorduysanız; eğer ssk'lıysanız bu haktan ücretsiz olarak almanya'da da yararlanabilirsiniz. evet, yanlış duymadınız: almanya hariç bir ülkeye erasmus'a giden arkadaşlarınız özel sağlık sigortaları için uçuk paralar öderken sizin cebinizden bir kuruş bile çıkmayacak. önünüzde çok basit bir işlem var; sgk'ya gidip almanya'da bulunacağınız tarihler için buradaki sigortanızı orada da geçerli hale getirmek! peki bu nasıl yapılır; öncelikle sigortada hangi aile ferdinize bağlı olduğunuzu bilmeniz lazım. bilmiyorsanız bile sgk'yı arayıp bilgilerinizi verirseniz onlar size söylerler. sonra (18 yaşından büyük olduğunuzu varsayarak) yanınızda gideceğiniz okulun kabul mektubu, okuldan erasmus'a gideceğinize dair bir kağıt (bu hibe kağıdınız olabilir), üzerine kayıtlı olduğunuz aile ferdinizin nüfus cüzdanı fotokopisi, sizin nüfus cüzdanı fotokopiniz ve öğrenci belgeniz (bunu e-devletten de çıkarabilirsiniz, kabul ediyorlar.) yalnız yine de siz gitmeden önce belgeler konusunda sgk'yı arayın. bir de her sgk binası bu işlemi yapmıyor, yurt dışı ofisi bununla ilgileniyor. bu da istanbul için konuşursak; eğer aile ferdiniz anadolu yakasına bağlı bir şirkette çalışıyorsa pendik sgk, eğer avrupa yakasına bağlı bir şirkette çalışıyorsa unkapanı sgk'ya gitmeniz demek.
oraya gittiğiniz zaman size ufak bir form doldurtuyorlar, bu formda hangi tarihlerde sigortalı olmak istediğiniz soruluyor ama zaten sizin okulun kabul mektubunda yazan tarihler hariç başka bir tarih yazmıyorlar. atıyorum okulunuz size almanya'ya 28 şubatta gelin demişse sgk size 28 şubattan önce sigorta yapmıyor. bunun bilincinde olun. bu kısım çok önemli çünkü almanya size sağlık sigortanızın olmadığı tek bir gün için bile vize vermiyor. okulun belirttiği tarihler haricinde bir zamanda almanya'da bulunmak istiyorsanız bu o günler için özel sigorta yaptırmanız gerektiği anlamına gelebilir. bu kısımda araştırma yapmanız lazım.
eğer ssk'lı değilseniz zaten üzgünüm ama her türlü özel sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız.

•öğrenim ve geçim masraflarının nasıl karşılanacağına dair belge - bunun için birkaç yöntem var ama ben kendi kullandığım yöntemi söyleyeceğim, diğerleri hakkında bilgi sahibi değilim. öncelikle hibe alıyorsanız aylık 400€'nuz karşılanacak demektir. bu durumda almanya sizden geriye kalan 259€'nun nasıl karşılanacağını görmek isteyecek. çünkü almanya bir öğrencinin aylık masrafını 659€ olarak belirlemiş ve bu miktarı mutlaka karşılayabileceğinizi kanıtlamanız şart. okulunuzdan aldığınız hibe belgesi ile 400€'nuzu kanıtladınız, ben geriye kalan 259€ için noter taahütnamesi seçeneğini uygun gördüm. burada yapmanız gereken şey anneniz, babanız ya da her ikisinden birden noterden taahütname almanız. yapılması gereken şey çok basit; notere durumu söylüyorsunuz ve kalacağınız süre boyunca her ay 259€'nun ebeveyn tarafından karşılanacağını belirtiyor. bunu ay hesabı olarak yapmanız çok önemli, eğer beş ay kalmayı düşünüyorsanız taahütnamede beş ay yazmalı. miktar da mutlaka belirtilmeli, yani "her ay çocuğumun gereken tüm masraflarını karşılayacağım." tarzı bir taahhütname yeterli değil. olması gereken; "kızımın/oğlumun almanya'da geçireceği beş ay süresince aylık 259€ ödeyeceğimi taahhüt ederim." tarzı bir yazı. ben garanti olsun diye 300€ yazdırdım, bu arada yazdırdığınız miktar ve ay sayısı arttıkça notere ödeyeceğiniz para da artıyor haberiniz olsun. bundan sonra yapmanız gereken bu taahhütnameyi yeminli bir tercüman aracılığıyla almanca'ya çevirtmeniz. bu noktada uyarmam gerektiğini düşünüyorum: bazı arkadaşlar çeviriyi de gidip notere onaylatmak gerektiğini sanıyor. hayır, böyle bir şey yapmanız sadece notere ekstra para kazandırır. yeminli tercüman demek zaten noter onaylı demek. boş yere gidip notere onaylatıp para harcamayın.
gelelim önemli kısma, noterde kimin taahhütü varsa onun bu parayı ödeyebileceğine dair belgeler sunmanız gerekiyor. eğer annenizse onun maaş bordrosu, hesapları vs. gibi belgeleri sunmanız lazım, eğer babanızsa aynı şekilde onun belgelerini sunmanız lazım. eğer her ikisiyse her ikisinin belgelerini vermelisiniz. mesela ben babama taahhüt ettirmiştim ama iş garanti olsun diye annemin de maaş bordrosunu da verdim. böyle yapabilirsiniz ama görevli kişi buna gerek yok havalarında takılıyor. siz yine de işinizi sağlama alın, fazla mal göz çıkarmaz.
bakın bu kısım önemli, onları paranın ödeneceğine dair ikna etmeniz lazım. o yüzden paraya dair ne kanıtınız varsa alın götürün. siz fazlasıyla gidin, onlar istemezlerse almıyorlar zaten. para kanıtlayamadı diye vizesi geç verilen ya da ikinci görüşmeye çağrılanlar biliyorum.

-belgeler şimdilik bu kadar. ama gelelim en önemli kısma; bu kısım çok önemli çünkü sırf bu hata yüzünden önümdeki beş kişi belge eksikliğinden dışarı çıkıp tamamlamak zorunda kaldı, dikkat çeksin diye üç kere yazıyorum.
•tüm belgelerin asılları ile ikişer adet fotokopileri ibraz edilmelidir.
•tüm belgelerin asılları ile ikişer adet fotokopileri ibraz edilmelidir.
•tüm belgelerin asılları ile ikişer adet fotokopileri ibraz edilmelidir.

önümdeki beş kişi eksik fotokopiden dolayı dışarı çıkıp fotokopici aradılar, boş yere telaş yaşadılar. evet arkadaşlar, tüm belgeleri topladıktan sonra hepsinin iki tane de fotokopisini çektirin. bu fotokopileri alıyorlar, merak etmeyin. benim gibi garantici bir insansanız üç tane bile fotokopi çektirebilirsiniz. ve önemli bir not: tüm belgeler aynı zamanda maaş bordrosu ve hesap ekstreleri gibi belgeler de içeriyor. bu belgelerin orijinallerini almıyorlar ama iki adet fotokopiniz yoksa belgeyi kabul etmiyorlar. baştan söyleyeyim.

sizi ufak bir ek masraftan kurtarayım; eski pasaport ve eski vize fotokopilerinizle ilgilenmiyorlar bile. eğer benim gibi benim ingiltere vizelerimi görünce hemen vize verirler düşüncesiyle onların fotokopisini çekmeyi düşünüyorsanız bundan vazgeçin. onlarla ilgilenmiyorlar. ama güncel pasaportumun fotokopisini aldılar, bu orada yazmayan bir belgeydi ben ekstradan temin etmiştim. ama siz de isterseniz güncel pasaportunuzun fotokopisini (2'şer adet) götürebilirsiniz. eski pasaportunuz varsa yine de yanınıza alın ama ben belgelerle onu uzattığım zaman görevli kadın eski pasaportlara bakmadan onları geri verdi.

şimdi, gelelim içerideki prosedüre. ben yine kendi başımdan geçenleri yazacağım için belki bazı şeyler eksik kalabilir.
-öncelikle içeri girer girmez ilk yapmanız gereken şey ups kargo standına gitmeniz. buraya gidip adama pasaportun ulaşmasını istediğiniz adres bilgilerinizi ve alacak kişinin bilgilerini veriyorsunuz. bu işlemin ücreti yirmi lira. ondan pasaportunuzun konacağı poşeti teslim aldıktan sonra hemen belge kontrolü yapan kişinin oraya gidiyorsunuz. eğer birileri sıradaysa o sizi vakit geldiğinde çağırır. neyse efendim, benim tavsiyem o kişiye belgelerinizi düzenlemiş bir halde vermeniz. mesela ben tüm belgeleri idata'nın yollamış olduğu belge listesindeki sırayla dizdim. ilk önce orijinalleri dizip farklı bir dosyaya koydum, sonra aynı sırayla ikişer adet fotokopileri dizip başka bir dosyaya yerleştirdim. bu konularda ben biraz aşırı düzenli ve mükemmelliyetçiyim. dosyaların aşırı düzenli olması da görevlinin aklını karıştırdı o yüzden dedim ben sırasıyla size vereyim siz düzenleyin diye. benim belgelerin kontrolü bir dakika bile sürmedi bu yüzden. hiçbir eksik de çıkmadı. mesela hemen yanımdaki kız aşırı düzensiz bir halde belgeleri sunduğu için onunkiyle epey bir uğraşıldı ve fotokopilerde eksikleri çıktı. işinizi düzenli yapın arkadaşlar.

-gelelim asıl görüşme kısmına. birçoğunuz bundan korkuyor, geriliyor biliyorum. ama inanın bana bu işin en kolay kısmı. karşısınızda suratsız birini bulacaksınız, merak etmeyin o herkese karşı suratsız. sabahın yedi buçuğunda işe gelen bir vatandaş. siz pozitif olun, gülümseyin günaydın ya da merhaba falan deyin. o size karşılık vermeyebilir, aldırmayın. otoriter bir sesle "belgeleri bölmeye koyun." diyecek. dinleyin onu. aranızda cam var ve kendinizi hapishane görüşme odasında gibi hissediyorsunuz. gergin olmanızı gerektirecek hiçbir şey yok, karşınızdaki görevli genelde gözünü belgelerden kaldırmayacak zaten. belki arada sırada size bakabilir. rahat bir şekilde durursanız hiçbir sıkıntı yok. mesela benim karşımdaki kadın bana sadece tek bir şey sordu; o da annemin maaş bordrosunu görünce "bu kime ait?" oldu. daha önce belirttiğim gibi taahhütnamede babamın adı yazdığı için annemin adının yazılı olduğu bir belge onlar için gereksizdi. "annemin." dedim ve olay bitti. ondan sonra aramızdaki tek konuşma parmak izlerini aldırırken "önce sağ elinin dört parmağını koy, sonra sol elin dört parmağını koy." vb. oldu. sonra bana sgk ve kabul mektubunun orijinallerini geri verdi. "vizen haftaya gelmiş olur." dedi ve iyi günler diledi. bu işlem maksimum beş dakika sürmüştür, belki de daha az.

bu olaylar cuma günü olmuştu ve çarşamba sabahı pasaportum bana ulaştı, pasaportumu ise salı günü sabahtan zaten ups kargoya vermişlerdi. anlaşılan cuma ve pazartesi günleri inceleyip vizeyi vermişler. vizeyi bu kadar çabuk vermelerinin sebebi önceki schengen ve ingiltere vizelerinden dolayı mı bilmiyorum. genelde ingiltere vizesi olunca schengen hiç uzatmadan vize veriyor çünkü. ama sebeplerden biri de benim belgeleri çok düzgün hazırlayıp hiçbir açık bırakmamam da olabilir.

özetle diyeceğim odur ki ne istiyorlarsa birebir yapın. şuna gerek olmaz bence gibi bir düşünceyi kafanızdan atın. bunlar alman, çok sistematik ve prensipli çalışıyorlar. sizden isteneni sunarsanız onların size vize vermemesi için hiçbir sebep yok.

*son olarak güzel haber; ulusal vizede erasmus öğrencilerinden vize harcı alınmıyor. 65€ kardasınız gençler, ben ne olur ne olmaz diye yanıma 65€'yu almıştım. babam vize harcı almazlarsa bu da senin almanya'daki bira paran olur diye dalga geçmişti. evet arkadaşlar, 65€ bira paranız olur artık.

hepinize şimdiden bol şans.~~ ALINTI
bankada 8-15 bin arası bi rakam gösterdiğiniz ve öğrenci olduğunuz takdirde çıkmaması için hiç bir neden olmayan vize türü.

sağolsunlar verdiler 3 aylık multiyi
son zamanlardaki olayların etkisiyle vize sürelerini iyice kısaltmış ve red oranlarını yükseltmiş ülkedir.
uzun uğraşlar sonucu bugün aldığım vizedir efendim. pasaporta bakarken ufaktan bi yusuf çekmedim değil ama sonrası efsane oldu diyebilirim. *

görsel
zordur. almanya yerine çevre ülkelerden alıp trenle almanyaya gitmek daha mantıklıdır.
Konsolosluğa bile gitmeden danışmanlık firmasıyla tarafıma iletilen vizedir. Evde oturduğun yerden vize almak gerçekten kıyak iş.

tavsiyemdir.

http://www.noktavize.com
5 günlük istememe karşılık 3 gün içinde tarafıma 1 yıllık verilen vizedir. beni bu kadar sevdiğini bilmiyordum almanya.
almayı düşünenler gönül rahatlığı ile şu site ile diyaloğa geçebilir:

http://www.visaistanbul.com/almanya

(bkz: denendi çalışıyor)
daha dün, kriminolog sıfatıyla davet edildiğim bir konsolosluk içi personel eğitim semineri öncesinde türk vatandaşlarına karşı işlendiğine tanık olduğum insanlık dışı davranışlardan sonra büyük elçiyi "nazizim sempatizanı bir zavallı" olmakla suçladığım için galiba biraz zor alacağım şey. *
potansiyel kaçak işçi olarak başvurduğumuz vizedir.
insanı sinir krizlerine sokan vize.kendisi için üç kez fotoğraf çektirdim,belgeler için koşturdum durdum üç ay boyunca.
kendisini 1 haftadır beklemekteyim.
BABAM ALMANYADA VEFAT ETTI MEZARI ORDA ZIYARET ICIN VIZEDE BIR KOLAYMIDIR BOYLE BIR INSANLIKLARI VARMI DENILEN VIZEDIR.
2 haftalık turistik seyahat için istediği belgeler ile beni gitmekten soğutan, o kadar uğraş sonunda bile idata'nın eksik belge teslim imzası aldığı ve hiç umudum olmadığı halde bugün elime geçen pasaporta bastıkları dandik belge. Şengen'i görünce kargodaki kadını öpmekten kendimi zor alıkoydum. 22 nisanda görüşürüz kızlar.
eksiksiz evrak ve bir parça gülümsemeyle kolayca alınabilen vizedir.
bi kaç gün sonra almak için ne belgeler toplayacam diye düşündüren? *
bundan sonra alınması daha da zorlaşacak olan bürokratik engel... memurun iki dudağının içinde artık vize almanız. tipinizi beğenmedimi vermezler yani. alsınlar başlarına çalsınlar ülkelerini. kadın çocuklarını görmeye gidiyor ve almıyorlar kadını. trajik. çok trajik...

http://www.hurriyet.com.t...unya/16806281.asp?gid=373
vize kuyruklarında alman milli takım eşortmanı, bayern münih trikolu insanları görebileceğiniz tiplerin almaya çalıştıkları vizedir.
alınabilmesi için kırk takla atılan vizedir. insanın uykularını kaçırır. verecekler mi vermeyecekler mi...
(bkz: almanya treni) * *
şöyle de sözleri vardı;
almanya treni kalkıyor gardan
gönül ister mi hiç ayrılmak yardan...
schengen vizesidir. ilk sefer alındıktan sonra otomatiğe bağlarsınız, görevlilerle geyik bile yaparsınız. wacken open air'a gidiş bileti demektir. birkaç gün yerien altı aylık çoklu giriş turistik vize talep etmenizi öneririm...
(bkz: deutschland visium)