bugün

Büyük iskender'in komutanlarından Antigonos tarafından Antigoneia adı ile M.Ö. 310 yılında kurulmuştur.
Kent M.Ö. 4. yüzyıl sonlarına dogru Lysimakhos tarafından cçvre şehir halklarının bu kente getirilmesi sonucu genişletildi ve bu tarihten sonra Alexandreia-Troas olarak anılmaya başlandı. Antik kentte bulunan büyük yapı kalıntılarından tiyatro, saray, mabed, agora, hamam ve nekropol alanları ile şehrin batisindaki liman ve sehri cevreleyen surlar bugün gezilebilmektedir.
Bir zelzele sonucu yıkılan Alexandreia-Troas antik kentinde henüz arkeolojik kazı yapılmamıştır. çanakkale'dedir.
*
Büyük iskender'in kendisi ve daha sonra gelen ardılları Alexandreia aslı bir çok kent kurmuştur. Diğerleriyle karıştırılmaması için, antik troas bölgesindeki bu kente Alexandreia Troas denmiştir.

Kent, MÖ 4. yüzyıl sonunda iskender'in komutanlarından Antigonos tarafından kurulmuş ve ilk olarak antigoneia olarak adlandırılmıştır. Kurulmasındaki en önemli amaç, Trakya karayolunu kullanmadan makedonya ile Tros bölgesi arasında irtibatı sağlayacak bir liman kenti yaratmaktı. Antigonos'un ölümünden sonra yöreye egemen olan Kral Lysmakhos kentin adını Alexandreia Troas'a çevirmiştir.Kent en zengin ve görkemli yıllarını roma imparatorluğu zamanında yaşamıştır. Alexandreia Troas, kapladığı alan bakımından Anadolu'daki en büyük kentlerden biridir. Kalıntılar dalyan köyünün hemen güneyindeki antik limandan başlar. Teknelere yüklenmek üzere getirilmiş devasa antik sütunların bir bölümü, toprağa gömülü olsa da görülebilir. sahilin iç kısımlarında, kentin günümüze ulaşan en görkemli kalıntısı Herodes Atticus hamamıdır. Hemen yakınındaki antik tapınağın zemini ve basamakları da gün yüzüne çıkarılmıştır. Diğer kalıntılar zeytinliklerle kaplı geniş araziye dağılmıştır. Tiyatro, stadium ve surların izleri belirgindir. Kıyıdan içerilerde, sur dışında kalan ılıcalar bölgesinde kentin doğu nekropolünü oluşturan çok sayıda mezar kalıntısı da araziye yayılmış durumdadır.