bugün

karakter sınırı olmaksızın başlığın orijinal hali için lütfen (bkz: trilyonlarca ciro yapıp 700 liraya mühendis çalıştırmak)

bu kez, hiç de öyle çetin bir münazaraya malzeme olabilecek bir konu yok elimde. farklı iki görüşü yazarak adil kişiliğimi, objektif yaklaşma prensibimi de ortaya koymayacağım.

bu resmen ibneliktir arkadaş. bir mühendis kolay mı yetiştiriliyor be? hepsini geçtim bir akışkanlar mekaniği denen bir şey var ki, ben sırf bu yüzden bazı mühendislere 5 milyar maaş verilmesi taraftarıyım.

şimdi bir adet işveren gelse de "evlat! ben sokaklardan geldim, sıfırdan başladım. bu ibneler de çalışacak, mecburlar. hem bak sigortasıydı, kesintilerdi, ottu, boktu derken adamın mayışı 1600 liraya geliyor" falan dese. sonra biz de bi güzel siksek onu. ohhh!
salaklıktır. işverenin değil, mühendisin salaklığı..
hem mühendisin hem de işverenin salaklığıdır.
mühendis ucuza çalıştığı için salaktır, işveren, işi ve sistemi öğrenmiş birini yakın gelecekte daha iyi bir maaşla başka bir firmaya kaptıracağı için salaktır.
(bkz: tembellik hakkı)
sistem salaktır. ulan ortalıkta 5649842 tane işsiz mühendis varken, "bulduk bari dalalım" mantığı devreye giriyor. yok amk ben 1.500 tl'den aşağıya çalışmam deyince "biz sizi ararız" deniyor. mühendis ne yapsın...

genç bir mühendis olarak şunu söyleyebilirim; evet gerçekten çok mühendis var ve rekabet inanılmaz. ancak her ama her alanda işini seven, öğrenen ve istekli elemana ihtiyaç vardır ve de hep olacaktır. evet, biraz züürt tesellisi gibi oluyor ama ortada bir türkiye gerçeği var.

fırsatları yakalayabilecek seviyeye gelinceye kadar sabır, sonrası tamamdır *.
öğretmenini 400 liraya çalıştıran bir ülkede normal karşılanan durumdur.

tabi burda o maaşı veren kadar maaşa razı olan da sorguya müstehaktır.
türkiyede ki şirket sahiplerinin işi iş sigortayı asgari ücretten göster. ucuz işçilik hatta işi abart buradaki işçilik pahalı diye mısıra, bulgaristana git fabrika kur. ulen oğlum 550 liraya işçi çalıştırıyon daha da ağlıyon mesai vermezsin, hafta sonu çalıştırırsın, lafa gelince de türkiyede ki vergilerden ağlarsın. kayıt dışın uçmuş gitmiş avrupa da yap bakayım tepene biner devlet, açık hesap diye bir şey yok. ağlamayın len şirket sahipleri böyle bir ülkede şirket sahibisiniz daha ne istiyorsunuz.
yeni mezun hiçbir mühendis vestel, arçelik, ülker ve benzerleri gibi türkiye'nin en büyük firmalarında ve muazzam şartlarda işe başla(ya)maz, tabi kariyerlerine zirveden başlayan şanslı azınlıkları göz ardı ederek söylüyorum. mühendis için önemli olan tecrübe kazanmaktır. yeni mezun bir mühendis ne mühendisi olursa olsun çok iyi şartlarda çalışmaz. çalışma süresi bazen günde 12 saati bulabilir, sigortası asgari ücret üstünden gösterilebilir ne yazık ki bunlar bu ülkenin gerçekleri. belli bir süre tecrübe kazanmak için bu zorluklara göğüs germek gerek, zaten hırslıysanız kısa sürede kendinize daha iyi imkanlar yaratacaksınızdır emin olun. ha, "ben 2 senedir 700 tl maaşa çalışıyorum" diyen varsa da o direkt kişinin salaklığıdır, kimse kusura bakmasın.
devletin neredeyse her il ve ilçede üniversite açmasından dolayı normaldir. zira herkes mühendis, herkes öğretmen, herkes, işletmeci aq.
bir bka yaramayan mühendisin iş buldum diye sevineceği durumdur.
yazık günahtır. hangi mühendislik olursa olsun bu adamın okuduğu bir ders döneminin maliyeti ve kafa s*kmesi bile daha pahalı eder ki ben vizeyi finali eklemedim.
işsizliğin sonucudur. kapitalizme köle olmaktan kaçış şansı bırakmamaktadırlar.
açılan onca üniversite ve onca mühendislik fakültesi sayesinde gerçekleşmesine 1 veya 2 sene kalmış durumdur.
ülkemizdeki eğitim sisteminin neden olduğu saçmalıktır.

genelde yeni mezun olmuş mühendis adaylarının(bakın mühendis demiyorum) başına gelir bu durum. nedeni ise ülkemizin birçok üniversitesinden mezun olan mühendisler ile tarladan hasat edilmiş hıyar arasında teknik olarak pek bir fark olmamasıdır.

bakınız ben boru çaplarını bilmeyen makina mühendisi, nervürlü demir bilmeyen inşaat mühendisi, elektrik çarpmasından korkan elektrik mühendisleri gördüm.

dedik ya teknik olarak yeni mezun bir mühendis ile hıyar arasında pek bir fark yok aslında.
hıyarın tohumu tarlaya ekiliyor, sulanıyor ve yetişip toplanıyor, mühendis te ezberlediği bilgilerle sınava giriyor, kazanıyor ve yine ezberlediği bilgilerle mezun oluyor. hepsi bu.
mezun olduktan sonra iş uygulamaya, sahaya çıkmaya gelince de doğal olarak apışıp kalıyor.

bugün ülkemizin asıl mühendis yetiştiren kurumları çıraklıktan gelip piyasada ustalık yapan zanaatkarlarımızdır. bunlar inanın pek çok hıyar terk mühendis yetiştirmiş, eline ekmek vermiştir bu ülkede...

zaten bakın bu 700 tl ile çalışmanın önüne geçebilmek için tmmob diye bir kuruluş var. bu kuruluş mühendis taban fiyatlarını belirler, üst katlarında içki içilen barlar vardır, sürekli seçim yapar ve mühendislerden aidat toplarlar. ama mühendisliğin gelişmesi adına bilimsel bir çalışma, saha denetimi gibi alanlarda faaliyet gösterdiklerini de görmedim malesef.

şimdi bu tmmob tüzüğüne göre yanılmıyorsam mühendis taban maaşı 1500 tl civarındadır. yani işe başlayan bir mühendis hiçbir şekilde asgari ücretten sigortalı gösterilemez. ama bazı gerçekler vardır ki fevkalade iç acıtır.
yeni mezun mühendis adaylarımız işe başlayabilmek adına patronun her türlü şartlarını kabul eder, 700 tl maaş alıp 1500 tl'lik bordrolara imza atarlar.
işin bir başka ironik yanı ise mühendislere iş veren patronların hatırı sayılır bir kısmının da mühendis olmasıdır.
ha bu sorun düzelir mi?

türkiye için pek zannetmiyorum düzeleceğini.

düzelmesi için biz üniversitelerimizde hıyar değil mühendis yetiştirmemiz gerekir. ayrıca ezberci sisteme dayanan sınav sistemleri ile zaten iyi mühendisler yetiştirmek imkansızdır.

bugün mühendisliğin temel prensiplerini küçük yaşlarda kavrayan endüstri meslek ve teknik lise mezunlarının mühendis olabilmeleri için malesef önleri tıkalıdır. yani mühendislik fakültelerine işin, teknolojinin temelini atelye derslerinde kapmış öğrenciler değil, düz liselere gidip inekleyen öğrenciler girebilmektedir.
bu da mühendis adaylarının 700 tl maaş aldıkları için ağlamasına sebep olmaktadır.

bütün bu yazılanları bir örnekle toplamak istiyorum.

efendim 2004 yılında bir ticari gezi için kabardey balkarya özerk cumhuriyeti'nin başkenti nalçik'e gittik. burada şehir dışı çelik boru hatları uygulamasının incelemesini yaparken bizi bir amerikalı mühendis ile tanıştırdılar. adamın "kaynak mühendisi" olduğunu öğrendik.
lakin adam pek mühendis gibi durmuyordu, elleri simsiyah, kıyafetleri kir pas içerisindeydi. derken bu amerikalı arkadaşımız 1 saat sonra 3 metre derinliğinde bir kanalın içine girerek boru kaynağı yaptı. bizzat kendisi, kendi elleri ile...
tabi işini bitirip kanaldan çıktığında bizim hayret edici bakışlarımızla karşılaştı ve açıkladı. "sizin ülkenizde de birçok kaynak yaptım. bizde böyle...mühendisler dışında kimse boru hatlarında kaynak uygulaması yapamaz..."
bu anekdot belki birşeyler açıklayabilmiştir sizlere.
saygılar...
700 liraya orospu çalışmıyor demekten kendimi alamadığım olay.
orospu ileeş değer olmaktır.
serbest piyasa ekonomisinin neden olduğu durumdur. boş bir mühendis ve boş bir patron yüzünden olmuştur.
devlet kaldırım mühendisine işsizlik maaşı adı altında o parayı veriyor. çalışmayın kardeşim o paraya, aç gezin götünüz dik gezin!
(bkz: allahın yok mu senin işveren)
suç mühendistedir. çalışma kardeşim, piyasayıda düşürüyon, rekabet edemiyoruz bu ucuz mühendislerle. utanmasa asgari ücrete çalışacak.

ya değerini bilmiyorsun, ya da hiçbirşeyden anlamıyorsun.

sen iş veren seninde Allah belanı vermesin, ulan bu kadarda düşük olunmaz be, ya yaptığın işte meymelet yok, ya da çalışanının değeri yok.

ve devlet deme sakın bana benim ne suçum var ya , hiç mi utanman yok, mazot 3 lira, vergiler en az %35-50 vicadanın kurusun. madem işletmeye en az 3 de 1 ortaksın ödesene kardeşim çalışanın maaşının 3 de 1 ini.

ve sen mukerrer sus ve (bkz: bsg)(!)
yeni mezun bir inşaat mühendisi, makine mühendisi gibi bölümler ya da türkiye de geçerliliği olmayan mühendislik dalları için geçerli olan durum. yoksa yeni mezun bir elektrik elektronik ya da bilgisayar mühendisi full time en az 1300-1400 civarı işe başlar başlangıç olarak. şehre ve firmaya göre 2000-2500 liraya kadar yükselebilir. mühendislik dalının ve sektörün eleman ihtiyacı bunlarda önemlidir.
ortalama bir üniversitenin, türkiye de her yıl 10000 mezunu olan bir bölümünden seni öne çıkaramayacak bilgi birikimle mezun olan , herhangi bir başarısı olmayan yeni mezun birisinin 2000 lirayla başlaması biraz hayalcilik olur sanırım.

Ancak 700 lira ya çalıştırmak da hayvanlıktır. işveren denen orospu cocugu 700 liraya çaycı çalışıyor, temizlikçi çalışıyor. sen kalkmış ekonomik krizden bilmem neyden dem vuruyorsun. gsmh 10000 dolar olan ülkede şu rakamlar gerçekten iç karartıcı. keşke demekle yetmiyor ama hayallerinizi yüksek tutmamanız biraz sabırlı ve azimli olmanızdan başka yapacak bir şey yok.

gençler bölümlerini dikkatli seçmeli seçsinler hayallere kapılmasınlar sonra da üzülmesinler efendim.
mühendis çinliyse sorun yoktur. hatta fazla bile ödenmiştir.
diplomalı işsizlerin orduda ki asker sayısını bile geçtiği güzel ülkemde gayet normal olan durumdur.
üzücü olsada arz talep dengesidir. kendi markasını yaratamayan ülkelerde görülür genelde
git Bim'de çalış daha iyi orada daha çok para alırsın en azından bak şu kasiyer mühendismiş diyen olur egoların artar.