anayasa tartışmaları sürüp giderken aklıma takılan mevzudur.

hali hazırda bu kadar demokratik,özgürlükçü ve insan haklarına saygılı bir anayasa varsa bunu türk milleti hak ediyor gibi düşünüyorum.
yanlış bir istektir, kanımca.

61 yasası kötü, 82 anayasası ise berbattır, çünkü askeri cuntalar tarafından yapılmıştır.
anayasa takıntısı bu ülkeye zerre gram fayda etmemiştir. gereksiz bir entel dantel takıntısıdır.
diğer anayasalara bakınca, istenmesi en normal olan anayasadır.

askeri bir anayasa olmasına rağmen, en özgürlükçü, en eşitlikçi anayasadır. sonrasının 68 kuşağını gören demirelin, "bu anayasa çok rahat, daraltalım" önerisi sonrası, darbe ile gelen cunta özgürlüğün, demokrasinin falan amına koymuştur. kötünün iyisidir yani 61.
mühim olan nokta asker anayasası diye anayasaya kusur bulan insanların anlamadığı şeydedir.

bir sivil yapsın bu anayasayı bugün ama yapsın,bu kadar özgürlükçü,demokratik bir anayasa gerektir bugün bize.
darbe anayasasıyla yönetilmeyi istemektir.
siz düşünün artık nasıl saçma bir şey olduğunu.

içine "grev, özgürlük" gibi bazı kavramları sokuşturup, darbeyi meşrulaştırmayı amaçlayan 61 anayasası hiçbir şekilde özgürlükçü bir anayasa değildir. ve 1961 yılının ruhuna bile uymaz. "61 anayasasını istiyorum" demek;

- anayasanın başlangıç kısmında "...anayasa ve hukuk dışı tutum ve davranışlarıyla meşruluğunu kaybetmiş bir iktidara karşı direnme hakkını kullanarak 27 mayıs 1960 devrimini yapan türk milleti..." gibi demokrasiyle bağdaşmayan ayrıca "yalan" olan ifadelerin olmasını kabul etmek demektir.

- askerin mgk aracılığıyla sivil hükümeti baskı altına almasını onaylıyorum demektir. *

- antidemokratik "cumhuriyet senatosunu" bağrıma basıyorum demektir.

- askerin denetlenemez olduğunu tasdik ediyorum demektir.*
61 anayasası çok güzeldi, hep iyilikler vardı, hep kelebekler uçuşurdu tipi martavalları gidin başka yerlerde söyleyin, insan içinde şu lafları etmeyin artık. osman can katıldığı bir tv programında 61 anayasası için şöyle demişti; "güleryüzlü frankoculuk". gerçekten böyle değil mi?
alınabilecek önemli bir kısım

Demokratik devlet anlayışı: Çoğulcu Demokrasi ilkesi benimsenmiştir. Yani çoğunluğun yönetim haklarının sınırı azınlığın temel haklarıdır. Bununla birlikte TRT ve üniversiteler özerkleşmiş, siyasi partiler vezgeçilmez olmuştur.

Sosyal-demokratik devlet anlayışı (Sosyal Demokrasi): Ekonomik ve sosyal haklar tanınmıştır. işçilere grev hakkı tanınmış, işci ve memura sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı verilmiştir. Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuştur.

Çoğulcu demokrasi(nisbî demokrasi), çoğunluğun mutlak hakimiyetini reddeden, azınlıktakilerin siyasal ve kültürel haklarının kabul edilmesi gerektiğini ve azınlığın da bir gün çoğunluk olabilme hakkının verilmesini savunan demokrasi anlayışıdır.

bu kısımlar mühimdir.çoğulcu demokrasi çok mühimdir.
61 anayasası geri gelemez, uluslararası sistem buna izin vermez, dönemin koşulları 61 anayasasını gerektirmiştir, (bkz: refah devlet) 82 döneminin koşulları da bu anayasayı gerektirmiştir, (bkz: minimal devlet) değiştirilebilir ancak 61 anayasası geri gelemez.