bugün

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmiştir. hayırlı olmasını diliyoruz.

http://www.trthaber.com/h...misyondan-onay-64831.html
* " 2013 Yılı bütçesinde, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin harcamaları toplamı 396,7 Katrilyon (KTR) , gelirlerin toplamı ise 362,9 KTR 33,8 KTR açık, borçlanma ile karşılanacak.

362,9 KTR gelirin 347,9 KTR vergi gelirlerinden oluşuyor.

Vergi gelirlerinin yüzdesel dağılımı söyle;

VERGi CiNSi

Gelir Vergisi: % 18,82

Kurumlar Vergisi:%9,2

KDV: % 34,85

ÖTV: % 23,92

MTV: % 2,16

DAMGA VERGiSi: % 2,00

ÖZEL iLETiŞiM VERGiSi: % 1,41

DiĞER VERGiLER : % 7,64

TOPLAM: % 100

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, KDV+ÖTV+ÖiV gibi dolaylı vergilerin oranı %60

Beyana dayalı vergilerde büyük pay Gelir Vergisinin ama, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu verginin de %90'ı kesinti yoluyla ödeniyor. Yani, Özel sektörde çalışan mavi ve beyaz yakalıların maaşından, Devletin değişik kurumlarında görevli memur, öğretmen, asker ve polislerin maaşlarından, KiT'lerde ve BiT'lerde çalışanların ücretlerinden, işyeri ve konut kiralarından, bankaların ödediği faizlerden, şirketlerin ortaklarına dağıttığı kar paylarından yapılan vergi kesintisi, toplam gelir vergisi hasılatının neredeyse tamamını oluşturuyor. Gelir vergisi mükellefi olan, tüccar, lokantacı, nakliyatçı, komisyoncu, doktor, avukat, mimar, muhasebeci ve benzerinin, gelir vergisi beyanına dayalı olarak ödediği gelir vergisi, motorlu taşıtlardan Ocak ve Temmuz aylarında alınan MTV den daha az. Geçtiğimiz yıllarda bir kere yaşamıştık, 2013 yılında MTV 2 kat tahsil edilse (merak buyurmayınız isyan falan çıkmaz, paşa, paşa öderiz, kaçırdıklarımıza sayarız) inanın, beyana dayalı gelir vergisi almaya gerek kalmayacak. Pek tabi muhasebeciye de ihtiyaç ciddi oranda azalacak. Komik ve hatta trajikomik ama gerçek.

Gelir üzerinden alınan ikinci büyük vergi olan Kurumlar Vergisinin oranı bu yıl biraz daha düşmüş, üstelik bu verginin de %90 yakınını 1.000 kurum ödüyor. Düşünün artık siz, bizim hayat standardı artığı çurçur limited şirketleri...

Damga vergisinin oranı %2 civarında, Devletin kurumlarınca ve noterlerce tahsil edilen bir nevi kaynakta kesinti dışındaki damga vergisi de en çok kayıp, kaçağın olduğu vergi türlerinden biri, siz hiç akdettiği sözleşmenin damga vergisini kendiliğinden beyan eden bir firma gördünüz mü? Pek çok ihtilafa neden olan bu vergiden sarfı nazar edilip, telefon faturalarından alınan ÖiV ikiye katlanıverse ( merak etmeyin mevzuatı takip etmesek, medya dile getirmese farkına bile varmayız) sorun kendiliğinden hallolur, pek çok kişi ve kurum da damga vergisi kaçakçısı olmaktan kurtulur. Oranı on binde 7'ye düşmüş olan, benim de hak verdiğim, mükerrer vergilemeye neden olduğu iddialarına muhatap Veraset ve intikal Vergisinden de inşaallah yeni Gelir Vergisi kanunu yürürlüğe girince kurtulacağız. "

Sayın üstad SMMM Aydın Özdemir'in affına sığınarak alıntıladım. Daha güzel analiz edilemezdi.