bugün

devlet, ben okula girerken bana, senin okulun 4 sene bide hazırlık verdim 5 sene. 5 senede bitir okulu demiştir. eger bitiremezsen 5 senede senin harcın artar demiştir, bizde kabul etmişizdir.* neyse sonuç olarak okulu uzatınca olacakları biliyorum ama ben 4 sene okuduktan sonra sen bana alttan aldıgın ders içinde para vericen dersen, e yuh ebenin amı derim bende. yarış başladıktan sonra kural mı degişir lan ibneler.

tanım: 2011- 2012 ögrenim yılı için yatırılacak üniversite harçlarıdır.

edit: alttan alınan 5 ders için ekstra 86 lira daha ödemem gereken harçdır. mevzu ilk patladıgında baya bir tırsmıştım bi harç kadar daha öderim diye ama kocaeli üniversitesi insanflı davranmış. bu arada hala bu kanunu çıkartan adamlar neyin kafasında merak ediyorum.
fizyoterapistlik okuyanlar yüksekokullarsa ve krediye başvurmuşlarsa 28 lira civarı bir ücret ödüyorlar.
(bkz: kol gibi)
dersini çalışıp başarıyla geçen öğrencileri ilgilendirmeyen konu.
buradan (bkz: recep tayip eroğan)a seslensem duymayacak, zira duyacağı yerden de seslendiğimizde az daha ölüyorduk. yök başkanına

seslensem, yada ösym başkanına onların zaten allah belalarını versin adamlar duyacak olsa elli defa istifa ederlerdi. beni duyabilecek

birtek siz varsınız moderatörler o zaman sorum size, diyorsunuz ki küfürlü entry girmeyin, amk al bu gün harcı

öğrenmeye gittim adamlar bana 650 tl dediler, iki dönem 1300 tl eder. iyi o zaman küfür etmiyorum ama harcımı (bkz: zall)

öedsin. buna da itiraz ederseniz sikerler valla çok pis söverim. *
geleneksel olarak "özele gitseydik en azından sikilceğimizi bilirdik" geyiklerini başlatmıştır hayırlısı olsun efendim.
öğrencinin ve ailesinin götüne yağlı kazığı sokmaktır. biri sosyal devlet mi dedi?
kesinlikle savunulacak bir tarafı olmayan haraçlardır, pardon harçlardır. 4 senedir üniversitede okuyorum, zor bir bölümdeyim, üstüne bir de ikinci öğretimim. haliyle harçlar yüksek ve de 3.ye 4.ye alacağım derslerim var. 785 tl.lik harcım 2700 tl. olmuş durumda. söyleyin bunun adalet neresinde? 3-5 anasını siktiğimin orospu çocuğunun yüzünden lak diye önüme koyulan 2700 tllik adisyonu ödemek zorunda mıyım ben!
mühendis olarak bana "harç harç" giren harçlardır... ulan o ne be. ya az biraz daha o paranın üstüne koyup özel okula gider, öğretmen pataklayıp, paramla hava atardım, her gün goril gibi gezen kızları kafaya alırdım falan.

bence devlet çok yanlış zamanda açıkladı harç olayını. ya ne biliyim seçimlerden önce bu harç olayları söylenseydi, gider 3-5 kuruş haladan amcadan toplardık. şimdi o kadar parayı biz nereden buluruz ? evet yanlış zaman yanlış insan.
sinirlendiren harçlardır. burası doğru. ama çoğu insana da acımıyorum.

öyle bi milletiz ki biz, sıra bize gelene kadar, bizim de canımız yanana kadar hiç ses çıkarmıyoruz haksızlıklara. bu yüzden işin ucu kendisine de dokununca ağlamaya başlayanlara acımıyorum. ya da ne bileyim ben çalıştım falanca fakülteye girdim, filancadaki şöyle falan feşmekan diye konuşanlara da acımıyorum, başarılı olamayan ezilsin kafasındalar hepsi. hepsinin de amına koyayım, bu kafalar yüzünden bu duruma geldik zaten.

ben tıp okuyorum. bunu da kendi derdini anlatıyor diye düşünmeyin diye belirtiyorum. (bu da nasıl bir işse, ben tıp okuyorum, ben boğaziçinde okuyorum vs demek yasak bu memlekette, deme amacını açıklamak zorunda hissediyorsun kendini, neyse)

allah aşkına, kaçınız şimdiye kadar ikinci öğretimlerin durumuna bi ses çıkardınız? internetten araştırdım ne kadar doğru bilemeyeceğim ama herhalde büsbütün yalan değildir. birkaç fakültenin harç miktarları:

siyasal bilgiler 313/1155 -> 3.7 kat
veteriner 386/2134 -> 5.5 kat
fizik tedavi rehabilitasyon 281/2134 -> 7.5 kat
tıbbi biyolojik bil.prog 281/2134 -> 7.5 kat

vs

şimdi allah aşkına, okulu akşam tekrar açmak ne kadar ekstra yük bindireebilir üniversiteye. aynı hizmeti bir kişinin 2 bir kişinin 15 liraya alması nasıl bir soygundur? ha, tabi bu insanlar salaktılar, öss'de iyi puan alamadılar, ikinci öğretim olmasa daha düşük bir üniversiteye gidecek ya da açıkta kalacaklardı, eşoğlueşek gibi ödeyecekler bu parayı, değil mi?

hak ettik arkadaşım. soygunlara susa susa hak ettik bunu, o yüzden acımıyorum. kimse işin ucu kendisine varana kadar bir şeye sesini çıkarmıyor bu ülkede. şu parayı ödemek zorunda kalan üç kuruş maaşla çalışan ana babaya acımasam oh olsun bile diyeceğim, hiç değilse bir ders aldık jenerasyonca.
tt yapmak için ;

http://twitter.com/#!/search?q=%23harcdegilharac
devlet üniversitesinde okurken bile vakıf üniversiteleri mantığı ile hareket ederek; ''Paran varsa oku, yoksa okuma siktir git'' demenin bir diğer yoludur. aslında a hükümeti, b hükümeti, c hükümeti demeden genelleme yaparak ''devlet'' diyorum; üniversitelerin geçen yıl kapanması haziran sonu gibi hemen hemen. bu yıl başlamaları ise eylülün sonlarına doğru. yani neredeyse 2.5 aylık bir süreç var arada. şimdi sen bu 2.5 aylık sürenin son 10-15 gününde bunu çıkartır isen bunda bir art niyet vardır. hatta bunun fark edilmesi üniversite öğrencilerinin ders kaydı yaptırırken ortaya çıkmasıydı ki bu en can alıcı nokta. baya baya alttan alttan döşemişler ama haber vermemişler, son anda öğrenildiği için nasıl olsa öpe öpe öderler mantığını uygulamışlar. 2 günde konuştuğum birçok kişi (ki bunların çoğu son sınıf) ders kaydını yaptırırken uçuk bir fiyat çıkması halinde kayıtlarını sildirip o verecekleri para ile dershaneye gitmeyi düşünüyorlar. ayrıca hadi ülkemiz çok kalkınmış bir ülke olsa, tüm insanların cebine ayda 5-6 bin lira girse ve bu uygulama yapılsa anlarım ama ülkenin yarısından çoğu açlık sınırında. devlet tarafından ''fakir'' diye adlandırılan kesimlerin geliri 2500-3000 liranın altında kalan kimseler ve devlet bu araştırmayı yaparken verdiği maaşlara dikkat etmiyor galiba (bkz: öğretmenler) ülkedeki insanların çoğu fakir, kıt kanaat geçiniyorken sen bu uygulamayı koyarsan milleti siklemediğini göstermiş olursun. bakın ailesinden uzakta yani şehir dışında okuyan bir öğrenci için minimum 800 lira gerekiyor(yemesi, içmesi, ulaşımı, kalıyorsa yurdu, ev tutmuşsa arkadaşlarıyla doğalgazı veya kömürü, elektriği, suyu, ...) çoğumuzun ailesi direk 800 lirayı çıkartıp al oğlum, kızım diyemiyor. bir kısmını gönderebiliyorlar, kalan kısmı için üniversite öğrencileri part time iş bulup çalışıyorlar. şimdi ee ne var çalışsın ibneler demeyin. hem okuyup hem çalışan bir üniversite öğrencisinin 4 yılda mezun olmasına kesin gözüyle bakılamaz, illaki okulunu uzatıcak ki bu da onun elinde değil. sabah okul, akşam iş veya sabah iş akşam okul olduğu için dinlenmeye vakit ayıramıyorlar bırakın ders çalışmayı. böyle durumlarda devlet de diyorki banane lan öde işte paran yoksa okuma siktir git. ama bu olmaz, sosyal devlet mottosu falan fistan yalan hocam. bu iş lafla olmaz. sosyal bilmemne devlet böyle olunmaz. sen vatandaşların eğitim alsın diye üniversiteler açıyorsan bunu kar amacı güderek yapamazsın, sen şirket değilsin, devlet olarak senin görevin vatandaşlarının yaşam standartını arttırmak ve onların isteklerini yerine getirmektir, kendi isteklerini değil. hani bu uygulamayı yapıcaksan 2.5 aylık sürecin başında belirtki insanlar o 2.5 aylık boşluklarını iş bulup çalışıp para kazanıp harç parası biriktirerek geçirsin.
çok eskileri lise mezunu olmak büyük önem taşıyordu aile büyüklerimizden dinlediğimize göre. sonraları üniversiteden mezun olmak büyük önem taşıdı. daha sonraşları üniversite mezunu ve yanında yüksek lisans yapmak büyük önem taşımaya başladı. eskiden etrafta bir sürü üniversite mezunu vardı işsiz fakat artık bunun yanında üniversiteyi maddi durumu sebebi ile bitiremeyen işsizler ortaya çıkıcak.

çaktırmadan borç iteleniyor, keriziz daha ne diyim.

http://i53.tinypic.com/34e5k0h.png
Tıp fakültesinde okuyanların etkilenmediği durumdur.. *
Harçlar zaten normalde bile fazla .herifler şimdi anamızı daha fazla ağlatcaklar. eyvallah. çok iyi biliyorum ki her üniversiteli gencin kıl hocası olur. o dersi 3. defa almak zorunda da kalabilir ama şöle de bi durum var ben bu harç muhabbetini onaylamıyorum. soygunun alasıdır bu. ama Ey öğrenci milleti! bi dersten defalarca kalıp,çalışmayıp hatta derslere bile gitmeyen siz değilmisiniz? hiç düşünmediniz. ulan şu okulu zamanında bitireyim de aileme yük olmayayım diye. ben de öle düşüncesizdim. zamanla akıllanıyo insan.her neyse lafın kısası bu harç muhabbetinin en büyük yararı öğrencilerin eşek gibi ders çalışacak olmasıdır.ha zorla yaptırılmasa daha iyiydi.Biraz da bardağın dolu tarafını görmeli insanoğlu.
"madem okumayacaksın, o zaman öde amına koyayım" yasasıdır. bu yasa, kampüsteki kafelerde 4 yıllık süreyi geçiren asalaklara engel olmak için yapılmış olsa gerek. lakin, "prof. dr. orospu çocuğu" adlı hoca ve türevleri, öğrenciye takarak sınıf geçirmiyorsa, bunun faturasını günahsız ailelere kesmek çok yanlıştır. 80 yıllık yaramız bu. hiç bir yasa, halkın tamamını güvenceye alamıyor maalesef. illa ki bir yerden bir açık oluşuyor.
öğrenci devlet pornosudur bu resmen. düzülmek kaçınılmaz oluyor arkadaş.
bu sistemle en çok öğrenci bırakan hocalara çeşitli ödüller. alttan en çok ders bırakan öğrenciye de devlete yaptığı hizmetlerden ötürü plaket verilmesi mümkündür.
2. öğretimlerin evlat acısı gibi içini acıtan zorunlu ödemedir.
kocaeli üniversitesinde de yanaklarınızdan öpen harçlardır.577 kere öperken devlet anam şimdi 730 kere öpmeye doyamamıştır beni.

(bkz: hayattaki en kötü ana çeşidi olarak devlet ana)
şifre skandalından sonra akp'yi %50 olarak güçlendirenlere günahım kadar üzülmediğim olaydır. %26'nın ise allah yardımcısı olsun. sonra bu öğrenciler eylem yapınca boyalı su falan sıkılıyor.
görüldüğü kadarıyla hazırlık sınıflarında nispeten düşük olan harçlar.
Harç değil, haraçtır.
bir dönem harç parası : 577.50 tl.
bir döneme ait ders kitapları : 100-150 tl.
anne-babadan ayrı kalmak: paha biçilemez.

edi: sonuncuyu kötü anlamda yazdım.

büdü: ikisini de çok özlerim ki.
zam mam yapılmamış harçlardır.

geçen yılki parayı ödeyip çıktık amına koyim.
tıp fakültesi için ilk dönem 355 tl'dir.