bugün

herkes hata işleyebilir, Ancak ahmaklar hatalarında ısrar eder.. sözünü söyleyen düşünür.
Marcus tullius cicero bir hatip, devlet adamıydı ve felsefe yazıları yazıyordu. julius caesar iktidara geldiğinde politikadan çekildi. felsefe ve retorikle ilgili eserlerinin çoğunu münzevi bir hayat sürerken yazdı.
cicero'ya ait sözler:
Silent leges inter arma. - Savaş sırasında kanunlar susar.
Omnium rerum principia parva sunt. - Her şeyin küçük bir başlangıcı vardır.
Utinam tam facile vera invenire possem quam falsa convincere. - Keşke neyin doğru olduğunu da yanlışı farkettiğim kadar kolay bulabilsem
(bkz: Marcus Tullius Cicero)
rome adli dizide kendisinden nefret ettirecek kadar guzel konusmaya kasan, 'her dusunurun zamanin kriterlerine gore tabusu vardir' tezimi destekleyen, senatoya siradan insanlar ve galyalilar ve keltlilerin alinmasindan tiksinti duyup, sezar'in "senatonun italyanin en iyi adamlarindan olmasini istiyorum, sadece zengin yaslilardan degil" demesine de "an intriguing notion!" diyerek beni yarmis sahsiyettir.
hegel'in "halkın ne düşündüğü önemli değildir" lafını kopya çektiği antik romalı hitabet sanatçısı-hukuk adamı. ayrıca adının okunuşu üzerinde de sıksık polemikeler dönemektedir:
(bkz: çiçero), (bkz: sisero), (bkz: kikero) gibi.
romanın ünlü avukatı,halk arasında çok konuşan diliyle kavga eden insanlara söylenen çeçeron kelimesi çiçerodan gelir.
roma senatosunda uzun süre julius caesar' ın rakibi pompei' yi destekleyen ve pompei popülaritesini kaybedince roma' dan kaçmak zorunda kalan ünlü düşünür. yakalanarak öldürüldü ve cesedi ibret olsun diye pompei taraftarlarına teşhir edildi.
işin sacma tarafi, en sacmasinin bile fiozof tarafından çoktan soylemiş olmasi. cicero
marcus antonius tarafindan verilen emirle elleri kesilmis ve senato binasinin kapisina ibret olsun diye cakilmistir.
bilgi felsefesinde tarzını kuşkuculuk, ahlak felsefesindeyse stoacılık üzerine kuran, latince' nin bir felsefe dili olmasını sağlamış romalı filozof ve hatip.
yüzyılın en büyük casuslarından birisi olan ilyas bazna'nın ingilizlerce verilmiş kod adı. ingiliz büyükelçisinden aldığı bilgileri almanlara satmıştır. geniş biyografisi:
http://www.ergir.com/von_papen.htm
--spoiler--
eğer bizler yasaların tutsaklarıysak, bu yalnızca özgür olabilmek içindir.
--spoiler--
bi tarafından özlü söz uyduranların, o söze itibar edilmesi için altına çiçero diye yazdıkları çiçero kişisi.
(bkz: koçero)
Senatör Çiçero ile Konsül Pompe arasında geçen bir diyalog:

Sezar M.Ö 50 yılında Roma üzerine yürüyordu. Senatoda bir korku ve heyecan vardır. Senatör Çiçero yapıtığı bir konuşmada:

- " Sezar yaklaşmaktadır. Onu durduracak askerimiz var mıdır?" diye sorduğunda Pompe oturduğu yerden bir gurur ve haşmetle:
- " Endişe etmeyiniz, italya'nın neresinde olursam olayım, ayağımı yere vurduğum zaman oradan ordular fışkırtırım" dedi. Ancak ne vardı Sezar'ın ilerlemesine kimse mani olamıyordu. Fırsatı kaçırmayan Çiçero, Konsül Pompe'ye yaklaşıp şöyle dedi:
- " Haydi bakalım, şimdi ayağını yere vur".
mükemmel bir konuşmacı olmadan önce kekeme olan düşünür/senator.
rome dizisinde senato'ya hakim olan birkaç karakterden biridir.sezar'ın seferde olduğu sırada dolaylı olarak da olsa roma'yı yönetiyordu.tabii işine geldiği biçimde ve fazlasıyla hakkını alarak.sezar'ın roma tahtına geçmesinden sonra halkı sezar'ın tiranlıkla yöneteceğine dair dedikodular yaymıştır.dönemin koşulları neyi gerektiriyorsa sezar o şekilde yönetiyordu roma'yı.aslında gerçek olan kadınların yönettiğiydi.sezar'ın yeğeni ile sezarın metresi konumunda bulunan brütüs'ün annesi arasında geçen kavgalar bir imparatorluğu yönlendiriyordu açıkçası.sezarın yeğeni atia karakteri gereği işlerini daha çok maddi gücüyle değilde cinsel gücüyle yaptırıyordu.sezar'ın brütüs'ün annesini terketmesiyle çılgına dönen anne sezar'ın senatoda bıçaklanarak öldürülmesinde başrolü oynayacaktı...
"bütün büyük işler küçük başlangıçlarla olur." (cicero)
çocukluğunda kekeme olan, ağzına doldurduğu çakıl taşları ile konuşma egzersizleri yaparak en büyük hatiplerden biri olan düşünür.
"insanın hayatını düzenleyen akıl değil, zenginliktir." diyerekte günümüz dünyasına ışık tutmuştur.
aynı zamanda tarihin ilk çevirmenlerinden biridir.
'mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo' * deyip bir kez daha takdirimi kazanmış kadim rahmetli.
paylaşılan sevinç iki katına çıkar, paylaşılan dert ise yarıya iner sözünü söyleyen latin * düşünür.
"yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, rahatını terk edebilen gayretli insanlara aittir." Güzel söz ama...
--spoiler--

dostluktan saygıyı kaldıran onun en büyük süsünü kaldırmış olur.

--spoiler--
"bir ulus kendi içindeki aptallarla ve hatta muhterislerle baş edebilir.fakat içindeki hain ve satılmışlarla yaşaması imkansızdır. sınırlarını zorlayan düşman bile silahlarını açıkça taşıdığı için daha az tehlikelidir.
fakat bi hain hain gibi gözükmez. kurbanlarıyla aynı aksanda konuşur, onların çehresine bürünür ve onların argümanlarını kullanarak politik yapısına nüfuz eder, bütün kapılardan serbestçe geçer, sesi en üst düzey kadroların olduğu yerlerden duyulur, ulusun ruhunu çürütür,politik yapıya nufüz ederk ulusun yaşama gücünü elinden alır.
inanın bir katilden daha az korkarım."

gibi bir düşünceyi yüzyıllar öncesinde dile getirebilmiş, hatip-düşünür.