azerbaycan ın ermenistan a girmesi

gerçekleşmesi pek mümkün görünmeyendir. azerbaycan her ne kadar karabağ sorununun çözümlenmesinden yana olduğunu belirtse de, karabağ sorunu bir yandan azerbaycan'ın işine gelmektedir. çünkü karabağ'ın işgali ile ermenistan'ın aldığı yardım azalmakta, zaten türkiye kapısının kapalı olmasından dolayı boğazını sıkıştırmakta olan ip bu işgalin sebep olduğu yatırım-yardımların azalması ile daha da can yakıcı bir hale gelmektedir.

ermenistan bugünkü hali ile azerbaycan ile hiçbir alanda yarışacak halde değildir. çok ciddi ekonomik ve sosyal sorunların olduğu bir ülke ermenistan. dışarıya devamlı göç veriyor. azerbaycan ise elbette birtakım sorunları bulunmasına rağmen doğal kaynaklardan gelen zenginliği araplar gibi kullanmayıp, farklı sektörlere aktarması kısacası kaynağı iyi değerlendirmesiyle yükselişte olan bir ülke.

böyle bir durumdayken azerbaycan'ın ermenistan'a/karabağ'a girmesi hatadan başka bir şey ifade etmeyecektir. çünkü karabağ sorununun öyle ya da böyle çözümlenmesi ermenistan'ın zincirlerinden kurtulması demek. sınır kapılarının açılması, ermenistan'ın daha fazla yardım alması ve kalkınmaya başlaması demek. bu da azerbaycan için şimdikinden daha büyük bir tehdit olacağı anlamına geliyor.

ermeni siyasetçiler de karabağ'a çok meraklı değiller. verdikleri demeçler var diyebilirsiniz ama bunu söylerken iç siyasi dengeleri hesaba katmanız gerekiyor. bir ermeni siyasetçi ister sözde soykırım, ister karabağ işgali ile ilgili ermeni tezleri haricinde bir söylemde bulunursa bu o siyasetçi ve siyaset grubunun sonu demek olabilir.