bugün

mecburi hizmet

aile hekimliği ile mecburi hizmet olarak 112'de, acilde yerine getirilen pratisyenliği aynı sanan sivri zekalıları görmemize vesile olmuş konudur. aile hekimlerinin şu an çok iyi kazandığı bir gerçektir ama gelecekleri karanlıkta. ileride durumların çok farklı olacağı, köy-kılavuz ilişkisindeki gibi.

mecburi hizmetini yapmakta olan bir pratisyenin ayda kazandığı ise ortalama 2500 liradır. göt kadar yerde, sınırlı imkanlarla, hastaların ve hasta yakınlarının türlü kaba ve çirkef tavırlarına ve bazen şiddete maruz kalarak, gece gündüz, haftasonu, bayram seyran kavramlarını unutarak, ek mesai ve nöbet ücretleri yok sayılarak, hakkını aramak istendiğinde tuzu kuru kaşar daire memurlarının arsızlığına ve müdür ve eşrafının ipe takmamalarıyla yüzleşerek, vesair haksızlık ve kuralsızlıklara tahammül edilerek ve fakülte sıralarında, masa başlarında yıllarca kafa patlatılarak, dirsek çürütülerek kazanılan bir paradır bu. yaşanılan yerin mahrumiyetlerinden, türlü meşakkatlerinden bahsetmiyorum bile.

mecburi hizmet, devletin taze memurlarına zorla güzellik yaptırmaya çalışmasından ve geri kalmışlıktaki kendi yanlışlarının, suçlarının ceremesini mecburi hizmete gidenlere çektirmesinden başka bir şey değildir.