milli mücadele de bolşevik yardımları

komünizmi yaymaktan öte ,türkiyenin vermiş olduğu mücadelenin emperyalistlere karşı olması ve rusyanın anti emperyalist bir sisteme gecmesinden ötürü bizlere yardım edimiştir .bunun bir ikinci nedenide muttefik güçlerin anadoludaki bu direnci kırmasıyla henuz tam olarak toparlanamamıs rusyayı gafil avlayabilme ihtimalinin yüksek olmasıydı.bolsevik devriminden sonra carlık yıkılmıstı ancak halen daha rusyada iç karısıklıklar ve ekonomik sıkıntılar had safhadaydı.bunun nedeni yaklasık 20 yıldır sürekli savas halindeki rus halkının (japonlarla,almanlarla ve osmanlılarla) oldukca bitik,yorgun ve sefil vaziyette olmasıydı. ekim devrimi nden sonra rusyanın vaziyeti için.

(bkz: rus iç savası)

güclü teorilere göre canakkalede müttefikler sanslarını biraz daha zorlasalardı karadenize acılabilecekler bu vesile ile müttefikleri rusyayı, almanlara karsı koruyabileceklerdi.ancak rusyadaki sistem değisikliği nedeni ile muttefikler isgalin siddetini artırmamısdır.nede olsa kendi ideolojilerine tamamen ters bir sisteme gecmişti rusya.onlara yardımcı olmak ahmaklık olurdu.

ayrıca rusyada devrim olduktan sonra isgal altındaki kars, mus, van gibi illerimizden ruslar cekilmişdir. anadoludaki anti emperyalist mücadeleye destek için.taksimdeki heykele dikkatlice bakarsanız kasketli rus bi asker gözünüze carpar.o adam sus olsun diye değil , rusların bizlere ettikleri yardımları hatırlatmak için oradadır.