kısırdöngü

(bkz: epr paradoxu)

einstein, podolsky ve rosen'in kuantum mekaniğini yadsımak için yaptıkları ve kuantum mekaniğinin bu işin içinden alnının akıyla çıktığı bir deneydir.

deneyde, kuantum mekaniğinin einsteinin görelilik teorisine aykırı olduğu tezi vardır. aynı noktadan farklı yönlere hareket eden iki elektron spini birbirinden uzaklaştıkça (birisi sağa döndükçe diğeri onu dengelemek için sola dönmektedir.) aralarındaki bağlantı sönmemektedir. deneyde 11 km uzaklaştırılmışlardır ama herhangi bir yavaşlama bulunmamıştır. bunu evrenin bir yerine örneğin andromeda galaksisine, diğerini de herkül yıldızküresine gönderirsen dahi herhangi bir değişiklik olmayacağı teoride vardı. einstein ise bu olayın göreliliğe aykırı olduğunu aralarındaki bilginin ışık hızından daha hızlı ulaşamayacağını söylediler.

kuantum kuramcıları ise göreliliğin yadsınmadığını ve iki spin arasındaki mesafenin farketmeyeceği, birbirini dengeleyeceği ve big bang'den bu yana herşeyin birbiri ile dolaşıklılık (bkz: entanglement) içinde olduğunu ve bunun görelilik ilkesini inkar etmediğini savunmuşlardır.