bugün

hz ayşe

islâm peygamberi muhammed'in koynuna kaç yaşında girdiği bir tek türkiye'de tartışma konusu olan şahıs. ne var ki islâm'ı modern dünyanın şartlarına uyarlayacağım diye kıçından ter akan güruh, sahih hadis ve ayetlerle desteklenen bu olayı çarpıtmak adına inanılanı ezip geçmekten çekinmiyor. ciddi dayanaklardan ziyade zorlama ve bir o kadar da öznel yorumlara dayalı anormal bir savunma refleksiyle aişe'nin evlenme yaşını büyük göstermeyi marifet belliyor.

"kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır. hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer. kim allah'a karşı gelmekten sakınırsa, allah ona işinde bir kolaylık verir." (talak, 4)

evet, yukarıdaki al-ilah sözünden de anlaşılacağı gibi islâm, çocuk yaştaki evliliklere olur vermektedir. dönemin kültüründen bîhaberliklerine aldırmadan burada körü körüne ahkâm kesenler, çocuk yaştaki kızların, babası ve hatta büyükbabası yaşındaki heriflerle evlendirilmesinin pek doğal karşılandığını da bilmezler. mesela muhammed'in koynuna sokulan saffiye ya da halife ömer'e verilen ümmi gülsüm kaç yaşında idi? ben söyleyeyim, onlar ve niceleri daha çocuk yaştaydı...

saydıklarıma mukabil, aişe'nin hicretin 1. yılında evlenip, 56. yılında öldüğü neredeyse tüm rivayetlerce sabittir. şimdi! aişe 18 yaşında evlendi ise öldüğünde 74 yaşında olmalı idi. oysa hiçbir rivayette bu yaşlara kadar yaşadığı belirtilmemektedir. ayrıca 18 yaşında evlenmesi, aişe'nin, "ben kendimi bildim bileli islâm'ın içindeyim" lâfzıyla çelişmektedir.

sonuç olarak, (#8870093) no.lu girimle birlikte üst satırlara sıraladığım tüm bilgileri toplayıp, evlenme yaşı hakkındaki yorumu siz çıkartın.