bugün

bit

bit, anoplura takımından, küçük boyda(0,4-6 mm) kanatsız bir böcektir. Dünyada yaygın 200 den çok türü bilinmektedir. bunların tümü, genellikle keseliler dışındaki memeli hayvanlarda yaşayan, kan emen, sürekli ve zorunlu dış asalaklardır.
türlerin çoğunda beden, yumurta biçiminde ve yassıdır; üstü sarımsı ya da esmer renkte, kalın ve dayanıklı bir kabukla kaplıdır. Baş küçüktür; duyargalar kısadır ve erişkinlerde 5 parçadan oluşur. Baş, öne doğru bir hortum gibi uzamıştır; içinde ağız parçaları, ucunda dişcikler vardır. Ağız aygıtı delici-emici tiptedir.
bit, beslenmek için günde iki üç kez hortumundaki dişciklerle konağının derisine yapışır; sonra, emmecinin ucundaki keskin bölmeyle deriyi deler. yaraya pıhtı önleyici nitelikteki tükürüğünü bulaştırdıktan sonra, bir emme tulumba gibi çalışan güçlü yutağıyla kanı içine çeker.
bitlerde göğüs yassı ve genellikle baştan daha kısadır; ayrıca bütün bölütleri birbirine kaynamış durumdadır. çok güçlü olan ayaklarının ucunda, iri çengeller vardır, burada bir tür kıskaç oluşturarak konağına tutunur. ötekilerden genellikle morfoloji bakımından değişik olan birinci çift bacak, sarılgandır.
6-9 bölütten oluşan karın bölümü geniş ve yassıdır. Dişide son bölütte, iki eşeysel uzantı bulunur. bu bölüt, ayça biçimli ya da iki loplu görünümdedir. erkekte dişiye göre daha ince olan son bölüt değrmidir; bunun tam orta çizgisinde, anüs ile eşeysel delik yer alır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar