bugün

tost gülü

diğer adıyla cariye gülü olarak da bilinmektedir. cariye gülü osmalı cariyelerinin kıyafetlerini andırdığından dolayı iv.abdülmecid'in en küçük oğlu sultan birinci serdar tarafından amerikadan getirtilmiştir. amerikan hayranı olaran birinci serdar amerikanın keşfi üzerine dönemin amerikan başbakanı william henry harrison'a getirttiği amerikan toastos gülü *

türkçede cariye gülü olarak geçmesinin sebebi en küçük oğlu birinci serdar'ın yaşadığı yasak aşktır. osmanlı haremindeki cariyelerden birine aşık olan birinci serdar'ın gülleri amerikadan getirtme sebebi de bu kadındır. birinci serdar haremdeki cariyeye olan aşkı yüzünden o dönemin revaşta olan hastalığı sıtmaya yakalanmış ve genç yaşta ölmüştür.

toastos gülünün diğer güllerden ayıran en önemli özelliği yapraklarının kırmızı olmasıdır. 2004 yılından araştırma yapan burak küntay toastos gülünün kırmızı yapraklarında bulunan dirne özü yüzünden hastalanmış ve amerikanın cleveland eyaletinden tedavi olup türkiyeye geri dönmüştür ve halen daha araştırmalarına devam etmektedir.

tost(toastos) gülü:
görsel
cariye:
görsel