bugün

lost

bu sabah saatlerinde sona eren efsane dizidir.

doğrudur, yapımcısından yönetmenine senaristine söyleyebilecek milyonlarca sözümüz olmuştur bu finalin ardından ama öncelikle 6 senedir yaşattıkları için teşekkür etmek de gerek. izlemeyen herkes abartıldığını düşünüyor elbette, final de çok fazla umurlarında olmayacaktır. tüm sezonları tekrar ve tekrar devirenler için ise hüzünlü bir son ve kötü kotarılmış bir finaldir ve yerden göğe hakları vardır.

ben aslında finalle ilgili değil ama finale götüren nedenle ilgiliyim şu an. saatlerdir yerli ve yabancı lost sitelerinden bloglara okuduğum yüzlerce yazı, yüzlerce yorum var ki finalden tatmin olmayanlar çok çok baskın durumda. bu yetersizliği abd gazetelerinin internet sitelerinden de okudum. düşündürülen hiçbir sorunun cevabının olmamasını anlayabilirim, hatta finalde saçma gelen eksiklikleri -muhtemelen süre nedeniyle bazı sahneler kesintiye uğradı zira çok barizler- bir yere kadar tolere edebilirim ama bir dakika için düşünmek gerekir ki neden bu acele? 18 olmuş, 20 olsun 25 olsun? ilk sezonlar kaç bölümdü ki? ille 18'de bitecek diye bir kaide mi vardı???

dizinin 5 sezonuyla bu sezonu arasında dağlar kadar farklar olduğunu hemen herkes görüyor ve bugün finalini izlediğimiz dizi kesinlikle güzel, çok güzel, muhteşem bir sezon sonu finali ama o kadar. bu dizinin finali bu olamaz. madem ki bağlanamamış noktalar var, yapımcıların yönetmenlerin de bu haliyle "reklamdan vurduk vuracağımızı uzatmayalım" diyeceklerini sanmıyorum. sadece amerika'da değil tüm dünyada ilgiyle takip edilen bir dizi, reyting kaygısı yok, kazandırdıkları yapılan yatırımı fazlasıyla çıkarıyor, abc gibi bir kanalın elinde iptal edilen dizilerden bol birşey yok. biliyorsunuz işte flashforward, forgotten vs. hepsi iptal oldu. geçen dönemden başlayan v-ziyaretçiler dışında tutmuş ve süren en güçlü dizisi dhw.

bütün bunlar dururken bu kadar alelacele özellikle 6. sezonun başından beri dörtnala bir koşturmaca, sallapati ve görmezden gelinen sorular, doldurulması gereken boşluklar... sezon başından beri bir acele ki sorma. cc-dl ikilisi başka projelere yoğunlaşmayı seçmiş olabilirler anlarım, maliyeti yüksek dizi derler yerine adanalı-chuck tarzı üç otuz kuruşa ballı kaymak dizilere yükleneceklerdir anlarım ama bulmuşsun bu kadar özgün bir senaryo, oyuncuları da tüm dünya ezberlemiş artık, her bölümde bardağın içindeki buza bile değişik gözle bakar hale gelmiş bağımlı ve alabildiğine sorgulayıcı izleyiciler ellerinin arasndayken bu nasıl bir bitiştir, nasıl bir finaldir? hayır mesela v gibi sittin sene sonra yeniden çekeriz diyorlarsa bugün v izleyen insanlarda görebildikleri tek tepki "hım eskisi daha iyiydi"den başka ne olabilir ki? bulmuşsunuz lan sömürsenize! ille sömür demiyorum, açtığın boşlukları tek tek kapat. şu şu yüzden şöyle oldu de. izleyicinin hayalgücüne bırakıyorlarmış... finali de çekmeseydiniz o halde? tüm boşlukları dolduran, heykelin, jacop'un anasının, ben'in üstüne düşen kütüğün boşluğunu dolduran izleyici pekala final için de hayalgücüne uygun bir son düşünürdü.

mesele para olsaydı sanırım diziyi abc bıraktığı an diğerleri havada kaparlardı ama herhalde yapımcılar fazla açıldıklarını ve ne kadar uzarsa uzasın toparlayamayacaklarını düşünerek yeni projelere girmek istediler. yoksa bu kadar akla mantığa, dizinin genel ilerleyişine aykırı ve hacizden mal kaçırır gibi bitirip "hadi bitti zıbarın uyuyun" demezlerdi. mantığım almıyor o anlamda.

tüm bunlara rağmen lost, izleyicideki çıtayı alabildiğine yükseltmiştir. zengin holding sahibi kirli sakallı erkeklerin ve şabalak kızların mimik dahi kullanmaktan bihaber olduğu dizilerimizde ve mesela ezel'de bile oturup insanlar monte kristo kontu'nu araştırır hale geldiyse, kısaca bu kadar etki edebildiyse işte o ilmik ilmik dokuduğu olay örgüsü ve derinlemesine indiği karakterleri sayesindedir. ben şahsen bana kazandırdıklarından memnunum. sadece finali yakıştıramadım kendisine.

çok da beklenti içinde olmamak lazım demek ki. sonuçta bu bir televizyon dizisi, televizyon şovu dünyayı saran bir alışkanlık olsa da. reklam, yatırım, tv kanalı politikası, vs vs vs... isteriz ki 5 sene daha sürsün, sündürsün, mesela süründürsün bizi internet sitelerinde, teori bloglarında, video portallarında. ama sonu var elbet. iyi de olsa sonu var. herşeyin olduğu gibi.

önemli olan izlerken bize ne kattığı. umarım ondan çok daha iyileri, şöyle bizleri sarsan, araştırmaya okumaya sorgulamaya sevkeden yeni heyecanlar duyabileceğimiz diziler görebiliriz. bu saatten sonra acun'un kutusu da, adanalı'nın bıyığı da, v'deki kertenkeleler de kesmez bizi, o bakımdan.
© copyright 2005 - 2026