bugün

şişli terakki lisesi

akatlarda hoşumsu bir kampüsü olan 13 yılımı geçirdiğim okuldur. ilk olarak her veli, çocuğunu bu okulun ilkokul ve ortaokuluna vermek ister çünkü eğitimi gayet iyidir. hatta ortaokuluna o kadar çok başvuru olmaktadır ki artık sınıflara 4 haneli numaralar vermeye başladılar. gelin görün ki terakki öğrencilerinin yüzde 98 i orta sona geldiklerinde terakkinin lisesinde kalmayacaklarına karar verirler. bu yıllardır böyledir. kime sorsanız avusturya, alman, robert, ist erkek vs... tabi bu arada terakki yönetimi ortaokulundaki akıllı tipleri diğer liselere kaptırmamak için burs sistemini yaratır. buna göre ortaokulu ilk 20 de bitiren öğrenciler lisede burslu okuma hakkı kazanır. tabi bunu baştan hiçbir öğrenci düşünmez lakin çok iyi bir sbs sonucu ele geçmezse burs, olağanüstü bir imkan haline gelir. liseye geçtiğinizde her şey kolay olacak diye umarsınız lakin, istanbulun en zor lisesinde okuduğunuzu çok geçmeden anlarsınız. kimya dersinde doların varil fiyatını molden hesaplatan bir zihniyetle karşı karşıya kalabilirsiniz eğer ben derece yapacağım diyorsanız saçınız başınız dökülebilir, hatta tiklenebilirsiniz de. yani eğitim bazında türkiye nin en zor liselerinden biridir şişli terakki. bir de bunların konu kavrama dedikleri her hafta yapılan ve karneye geçen ibne sınavları vardır. her pazartesi rutin olarak bu sınavlara çalışan bir tek terakkililerdir.
yönetim derseniz biraz acayiptir. karagöz hacivat gösterisine sadece tm cileri götürüp, siz fenciler momentum çözün diye bi uyarı yiyebilirsiniz veya mezuniyette okula gelen velilere kola bile ikram edilmediğini görebilirsiniz. bunlar çok normaldir terakkide.
son olarak, proje yapmak isterseniz bu okul tam da size göredir çünkü çok donanımlı hocaları ve teknik imkanları vardır. lakin o kadar bağlama olmasına rağmen 1 tane müzik hocası bile size bağlama çalmayı öğretmeye yanaşmaz. bu okulla ilgili önyargıların sebebi ise ortaokuldan liseye işeyaramaz adamları sınava sokmadan geçirmesidir. tabi okulun tamamı böyle değildir, karıştırılmamalıdır. okulun öss başarısı ise en iyi özel liselerle kapışacak ve onları sollayacak durumdadır. çünkü burslu tipler çok iyi işler çıkarırlar öss de.
bu sebeple terakki hiçbir okula benzemez, kendi aleminde darth vader gibi birşeydir. fakat terakkili olmak insana sosyallik değil ama çalışma disiplini kazandırır. bu sebeple terakkili olmak bir ayrıcalıktır diyebiliriz.