bugün

kürtçe

bir lehçe değil dildir. gorani, sorani, kırmanci, zazaki olmak üzere dört ayrı bölgede kullanılan dört ayrı lehçesi vardır. hint avrupa dilleri arasındadır. w, x filan burdan gelir. gramer yapısı, ural altay dil ailesinden olan türkçeye hiç benzemez, ingilizceye ya da almancaya benzediğini söyleyebiliriz. kürtçeyi kürt halkından olan kimseler konuşur.

zengin bir dil olmamasının sebebi, kürt dil kurumu diye bir kurum olmamasına, üniversitelerde kürt dili ve edebiyatı diye bir bölüm olmamasına ek olarak, uzun yıllar konuşulmasının fiilen yasak olmasıdır. bu yüzden birçok kürtçe sözcüğün yerini türkçesi almıştır.

dil kültürle doğrudan ilişkilidir, bu yüzden örneğin tarımla, hayvancılıkla ilgili kürtçe sözcük sayısı oldukça yüksektir, akraba isimleri oldukça çeşitlidir. ancak tıpkı türkçede olduğu gibi bilimsel bir terminoloji yoktur kürtçede.

peşin edit: rica ediyorum cork diye eksiye basmayın, çok gıcık oldu iseniz bana, diğer entrilerimi eksileyin. pkk ile kürtçenin bir dil olması arasında bir ilişki yoktur. pkk yokken de kürtçe vardı, şimdiden el insaf.